Din guide til glansfuldt hår uden kemi (Del 4)

0
352
Foto: Megan Lewis, Unsplash

Sådan opnår du en kemifri livsstil (DEL 1)
Sådan passer du på din hud i solen (DEL 2)
Sådan undgår du kemi i sæbe og tandpasta (DEL 3)

De fleste nyder varmen og den livgivende sommersol og tanker lysenergi op for det kommende efterår og de mørke dage, som venter forude.

Her fortsætter min lille sommerserie med forslag til sikre produkter til vores personlige hårpleje. Jeg lover at fortælle mere om kokosolien, og hvordan vi udnytter denne fantastiske nød og dens unikke egenskaber til vore hjemmelavede produkter.

Mulighederne er utallige, og jeg håber at kunne inspirere dig til at opsøge de sunde alternativer uden sundhedsbelastende kemiske stoffer, som stort set altid er tilsat til kosmetik og kropspleje. Ønsker du at være fuldstændig ”organic” i din livsstil? Vil du øve dig over tid for gradvist at vende dig mod en mere kompromisløs tilgang i dit valg inden for kosmetik, hud- og kropsplejeprodukter? Så er det ikke helt uoverkommeligt.

Du starter et sted og lader det brede sig. Har du allergi eller kæmper med andre sundhedsproblemer f.eks. kontaktallergi, så kig på mit forrige indlæg om tandpasta og sæbe og find evt. inspiration til forandringer.

Undgå kemi i håret

Dette gælder også for det næste vi skal se på: Hårshampoo. Vores hår er igennem dagen udsat for en ganske hård belastning – ikke blot fra luften med snavs og støv – fingre og hånd ryger igennem manken utallige gange i løbet af en dag med hænder, der ikke altid er helt rene.

Solens ultraviolette stråler gør også sit. Går du udendørs en hel dag uden hovedbeklædning, er det en hård tur for håret med blegning og udtørring. Vasker du håret hver dag, fører det også til udtørring af hår og hovedbund, da du fjerner det naturlige hårfedt, som holder de enkelte hårstrå vitale, sunde og glansfulde. Det kender mange til; håret bliver tørt og trist og måske glansløst. Er det vinter med tør luft, bliver håret let elektrisk og uregerligt og stritter til alle sider. Dette går ikke, og mange tyr til diverse conditioners og hairsettings. Fælles for disse er en mængde problematiske kemiske stoffer herunder silikone og konserveringsmidler m.m.

Sådan kan du få øje på den kedelige kemi

En hurtig gennemgang af de største mærker inden for shampoo til hår afslører endda rigtig store mængder af problematisk og sundhedsskadelig kemi. Parabener er på vej ud. Gennem massiv debat og oplysning ved de fleste nu, at vi bør undgå parabener, da de virker hormonforstyrrende. I stedet anvender producenterne nu de meget allergifremkaldende stoffer MI og MCL (betegnelserne står for ”methylisothiazolinone” og dens makker ”methylchloroisothiazolinone” – kig på indholdsdeklarationen for dine produkter og hold øje!)

De allergifremkaldende stoffer anvendes nu i stor stil i rigtig mange produkter:

  • Sæbe
  • Shampoo
  • Solbeskyttelse
  • Lotion
  • Cremer
  • Deodoranter
  • mv

Stofferne er kædet sammen med meget kraftige allergiske reaktioner, som flere og flere nu lider af. De optræder overalt – ofte i billige konsum sæber. Du finder dem også i de mange sæbeautomater og sæbe dispensere, som du støder på i det offentlige rum samt på cafeer og restauranter.

Mit bedste råd er:

  • Brug vand.
  • Hav altid en lille flaske glycerol/håndsprit med dig i tasken! Fås på apotek mm – også smart på rejser.

