Undgå røde knopper og hudskader ved barbering (Del 6)

0
303
Foto: Patrick Coddou, Unsplash

Sådan opnår du en kemifri livsstil (DEL 1)
Sådan passer du på din hud i solen (DEL 2)
Sådan undgår du kemi i sæbe og tandpasta (DEL 3)
Din guide til glansfuldt hår uden kemi (Del 4)
Drop deodoranten – det bør du bruge i stedet (Del 5)

I min serie om kemifri hudplejeprodukter og kokosolie er vi nu kommet til noget, som vi nok alle har et følsomt forhold til; nemlig barbering. For mange vil jo gerne barbere skæg, issen, brystkassen, armhulen, de intime dele, eller benene.

Der er mange måder, man kan fjerne hår på, trimme det eller fjerne uønsket hårvækst: Voks, barberblad, engangsskraberen, kniv eller maskine.

Selv har jeg kortvarigt brugt maskine, som jeg benyttede i mine unge år hvor det var smart og hurtigt, indtil jeg fik røde knopper efter barbering. Jeg tog en ganske almindelig skraber i brug. En almindelig skraber er ofte rigtig god og udfylder sit formål, nemlig at fjerne de daglige skægstubbe. De samme stubbe, som i de unge år kan se mandigt og flot ud for en mørkhåret, men som ved stigende alder bliver mere og mere leverpostej gråt/sort og ikke så klædeligt.

Derfor er det nødvendigt med en daglig tur med skraberen, som hurtigt bliver sløv og skader huden, fordi man trykker tiltagende hårdere for at forlænge og spare på de relativt dyre blade.

Derfor bør du passe på – især ved intimbarbering

Ret beset er en barbering en glidning af en skarp kniv over hud. Er man smart, så bruger man friske og nye og ikke for slidte blade. Et godt blad tager håret let, uden at man trykker for hårdt og skader huden. Bruger man som nævnt gamle, slidte/sløve blade, så skal man trykke gentagne gange og tiltagende hårdere samme sted – og jo hårdere bliver huden belastet – med et dårligt resultat.

Særlig intimbarbering kan give gener. Mange døjer med efterfølgende hudproblemer i form af røde knopper. Når man med fjerner hårene, bliver huden mere sårbar, da barberklingerne næsten altid skraber små huller/rifter i huden. Det kan ses i kraftigt hulspejl eller i mikroskop. Små rifter, som nu er indgangsport for bakterier og svampeinfektioner. Resultatet er skadet, irriteret/evt. rød hud med eller uden knopper som er de åbne hårsække, hvor en betændelse – en inflammation er startet.

På Kolding sygehus udtaler overlægen på hudafdelingen, at man i 2017 modtog ca. 1.200 patienter henvist for svære gener efter intim-barbering. En tredobling på 10 år.

Hudens naturlige fedtlag er en god beskytter

Nu er ansigtet ikke det mest snavsede på et menneske; dog kører mange hænder og fingre en del rundt i ansigtet i løbet af en dag. Når der på et gennemsnits håndgreb på en dør, er ca. 600 forskellige bakterier, så er der en pæn chance for, at vi igennem en dag, påfører ansigtet en god del smittestof.

Når dette er sagt, kan man spørge, om det er smart at putte en masse sæbe (basisk) i ansigtet, hvor man fjerner det fine hudfedt lag, som er opbygget som et beskyttende lag over natten og den foregående dag. Er huden intakt og uden skader, er vores hud fra naturens side den perfekte membran til beskyttelse for angreb udefra.

Undgå kemi på huden

Med rifter og sår og med evt. betændelser i hårsække og med en forsæbet, irriteret og udtørret hud, som måske endda får tilført et bad i form af en aftershave eller en fugtighedscreme med tilsat alkohol, kemiske duftstoffer, parabener, skummemidler, problematiske klorerede stoffer, kan man over tid få problemer af forskellig art med sin hud.

Er man f.eks. nysgerrig på indholdet af ens barberskum eller barbersæbe, kan man ved et enkelt opslag, læse om en test lavet af Informationscenter for Miljø & Sundhed. Som altid når du vil undersøge et givet produkt: Skriv: “problemer med…” og så det emne/produkt som du ønsker information om.

Her fandt man at 13 ud af 15 undersøgte produkter indeholdt parfume. 6 som indeholdt en eller flere af 26 deklarations-pligtige parfumestoffer, som kan udløse en allergi. Endvidere er der tale om parabener og de mere allergiudløsende stoffer baseret på klorforbindelser. To indeholdt sodium borat, som mistænkes for at skade den menneskelige reproduktion.

Kig efter artiklen på nettet, hvor kun et enkelt produkt klarer testen og intet problematisk indeholder – og se også hvilket produkt som indeholder det hele!

Fluorstoffer er særdeles problematiske kemiske forbindelser som tilsættes til et hav af de mest populære cremer, makeup, foundations – og altså også i barberskum. Slå op på: “skadelige stoffer i barberskum” og se her, at det særligt er de store, kendte og meget anpriste mærker som er de allerværste mht. tilsat kemi. Fluorstoffer sættes i forbindelse med uønskede aborter, fertilitetsproblemer, tillige med, at de mistænkes for at være kræftfremkaldende. Ønsker man at se de 20 mest problematiske, slå op på: “skadelige stoffer i barberskum”.

