Magien i ioniseret vand – Del 4

0
1041
Ioniseret vand

Vand er ikke bare vand! – Del 1
Lidt nørderi om vand og hvad du selv kan gøre – Del 2
Sådan kan du gøre dit vand naturligt – Del 3

Vand ioniseringsteknologier og syre-base-balance

Når du søger på vandbehandlingsmaskiner, som kan ionisere, så kommer der mange muligheder frem.

Mit valg er faldet på Chanson, og det bliver derfor en maskine fra dette firma, som jeg vil se nærmere på. Og nej, jeg er ikke sponsoreret, så her får du min egen rå og ufiltrerede oplevelse af maskinen.

Det jeg specielt godt kan lide ved den type maskine, er, at Chanson har valgt en kombination af filtrering via et kulfilter samt et ioniseringskammer.

Ioniseret vand

Så lad os nu se nærmere på ioniseret vand. Hvad er det for en størrelse?

Ioniseret vand er vand, som har gennemgået en proces i et såkaldt elektrolysekammer. Rent teknisk går det ud på, at ionerne i vandet adskilles i plus og minus. På illustrationen herunder kan du se, hvad der rent praktisk sker. Klik på billedet for at se det i stor størrelse. Illustrationen er venligt stillet til rådighed af Chanson. Mere om Chanson senere.

Chanson ioniseret vand

Syre-base-balancen i maden gør en forskel

Ioniseret vand opdeles i to typer: Surt vand og basisk vand. Det basiske vand kaldes også for alkalisk vand. Jeg kigger nærmere på både det sure vand og det basiske vand senere.

Vi kommer i den forbindelse ikke uden om at skulle lære lidt om syre-base balancen. ”Nogen” mener, at vi kan skrue eller regulere på denne med bevidste valg i dagligdagen. Mens andre mener, at det er tågesnak. Det ændrer dog ikke ved det faktum, at mennesker, der retter ind efter syre-base-balance i maden, ofte får det bedre.

Når vi måler denne pH-balance, så tager vi udgangspunkt i en såkaldt pH-skala. En given væske vil således have en bestemt pH-værdi. Den bevæger sig fra 0 i den mest sure ende til 14 i den mest basiske ende.

Kroppen fungerer bedst, når pH-værdien ligger mellem 7,38 og 7,42. Det er essentielt for, at kroppen kan varetage sine normale funktioner.

I vores krop findes der en række forskellige ”buffersystemer”, som har med regulering af syre-base-balancen i blodet at gøre. Det vigtigste er kulsyre-bikarbonat-systemet.

Når du spiser, siger de fleste, som har en mening om føden, at denne helst skal bestå af 2/3 basedannende komponenter som fx grønsager, bestemte frugter, mandler, nødder, spirer, quinoa, bønner og linser. I min søgen efter gode kilder eller referencer til denne syre-base problemstilling kom dette hit frem. Det handler om, at baser i mad kan få smerter til at forsvinde. Læs interview med professor Olav Lindahl i Bio-information nr. 5-6, 1979.

En lille fodnote. I sundhedens navn tager jeg udgangspunkt i, at du også handler økologisk. Men hvis du nu en dag ikke lige kan få fat i dine økologiske tomater og bønner, og derfor må ”nøjes” med de sprøjtede konventionelt dyrkede, så kommer lige en finte. Du lægger dem ganske enkelt i en omgang med basisk vand. Få svaret i videoen her:

Seriøst og med hånden på hjertet – hvor mange af os lever op til det i dagligdagen?

Når eller hvis vi ikke gør det, så sker der en forsuring i kroppen. Denne forsuring menes at ligge til grund for stort set alle de helbredsmæssige udfordringer eller problemer, som gennemsnitsmenneskets slås med.

Hvordan kan vi optimere drikkevandet?

Nu har vi snakket om at skrue på maden, så nu er det på tide at skrue på de flydende substanser. Her tænker jeg helt konkret på vandet.

Det er netop her, hvor en ioniseringsmaskine fra Chanson kommer støttende ind i billedet. Jeg har selv valgt at investere i en sort udgave af Chanson Max Plus ioniseringsmaskine. Den model, som jeg har valgt, er med 7 titaniumplader indbygget.

For mit vedkommende var det en afvejning. Mit behov er ikke så stort volumenmæssigt. Forstået på den måde, at den mængde af vand, som dækker mit behov fint kan klares af denne maskine.

Maskinen har et væld af funktionaliteter, som må kunne begejstre enhver bruger. Maskinen har også en storebror med 9 titanium plader indbygget.

Som omtalt tidligere har maskinen her også et kulfilter. Det vil jeg nu se nærmere på. Det hedder CHANSON PJ-8000 og er firmaets nyeste topklasse filter, der vil blive monteret i Chansons ioniseringsmaskiner fremover.

Dette PJ-8000 topklasse-filter består af flere forskellige komponenter eller dele bl.a. aktivt kul med sølv, calciumsulfit i fødevarekvalitet, KDF55 og indeholder desuden et hult fibermembransystem.

Herunder går jeg lidt i dybden med dette filter, da jeg synes, at det fortjener ekstra opmærksomhed. Disse komponenter reducerer en masse af de kontaminanter eller urenheder, som typisk findes i vandet.

Det højaktive kul med sølv fjerner fx lugt, klor, benzen, trihalogenmethan, blegemidler, bakterier, parasitter, farvestoffer, og andre flygtige organiske forbindelser.

Calciumsulfit i fødevarekvalitet retter sig målrettet mod klor. Det kan via en kemisk reaktion filtrerer op til 99% af klor fra.

KDF55 er et filtersystem, som består af zink og kobber. Det fjerner klor, bly, tungmetaller og frie radikaler.