Stoffer man også bør undgå, og som ikke bibringer håret og vores hovedbund nogen sundhed, er de tilsatte skummemidler SLS , som står for Sodium Laureth Sulfate, (dansk: Natrium Laureth Sulfate) – eller SLES Sodium Lauryl Ether Sulfate samt Ammonium Laureth Sulfate ALS – disse hører til de billige anioniske tensider eller “overflade brydere”. Det er stoffer, der optræder overalt indenfor vask og rengørings produkter, sågar tandpasta og mundvand. Disse ekstremt problematiske stoffer, opfører sig som sæbe og er meget effektive, og særdeles billige –  brugt i alt fra motorvask til skrappe rengørings artikler. Er man følsom over for disse stoffer, skal der blot ganske lille mængde til, før irritation, hud- og slimhindeproblemer eller større gener opstår.

SLS kan være årsag til:

  • inflammationer i huden
  • fremkalde allergiske reaktioner
  • udtørrer ofte hårbunden
  • kan være årsag til blister i munden (orale produkter)
  • er muligvis hormonforstyrrende
  • muligvis forstyrrende på øjenudviklingen hos børn

For at gøre håret blødt og føjeligt, tilsættes ofte silikone og varianter heraf. Disse lægger sig som en kvælende hinde om det enkelte hårstrå og forhindrer hårbunden i at ånde.

Kemiske blødgørere, diverse kemiske solfiltre og alle typer benzoater; sidst nævnte er konserveringsmidler, som irriterer hårbunden, er ophav til eksem, tør hud og måske skældannelse. Tjek evt. siden ”The Ecologist”. Her kan du få en god guide og en større database for stoffer, du bør undgå. Der er også tip til rimelige produkter.

Nogle af de tilsatte stoffer er o.k. at anvende og bliver også dannet i vores krop. Vi får også nogle af stofferne gennem kosten. Hertil hører ”betain – eller trimethylclycin” – og ”panthenol” – et alkohol derivat af panthothen-syre, mere kendt som vitamin-B5. De to nævnte optræder nogle gange i produkter som ”moisturizers” – dvs. fugtgivere og de har begge en naturlig fugtgivende samt en ophelende funktion på hudceller.

Husk: Man kan altid søge på: ”Skadelige stoffer i …” og så dét produkt/vare, du ønsker oplysninger om. Brug evt. også app’en ”taenk” på din mobiltelefon – eller slå op på ”taenk-kemi.dk

Flere gode alternative shampoo

Indrømmet, det kan være svært at finde noget til håret, der ikke på den ene eller anden måde indeholder skadelig og problematisk kemi. Lovgivningen halter gevaldigt bagefter. Producenterne skal beskyttes, og vi ønsker billige produkter. Heldigvis kommer der nu flere og flere smarte og rigtig lødige produkter i handelen.

I min familie bruger vi til håret de dejlige shampoobarer fra engelske ”Friendly” – naturlige bloksæber beregnet til håret. Disser er baseret på forsæbning af kokos-og olivenolie med den livgivende Castorolie (amerikansk olie) og med tilsætning af ægte æteriske olier fra lavendel og geranium. Bruger du disse barer og har du et hår, der skal sættes eller have fylde, vil du formentlig ikke have brug for de ”hairsettings”, mange normalt anvender. Håret sidder bare!

Et rigtig godt alternativ er fra: Living Naturally Soapnut Apothecary – søg på ”soapnuts.co.uk. Dette er den første virksomhed i verden, som har lanceret en serie plantebaserede produkter til krop- og hårpleje samt til tøjvask. Alt baseret på certificerede økologiske urter og økologiske vildtvoksende sæbenødder. Alt i en vegan-kvalitet helt uden skidt og ikke testede på dyr. Læser du på hjemmesiden, behøver du at lede længere. Med få klik på nettet kan du søge på ”sæbenødder”, og flere netbutikker popper op med produkter baseret på disse unikke nødder. Søger du på engelske sider: “shampoo on soap nuts” -så kommer der fine bud på en hjemmelavet shampoo på disse nødder.

