Drop deodoranten – det bør du bruge i stedet (Del 5)

0
298

Sådan opnår du en kemifri livsstil (DEL 1)
Sådan passer du på din hud i solen (DEL 2)
Sådan undgår du kemi i sæbe og tandpasta (DEL 3)
Din guide til glansfuldt hår uden kemi (Del 4)

Der har været stor debat om brugen af deodoranter eller antiperspiranter – med deres uheldige indhold af aluminium, som jeg personligt mener, vi ikke under nogen omstændigheder skal have ind i kroppen.

Aluminium er en neuro-toxisk gift for kroppen og er i forskning kædet sammen med forekomsten af Alzheimers syge. Da der ofte er alkoholforbindelser i deodoranter, får vi en mulig uheldig transport af aluminiumforbindelser direkte via pulsårer i armhulerne. Almindelige og gængs brugte alu-forbindelser er aluminium cloride, aluminium chlorohydrate og aluminium zirconium m.fl.

Allerede for ca. 4 år siden valgte de norske myndigheder at advare om overdreven brug af deodoranter med indhold af aluminium. De danske miljømyndigheder afventer EU-udtalelser, før de vælger at handle.

Fakta om aluminium

Myterne om brug af aluminium er mange. Dog er det rigtigt, at aluminium hæmmer svedproduktion ved at få svedkirtlerne til at trække sig sammen og lukke sig med deraf nedsat svedproduktion og mindre svedlugt. Aluminium blokerer svedkirtlerne og dette medfører, at du samtidig ikke kommer af med de affaldsstoffer, som samme svedkirtler ønsker at eliminere, med efterfølgende ophobning i kroppen. Hertil måske også en uønsket irritation i armhulen med inflammation eller ”knopper”.

Tørstifter eller krystal-deodoranter er det samme. Findes i flere former. Her optræder krystallet ”alun”- et metalsalt som har været brugt i mange år. I en tørstift er den meget populær, men altså også en aluminiumforbindelse man bør undgå. Den lukker ligeledes af for svedkirtlerne, hvilket set ud fra et naturligt synspunkt, ikke er hensigtsmæssigt. Du skal svede – men ikke lugte.

Kokosolie mod dårlig lugt

Som studerende var jeg en tid på dermatologisk afdeling og lærte her, at visse mennesker blev henvist for en usædvanlig dårlig lugt under armene. En rigtig god fortælling om en lugt af frikadeller med løg under armene. Patienten blev inspiceret i armhulerne og en del havde i behåringen, nogle små grå/hvide begroninger på de enkelte hårstrå, smukt selvlysende i ultraviolet belysning.

Forekomsten er ikke ualmindelig, og synderen er en almindelig forekommede bakterie, ”trichobacteriosis axillaris”, der trives i de varme og svedbærende områder i armhuler og i skridtet, dog særligt i vores armhuler, hvor der er et specielt miljø for denne. Bakteriens stofskifteprodukter udsender en særdeles markant odeur eller lugt.

Behandlingen var dengang og nu – ret enkel: Barbering med efterfølgende bakteriehæmmende creme. Men hvorfor gå på apoteket, når man kan klare det selv med skraber og … ja, du har sikkert gættet det: Kokosolie! Kokosolie er naturligt bakteriehæmmende grundet indholdet af caprinsyre og caprylsyre. Indeholder desuden den fine og eftertragtede laurinsyre, der virker fugtgivende og ophelende på tør og skadet hud. Skraber man sig jævnligt under armene, er den perfekte efterbehandling, lidt jomfru kokosolie. De nævnte gode syrer, findes kun i jomfru kvalitet – ikke i den raffinerede. Man kender forskel ved, at den rigtige, er den der smager og dufter af kokos!

Der er flere gode opskrifter at finde, med og uden baking soda – tvekulsurt natron. Du bestemmer selv. Obs: Nogle mennesker kan være følsomme for baking soda. Her bruger man blot kokosolie/fedt. Efter morgenbadet og tørring tager du lidt økologisk jomfru kokosfedt – en ært størrelse i hånden. Dryp nogle få dråber af din yndlingsolie, og bland med kokosolien. Smør i armhulerne, og du er klar til en ny dag!

Disse olier anbefaler jeg

Til mænd: Sibirisk fyr, sandeltræ eller melaleuca, mere kendt som tea-tree olie.

Til kvinder: Hawaiian Sandelwood eller Blend for Women, som er en blanding af flere: Bergamot, Ylang-Ylang, Patchouli, Vanille,, Jasmin, Kanel, Sandeltræ og Rose.

I single roll-ons kan du få Jasmin eller Rose og Neroli, som er en helt fantastisk olie fra bitter orange blomst.

Fortsat god sommer!

DEL
Tidligere artikelSe forskellen: Smertelindring med LifeWave plastre
Næste artikelCannabis – nu rykker det i Danmark!
Det moderne menneske kæmper med mange fysiske og mentale udfordringer. Her er det vigtigere end nogensinde at tænke sundhed helt ud i hjørnerne. Det gælder om at være i balance - mentalt og fysisk. Det er Kim Hodys fokus. Kim er uddannet fysioterapeut og idrætslærer og har en mangeårig erfaring med behandling samt rådgivning inden for sport på motionsplan, kost og ernæring. Kim Hody er qua sin store interesse for sundhed og erfaren forhandler af LifeWaves produkter (Lifewave.com), Zinzino Omega-3 balanceolie og en Vegansk algebaserede omega-3 olie (Zinzino.com) Han er hertil forhandler af de essentielle æteriske olie fra dōTERRA (dōTerra.com). Kontaktinfo: +45 51901271 eller kontakt@kimhody.dk

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here