 

Kokosolie – et naturligt alternativ

Har du allergier eller egentlige hudproblemer så læs eller genlæs gerne min sommerserie fra DEL 1 og frem. Her gennemgår jeg de mest almindelige af de kedelige kemiske stoffer som producenterne tilsætter til kosmetik og hudpleje.

Er du dedikeret til en kemifri livsstil og ønsker du forandring mht. til din sundhed, så gå systematisk til værks for udfasning af den daglige kemiske belastning på din krop. Brug ”kemi.taenk.dk eller app’en: ”kemiluppen”.

Og hvad skal vi sætte i stedet, hvis vi ikke vil belaste ansigt og/eller anden hud og ønsker en mere skånsom og naturlig barbering? Godt gættet: Naturligvis en god økologisk kokosolie – i en koldpresset jomfrukvalitet.

Opskrift: Sådan kan du bruge kokosolie som barberolie

Vask ansigtet let for den snavs og urenheder med lunkent til varmt vand efter behov. Du skal, som nævnt, bruge en økologisk og koldpresset kokosolie/kokosfedt. Kun denne variant, som både smager og dufter af kokos, indeholder de aktive og beskyttende stoffer, der giver dig en optimal naturlig barbering.

Før barbering: Kog lidt vand op i en skål. læg dit barbergrej deri. Dette er en desinficering!

Ved barbering: Tag lidt kokosolie/fedt på størrelse af en stor ært/en lille nød i den ene hånd. Lad det smelte ved håndvarme. Tilsæt hånden med kokosolie lidt vand, fordel i ansigt eller valgt sted og smør godt ind. Suppler med mere kokosolie ved behov. Udfør din barbering med et skarpt blad. Tryk ikke hårdt, undgå ridser i huden. Det går glat med lidt tålmodighed.

Efter barberingen: Tag et stykke køkkenrulle og tør ansigtet og du vil se, at en del snavs bliver fjernet fra huden. Skyl ansigtet med lunkent vand – brug evt. en klud og fjern det overskydende olielag hvis dette ønskes. Ellers lad det fine kokosolielag sidde.

Dryp nogle dråber økologisk citronsaft i din hånd og fordel og masser ind i ansigtet. Lad lufttørre.

Nu har du en perfekt let fugtig og glat barbering. Man kan evt. give en dråbe eller to af sine æteriske yndlingsolier sammen med citronsaften, hvis man ønsker det efterfølgende. Jeg bruger selv ofte lavendel, myrra, kamille eller sandeltræ.

Et tip som jeg anbefaler er, at man barberer sig om aftenen – her har man god tid til at lave sig en kvalitetsbarbering i ro og mag, og så undgår du morgenstressen.

Leg lidt med denne opskrift; jeg synes selv den er lækker og særdeles brugbar, og glæd dig over, at den er 100 pct. naturlig – du har kun brugt af naturens egne unikke produkter og har hverken belastet, pengepung, ansigt eller miljø.

Som nævnt ovenfor, kræver en barbering blot en glat overflade og et skarpt blad. Vil man eksperimentere og bruge alternative måder, kan en skefuld moden avokadomos bruges med rigtig godt resultat. Her tilføres huden de meget fine olier fra avokadoen – og mere behøver man ikke.

Har man en meget fedtet hud, kan man prøve med en mangofrugt. Skræl frugten og spis denne i din yndlings variation – stenen derimod, bruges som en fugtig og barberkost. Fordel gavmildt over de ønskede område – mere glat og naturlig barbering fås næppe.

Heldigvis kommer der nu flere og flere naturlige og giftfrie produkter på markedet. Vil man afsøge disse muligheder, så søg på “shampoobars” – som er faste sæber – sæbeklodser, som er baseret på oliven- eller kokosolie og tilsat livgivende og regenererende ægte æteriske olier.

God fornøjelse med en sund og naturlig barbering!

DEL
Tidligere artikel10. sunde vane: Ta’ cyklen i kampen mod kræft
Næste artikelSådan kan du bruge drømmetydning som et udviklingsværktøj
Det moderne menneske kæmper med mange fysiske og mentale udfordringer. Her er det vigtigere end nogensinde at tænke sundhed helt ud i hjørnerne. Det gælder om at være i balance - mentalt og fysisk. Det er Kim Hodys fokus. Kim er uddannet fysioterapeut og idrætslærer og har en mangeårig erfaring med behandling samt rådgivning inden for sport på motionsplan, kost og ernæring. Kim Hody er qua sin store interesse for sundhed og erfaren forhandler af LifeWaves produkter (Lifewave.com), Zinzino Omega-3 balanceolie og en Vegansk algebaserede omega-3 olie (Zinzino.com) Han er hertil forhandler af de essentielle æteriske olie fra dōTERRA (dōTerra.com). Kontaktinfo: +45 51901271 eller kontakt@kimhody.dk

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here