Det hule fibermembransystem består af fiber så små som 0,01 mikrometer. Det er i stand til at koncentrere og derved tilbageholde bakterier, virale kontaminanter og frie radikaler fra vandforsyningen. Desuden opsamler det også mikroplastik i størrelsesorden 0,02 til 0,05 mikrometer.

Magien ved ioniseret vand

 

I ioniseringskammeret sker magien

Nu har vores vand været en tur gennem filtret, hvad sker der så?

Jo, så bliver det ført gennem det indbyggede ioniseringskammer. Det er der, hvor titaniumpladerne sidder. Det er også der, hvor ”magien” sker. Vandet bliver til ioniseret vand. Chanson forklarer processen på deres hjemmeside således her.

”I Chansons ioniseringsmaskiner er der et elektrolysekammer. I elektrolysekammeret sendes elektriske strømninger gennem vandet. De elektriske strømninger får vandmolekylerne til at spalte sig til ionerne H+ og OH–.

Ved elektrolysekammerets positive og negative poler sker herefter en række kemiske processer. Ved den positive pol dannes surt ioniseret vand, mens der ved den negative pol dannes basisk ioniseret vand med et højt indhold af H2. Men drikkevand består jo ikke kun af vandmolekyler. Det indeholder også en masse mineraler og salte – Disse vil ligeledes spaltes og fordele sig ved den ene eller den anden pol afhængigt af deres ladning.

Det betyder kort fortalt, at det lækre basiske ioniserede vand, der tappes fra vores Chanson maskiner, indeholder mineraler som calcium, magnesium m.fl., der er super gode for kroppen. Men vigtigst af alt, så er vores basisk ioniserede vand smækfyldt med super lækre H2-molekyler, som jo er antioxidanter”. Mere om H2 i næste afsnit.

Molekylært hydrogen (H2)

Hvad er molekylært hydrogen i grunden?

Det er en luftart eller gasart, om du vil. Det er også verdens mindste antioxidant. Den forkortes H2. Ikke nok med, at den er verdens mindste, den er også verdens klogeste – forstået på den måde, at det er en selektiv antioxidant.

De fleste andre antioxidanter skelner ikke i mellem de oxidanter, som skader os og dem, som gavner os. Men det gør H2 altså. Det er oxidanterne, som skaber oxidativt stress.

Og så er det altså at jeg kommer helt op i gear, når jeg læser følgende!

”H2 reducerer oxidativt stress og forbedrer redox-homeostase delvist faciliteret af Nrf2-stien, der regulerer niveauer af glutathion, superoxid-dismutase, katalase osv. Disse tre er alle super antioxidanter, og jo mere man lærer dem at kende, desto mere begejstret bliver man.” (Jeg gør i hver tilfælde).

Til dig, som virkelig vil nørde i temaet om H2

Nu er det ikke kun mig, som er vildt begejstret. Chanson har fået en masse gode omtaler fra tilfredse brugere. Lidt sjovt opdagede jeg, at et par af mine personlige venner, der i øvrigt er indehaver af Hørsholm Helsekost, optræder i rækken af tilfredse brugere. Så hermed giver jeg ordet videre til ”HC” og ”Julie”:

Tilbage til maskinen

Maskinen kan lave alkalisk vand i 4 forskellige styrker, og surt vand i 3 forskellige styrker. Når man læser det, vil man naturligt stille sig selv det spørgsmål – hvorfor nu det? Svaret på det er lidt omstændeligt. Så lad os fordybe os i det i afsnittet her.

Det sure vand anvendes kun udvortes. Det skal altså ikke drikkes.

Vælger du fx Chansons ioniserede syrevand med pH-værdi helt ned til 2,5 kan du sprøjte det på huden ligesom en facemist. Det sure vand giver bl.a. fugt. Det styrker desuden hudens eget forsvar i kraft af den lave pH, og indholdet af oxygen styrker produktionen af nye hudceller.

Vælger du en indstilling, som giver mere surt vand, så taler vi om vand til rengøring. Det sure vand dræber nemlig bakterier.

Hvis du så nu sidder og tænker over, hvor du fjerner resterne af det sure vand, så er maskinen så klog, at det klare den selv. Det sker, når du skifter til basisk vand efterfølgende.

Maskinen finder også selv ud af at holde sig ren. Så den vil efter nogle ganges brug slå over i et renseprogram, inden den lukker ned. Hvor fedt er det ikke lige. Derfor behøver du ikke bekymre dig om eventuelle bakterier.

I forhold til vedligeholdelse så kræver den også afkalkning, som når du bruger en elkoger eller kaffemaskine. Hyppigheden vil afhænge af, hvor hårdt vandet er, hvor du bor.

Som rosinen i pølseenden vil jeg slutte med nedenstående.

Sidder du nu en sen aften og nærmere dig slutningen af blogindlægget her, og tænker åh nej, hvad skal jeg nu? Så kan jeg anbefale denne video her. Beverly Rubik er en super formidler. Her fordyber hun sig i “gevinsterne” ved indtagelse af ioniseret vand. Beverly Rubik: Health Benefits of Ionized Water on Humans & Plants | SNC 2018.

Dette er så slutningen på min miniserie om vand.
Tak, fordi du valgte at læse med.

DEL
Tidligere artikelHer kan du få forståelsen til at finde hjem i dig selv
Næste artikelSådan styrer dine tanker dit liv
Steen Leithoff er foredragsholder, inspirator, coach og hjælper andre med at realisere deres målsætninger som certificeret Goal Mapping Practitioner. Steen Leithoff har desuden en fortid, som vidensformidler i helsekostbranchen med speciale i essentielle fedtsyrer og antioxidanter. Steen er i LifeWave regi kendt for sine peptalks om Theta Nutrition. Kontaktinfo: www.steensforedrag.dk.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here