Rent hår med vand

Tilbage i menneskets udvikling blev håret ikke vasket, som vi kender det i dag. Her blev der brugt vand. Senere fandt man ler, jordarter og særligt gode olier eller urter, som blev forarbejdet til en pasta – arbejdet godt ind i håret og siden renset igennem med rent vand.

Jeg kender flere som aldrig vasker sit hår med købe-shampoo. Enten fordi de finder det unødvendigt, eller fordi de ikke vil belaste hår og hovedbund med alle de syntetiske og kemiske stoffer, der er i stort set alt vi køber.

Ønsker du at prøve det, så skal du nok gøre det i en ferie. En periode på ca. 3 uger uden hårvask, og hvor hår og hårbund med dets fedtkirtler langsomt vender tilbage til naturligt leje. Dem, jeg kender, og som har praktiseret dette igennem flere år, har et smukt, velduftende rent og glansfuldt hår. Blot ved at skylle håret godt igennem i det daglige brusebad. Man kan evt. skylle håret med eddike for at fjerne kalkrester fra vandet samt diverse urenheder.

Lav din egen shampoo

Shampoo er let at lave selv og tager ingen tid. Måske du allerede har, alt hvad du skal bruge i køkkenskabet: Til en enkelt hårvask skal du bruge følgende:

Opskrift 1)

  • Bland 2-3 spiseskefulde fraktioneret kokosolie (alt efter hårmængde) sammen med 2 spk. æblecider eddike.
  • Brug evt. 3-5 dråber ægte æterisk olie fra enten rosmarin, pebermynte, lavendel, sandeltræ eller kamille. Massér hovedbunden godt.
  • Lad det sidde i ca. 5 minutter, og skyl derefter grundigt med lunkent vand. Opskriften er måske særligt egnet for de med kort hår.

Opskrift 2)

  • 1 eller 2 økologiske æggeblommer. Alt efter hårmængde, piskes med lidt vand til
    det skummer.
  • Tilsæt gerne æterisk olie, gerne rosmarin, kamille eller anden lækkert duftende.
  • Fordeles i håret, masseres ind som man plejer. Lad sidde nogle minutter og håret skylles herefter grundigt med lunkent vand.

Du ligner en påskekylling undervejs, men resultatet et fantastisk: Velduftende, fyldigt og fuldstændig rent og blødt hår.

Har man et langt, stort og fyldigt hår, kombinér gerne de to opskrifter og brug først 1) og følg derefter op med 2’eren.

 

Ret beset er det at vaske håret en enkel process. Det handler om, at få fjernet snavs, støv og urenheder fra håret og efterlade det rent, smukt, glansfuldt og velduftende. Søger man på emnet, finder man mange alternative forslag. Et af dem jeg ikke lige havde tænkt på og som står for tur at prøve er – nu emnet er om kokos: Hårvask bare i kokosmælk!

DEL
Tidligere artikelSå fik jeg lige et alvorligt wake-up call
Næste artikel9. sunde vane: Undgå alkohol
Det moderne menneske kæmper med mange fysiske og mentale udfordringer. Her er det vigtigere end nogensinde at tænke sundhed helt ud i hjørnerne. Det gælder om at være i balance - mentalt og fysisk. Det er Kim Hodys fokus. Kim er uddannet fysioterapeut og idrætslærer og har en mangeårig erfaring med behandling samt rådgivning inden for sport på motionsplan, kost og ernæring. Kim Hody er qua sin store interesse for sundhed og erfaren forhandler af LifeWaves produkter (Lifewave.com), Zinzino Omega-3 balanceolie og en Vegansk algebaserede omega-3 olie (Zinzino.com) Han er hertil forhandler af de essentielle æteriske olie fra dōTERRA (dōTerra.com). Kontaktinfo: +45 51901271 eller kontakt@kimhody.dk

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here