Hjemmelavet bodyscrub, bodylotion og læbepomade – helt uden kemi (DEL 7)

0
910

Sådan opnår du en kemifri livsstil (DEL 1)
Sådan passer du på din hud i solen (DEL 2)
Sådan undgår du kemi i sæbe og tandpasta (DEL 3)
Din guide til glansfuldt hår uden kemi (Del 4)
Drop deodoranten – det bør du bruge i stedet (Del 5)
Undgå røde knopper og hudskaber ved barbering (Del 6)

For år tilbage var jeg på en rejse til Australien. På mange af de smukke og milevide strande, står kokospalmerne tæt. Inde under samme palmer ligger de nedfaldne modne kokosnødder, som man bare kan samle op.

Med en kniv fik jeg med stor besvær skåret hul ind til den lækre nød og kunne nyde den skønne læskende kokosmælk og den fine cobra – som kødet jo oprindelig kaldes. Kan også gøres uden en kniv – nyd lige denne:

DET HEMMELIGE TRICK! SÅDAN FÅR DU HUL PÅ EN KOKOSNØD
Se lige hvor lækkert det ser ud!

Rundt omkring på stranden og ud mod vandkanten lå en hel del nødder, som var skyllet op i nattens løb. Længere inde lå kokosnødder, som havde ligget i lang tid, og som efter måneder var begyndt at etablere sig med en bladspire og en lille rod. Det er på denne måde, at kokosnødden igennem årtusinder har rejst over havene og har bemægtiget sig øer og kontinenter.

Hvis man er til natur og gerne vil leve i harmoni med denne, er man dedikeret til en naturlig og sund livsstil, langt fra kemi og sundhedsnedbrydende stoffer, så ligger det lige for at spørge sig selv:

  • Hvordan kan det være, at mennesket har kunnet klare sig i ørkener, i Arktis, på de mange og fjerne sydhavsøer og andre meget afsondrede steder og stadig har kunnet klare sig sundhedsmæssigt under barske omstændigheder og for nogle, med ernæringsmæssigt relativt nøjsomme og ensidige forhold?
  • Og hvorfor er det, at lidelser, allergier og de mange og store livsstilsygdomme eksploderer i disse år? Tilstande som ikke fandtes i nær samme udstrækning dengang.

Og det er det, som min sommerserie – nu her næsten efterår, egentlig beskæftiger sig med. En økologisk og giftfri livsstil hvad angår, ernæring, dvs. vores daglige føde og alt vi indtager og ikke mindst, hvad vi vælger at påføre os på kroppen og hvad vi benytter af produkter i vores daglige husholdning.

Et nøgternt blik på, hvad det er vi omgiver os med. En rejse tilbage mod naturen og dybe med overvejelser om, på hvilken måde vi kan få en bedre sundhed med fravær af skavanker, inflammationer, egentlige lidelser og sygdomme – at blive gamle og forblive sunde og rørlige langt op i alderen efter min mening ved,  at vi søger at vende os mod naturen og hvad den kan.

  • Hvordan kan vi få en mere naturlig livsstil, en mere optimal livsførelse, hvor vi sørger for en sund ernæring, ikke at eksponerer os selv for al den kemi, som flyder omkring os i de produkter, vi bruger?
  • Hvordan kan vi kan lære af naturen bruge denne og på en smart og intelligent måde tage det bedste og undgå dét, der skader os?

Læserne har spurgt mig til kokos!

Jeg har haft en del henvendelser om, om man kan lave en lidt mindre fedtet udgave til kroppen – dog stadig indeholdende den livgivende kokosbestanddel, med de for huden unikke fedtsyrer.

Og ja, det kan man sagtens.

Derfor vil jeg denne gang komme med mit bud på en lækker bodyscrub – hertil en nem og lækker lotion samt – nu hvor efteråret står for døren – et bud på en læbepomade, der let kan indgå i din gamle og tømte læbepomade emballage.

Jeg afslutter om nogle gange denne serie med et anderledes bud på flere personlige ”parfumer/dufte” til din krop, så gem dine tomme glas, hylstre og sprayflasker, som kan genfyldes. Mange af disse kan udmærket genbruges til dine egne fremstillede sunde kosmetik- og hudplejeprodukter.

Pas godt på din hud

Mange af os har nydt solen og varmen denne sommer som har været ekstraordinær varm og lang. Hos nogle har huden fået nok af solens stråler og skal nu komme sig.

Hudceller ”lever” ca. 14 dage, så afstødes de, og nye celler ligger klar lige under. Det er et af naturens vidundere – at vores yderste lag, dag efter dag, måned efter måned, år efter år, ustandselig fornyer sig. Jeg plejer at sige, at huden er kroppens spejl, forstået således, at lider huden på den ene eller anden måde – det være sig udslæt, knopper, bumser, akne, psoriasis, rødme, skællet hud, tør/fedtet hud osv. – så er det et problem funderet i din maskine og på celleplan, ret beset på tilstanden over cellemembranen.

Recepten for sund hudstatus er altid en sund og balanceret kost. Genlæs gerne mine artikler om omega-6/3-balancen, hvor jeg redegør for, hvor vigtigt det er at opretholde den delikate balance mellem de essentielle fedtsyrer, især hvis du ønsker en sund hud. Der går ofte ikke mere end en uge til 14 dage, før overbevisende og synbare resultater viser sig.

Sugar bodyscrub – sådan gør du

Du laver nemt en lækker sukker scrub-basis med følgende få ingredienser. Da vore artikler oversættes til engelsk, viser jeg også i parentes US mål/cups. Der findes nemme omregninger på nettet til gram/ml m.v. Du prøver dig frem og finder let din egen gode blanding ud fra nedenstående.

Du skal bruge:

  • 1 deciliter (1/4 cup) råsukker – demerarasukker, evt. økologisk brun farin eller kokos sukker som er finere i kornene
  • 1 deciliter (1/4 cup) sød mandelolie – fraktioneret kokosolie kan også bruges men bliver lidt dyrt i drift
  • 8 dråber vitamin E-olie (udmærket naturlig konservering/preservatives) – kan evt. udelades
  • 15 dråber ægte æterisk olie (EO) – se herunder, hvilke jeg kan anbefale som gode kombinationer.

Bland og rør alle ingredienser sammen i en glasbeholder med låg på. Ved påføring tager du den afmålte og ønskede mængde i sine håndflader og gnider over det ønskede område på huden. Rens efter med lunkent/varmt vand og dup dig tør.

Ønsker du at graduere din scrub, så prøv at eksperimentere med de forskellige sukkerprodukter og kornstørrelser – for finere scrubs, evt. palmesukker, kokossukker m.m.

  • Grovere korn eksempelvis for ben, lægge og lår.
  • Finere korn for overkrop, arme.
  • For exfoliering af ansigtet og eventuelt læber, brug finere sukkerkorn. Man renser efter med rent vand og efterlader en passende oliefilm.

Ægte æteriske olier jeg vil foreslå er:

  • Lemon Rosmarin scrub: 10 dr. lemon, 5 dr. rosmarin
  • Skin Toning Scrub: 8 dr. myrrah, 4 dr. patchouli, 2 dr. geranium
  • Livgivende Scrub: 5 dr. Ginger (ingefær), 5 dr. frankincense, 5 dr. Grapefruit

Bodylotion er fyldt med kemi

Produktfremstillerne holder sig generelt heller ikke tilbage, hvad angår produkter inden for denne kategori. De meget dyre brands, er generelt de allermest spækkede med problematiske hormonforstyrrende og/eller allergifremkaldende stoffer.

I en undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk fra 2018, viser det sig, at ud af 54 testede produkter inden for bodylotions, indeholder 8 af disse stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Undersøgelsen viser også, hvilke man med fordel kan kigge på. Man kan gå ind på “kemiluppen” og her kan man downloade app’en til sin smartphone. Her får man et smart værktøj til på stedet, før et produktkøb, via en scannings funktion, at få oplysning om evt. problematiske stoffer i et givent produkt. Er det pågældende produkt ikke at finde på app´en, så kan man via samme sende foto og indholdliste til tænk, der så når man har chekket produktet, lægger oplysningerne op på app´en. Dette er jo ganske smart og man kan som forbruger, være med til at informere andre om produkter der ikke umiddelbart er kigget på.

Et generelt problem er altid holdbarhed, også i en taske på en strand i syden. Ligger din taske i solen, kan der nemt være 40-50 gram i produktbeholderen i løbet af dagen. For at klare disse varmegrader og/eller en opbevaring over tid, tilsættes konserveringsmidler i rigelige mængder. Tidligere var det parabener – disse er som nævnt i mine tidligere artikler, på vej ud efter flere års massive negative omtaler; disse er som man ved nu, hormonforstyrrende og visse er direkte ødelæggende for vores forplantningsevne.

Industrien finder hele tiden på nyt og ikke altid til det bedre. Derfor finder du nu i stedet tilsatte diverse ret belastende og allergifremkaldende chlorerede forbindelser. Hertil sulfater, benzoater, ethanoler/alkohol og syntestisk citronsyre i flere produkter. Sidst nævnte optræder overalt i mad, is, øl, mejerivarer, ost, marmelader, safter m.m. som teknisk syntetisk cirtronsyre, som intet har at gøre med citroner. Er fremstillet på basis af en skimmelsvamp – aspergillus niger og har vist sig at være en stor årsag til allergi, herunder fødevareallergi hos rigtig mange mennesker.

Er du allergiker og ønsker at ændre på det, så prøv at slå op på siden herunder. Her finde du ganske mange fortællinger om, hvordan rigtig mange mennesker er sluppet af med forskellige typer af allergi, blot ved at undgå dette ene tilsætningsstof som findes overalt. Kig på Facebook gruppen: ”Fri från allergi genom att undvika E330 – Citronsyra” – en gruppe med flere tusind medlemmer, der fortæller om deres erfaringer.

Dette er måske årsagen til din allergi

Vil du undgå eksponering af alle disse sundhedsskadelige stoffer, så er der heldigvis så småt ved at komme hæderlige og mindre problematiske produkter på markedet.
Brug sitet kemi.taenk.dk eller app’en kemiluppen, som du gratis kan downloade gratis til sin smartphone. Her har du et godt værktøj, når du står foran et givent produkt og vil orientere sig om dette.

Hjemmelavet lotion – sådan gør du

Helt basalt indeholder en lotion fedt og fugtgiver/en vandig base, holdt sammen med en binder – nøjagtig som du laver en salatdressing! Nævnt i en af mine tidligere artikler. Du skal uden problemer kunne spise din kosmetik og diverse kropspleje produkter. Lige så med en sund og helt naturlig kropslotion baseret på naturlige og sunde og helt ufarlige ingredienser. Herunder giver jeg mit bud på en simpel lotion, som kan varieres i det uendelige, afhængig af smag og lyst.

Simpel lotion (base)

Du skal bruge:

  • 1 deciliter (1/4 cup) bivoksperler eller bivoksplader klippet i små stykker
  • 2 deciliter (1/2 cup) coconut oil
  • 2 deciliter (1/2 cup) aloe vera gel
  • 15 dr. ægte æterisk olie (EO) – eller mere – efter personlig smag

Bland bivoks og kokosolie og smelt det i mikroovn og rør rundt efter hver 30 sekunder. Eller smelt i en dobbeltbeholder over vandbad. Lad afkøle til rumtemperatur ca. en times tid. Med brug af en håndmikser, tilsættes forsigtigt og langsomt Aloe Vera gel og de valgte ægte æteriske olier til blandingen. Bliv ved med at piske indtil en passende blød og ”fluffy” og vel sammenblandet konsistens er opnået. Opbevares i en glas beholder eller anden passende emballage med tætsluttende låg – og køligt.

Ægte æteriske olier jeg kan foreslå er:

  • Mynthe: 12 dr. peppermint, 3 dr. vanilla
  • Hudfugter: 6 dr. chamomille, 6 dr. myrrah, 3 dr. lavendel
  • Lavendelblomst: 10 dr. lavendel, 5 dr. chamomille.

Efterår på vej – beskyt læberne i kulden

I skrivende stund falder bladene rask af træerne for en frisk vind, og min sommerserie nåede at komme ind i efteråret. For de af læserne, der har brug for et godt alternativ, afslutter jeg denne gang med forslag til en ren og helt naturlig læbepomade som jo hører sig til her, hvor kulden inden længe banker på.

Tørre og sprukne læber kender alle og de kommercielle lip balms og/eller pomader, er som alt andet pakket med problematiske stoffer, og som jo ikke er særlig smart at putte på netop læberne. En meget nem opskrift på en nærende læbepomade med de gode healende fedtsyrer og oven i købet med en anelse solbeskyttelse fra kokosolien.

Man skal bruge en gl. læbepomade beholder som rengøres – eller, man finder/køber en passende lille beholder med tætsluttende skruelåg.

Lav din egen læbepomade

  • Du blander 2 sp. skefulde kokosolie med 2 sp. skefulde bivoks og 1 sp. skefuld sheasmør ELLER kakaosmør i en stålkasserolle og opvarmer forsigtigt til smeltet.
  • Lader afkøle lidt, hvorefter der tilsættes 6-8 dr. æterisk olie efter valg: F.eks. pebermynte/spearmint eller timian/grapefrugt.
  • Mens stadig flydende, påfylder man med en lille tragt, sin beholder og stiller koldt ca. 6 timer.
  • En alternativ læbestift har du lige vedhånden ved at farve din læbepomade og forvandle den til en økologisk læbestift: Du blander lidt tørret rødebede pulver, kakaopulver, gurkemeje pulver eller kanel. Inden du sætter på køl.

Det er altid en fest og en rigtig god og lærerig beskæftigelse også at lave disse naturlige hudplejeprodukter sammen med børn og unge.

God fornøjelse og smukt efterår!

DEL
Tidligere artikelLider du af køresyge? Sådan klarer du køreturen med et smil
Næste artikelSuppekur! Få 14 dages boost til sundhed i krop og sjæl
Det moderne menneske kæmper med mange fysiske og mentale udfordringer. Her er det vigtigere end nogensinde at tænke sundhed helt ud i hjørnerne. Det gælder om at være i balance - mentalt og fysisk. Det er Kim Hodys fokus. Kim er uddannet fysioterapeut og idrætslærer og har en mangeårig erfaring med behandling samt rådgivning inden for sport på motionsplan, kost og ernæring. Kim Hody er qua sin store interesse for sundhed og erfaren forhandler af LifeWaves produkter (Lifewave.com), Zinzino Omega-3 balanceolie og en Vegansk algebaserede omega-3 olie (Zinzino.com) Han er hertil forhandler af de essentielle æteriske olie fra dōTERRA (dōTerra.com). Kontaktinfo: +45 51901271 eller kontakt@kimhody.dk

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here