6. sunde vane: Undgå rygning

0
265
Foto: Timothy Paul Smith, Unsplash

1. sunde vane: Jagten på flere fuldkorn er gået ind
2. sunde vane: Snup en aktiv pause på arbejdet
3. sunde vane: Drop forarbejdet kød
4. sunde vane: Bevæg dig 30 min. dagligt
5. sunde vane: Pas på vægten

Den 6. udfordring i 10-kampen er en af de nemme for mig, men en rigtig svær en for mange.

Rygning er den største enkeltstående årsag til kræft – mindst 15 forskellige kræftformer kædes sammen med rygning. Vi ved det jo godt, for der er oplyst om det mange gange. Alligevel ryger 22 % af danskerne, hvoraf de 17 % ryger dagligt. Der er lidt flere mænd end kvinder, og den største gruppe er 45 til 64-årige. Der er ca. 13.600, der årligt dør som følge af rygning. Alene det burde være motivationsfaktor nok til at stoppe, men nikotinafhængigheden er svær. Nikotin er et af de mest vanedannende stoffer.

I ugens udfordring opfordres alle rygere til at downloade app’en ”E-kvit”. E-kvit er et gratis rygestopprogram, som hjælper og støtter, hvis du overvejer at skære ned eller helt kvitte cigaretterne. App’en indeholder/hjælper med følgende:

  • Blive fulgt og få gode råd ca. 1 måned før din stopdato og op til et år efter
  • Teste dine rygevaner i nogle enkle øvelser
  • Dele erfaringer med andre, som er i gang med et rygestopforløb
  • Se videoer fra andre, som er ved at stoppe med at ryge.

Hvad så med os der ikke ryger? Hvad gør vi her i uge 6?

Vi skal være modige og turde hjælpe en i familien eller vennekredsen, som gerne vil stoppe. Gør dem opmærksomme på, at der er kommet et gratis tilbud på banen i forhold til at hjælpe med at kvitte røgen. Måske er der tidligere forsøgt med tyggegummi eller lignende uden held, og det kunne jo være, at denne anderledes støttende E-Kvit er løsningen.

Jeg har ingen i familien, der ryger. Min far røg gennem ca. 50 år. Han havde ikke lyst til at stoppe, indtil han pludselig en aften tændte en cigaret og tænkte: ”Det er den sidste”. Bum, han stoppede bare uden hjælpemidler, og han smed ikke cigaretter ud og blev ved med at holde fast i vanen om at gå ud til bryggersdøren for at trække luft (det var der de havde aftalt han måtte ryge – ikke indendørs). Min mor opdagede ikke, at han havde kvittet smøgerne før 14 dage efter, hvor de holdt nytår med vennerne (som er røgfri), og det pludselig blev bemærket, at bryggersdøren ikke blev brugt den aften. Han har holdt det lige siden og ganske som undersøgelserne viser, så er eks-rygere gladere og med rette rigtig stolte af sig selv.

På jobbet har jeg et par rygende kolleger, men de ønsker ikke at stoppe, og så nytter det ikke. Der skal være et gran af motivation, før et rygestop virker.
Hvad så, når man har røget i mange år og måske allerede er blevet syg – kan det nytte at kvitte røgen?

Det kan altid svare sig!

Jo før man stopper, desto hurtigere kan kroppen gå i gang med at reparere de skader rygning har forårsaget. Kroppen får det hurtigt bedre, og nogle bedringer kan mærkes allerede indenfor timer og dage, f.eks. bedring af smags- og lugtesans og lavere risiko for blodpropper. Risikoen for lungekræft mindskes langsommere.

Og hvad er effekten så af et rygestop?

Efter 20 minutter: Blodtryk og puls falder til normalt niveau
Efter 12 timer: Kulilte i blodet falder til normalt niveau
Efter 2-12 uger: Kredsløbet forbedres gradvist, og lungefunktionen øges
Efter 1-9 måneder: Forbedret vejrtrækning og mindre hoste
Efter 1 år: Risikoen for hjertekarsygdom halveres
Efter 5-15 år: Risikoen for blodpropper/hjerneblødning er som hos en, der aldrig har røget
Efter 10 år: Risikoen for lungekræft halveres i forhold til rygere. Desuden halveres risikoen for kræft i mund, hals, spiserør, blære, livmoderhals og bugspytkirtel.
Andre fordele ved rygestop: Risikoen for impotens nedsættes, chancen for at blive eller gøre gravid øges. Rygestop nedsætter desuden risikoen for at abortere, for at føde for tidligt og for at få børn med lav fødselsvægt.
Kilde: WHO, 2016

Der er ca. 75.000 der har tilmeldt sig 10-kampen. Tænk, hvor mange, der kan blivee blevet inspireret og hjulpet eller evt. have hjulpet andre med et skridt på vejen mod røgfrit liv.

Jeg håber, at alle jer der kæmper mod røgen giver jer selv et kæmpe skulderklap og fortsætter den seje rejse.

Masser af gå-på-mod fra Mai-Britt

DEL
Tidligere artikel4 ferieråd! Vær beredt UDEN kemi
Næste artikel7. sunde vane: Har du tjekket dine modermærker?
Mai-Britt Bækgaard interesserer sig for kroppen, sundhed og at leve godt med kronisk sygdom. Mai-Britt har været 28 år i den finansielle verden med fokus på tal og fakta. Men det alternative har stor interesse, da Mai-Britt selv prøver at leve medicinfrit. Mai-Britt er forhandler af LifeWave. Hun er desuden BARS-behandler og passioneret omkring anti-inflammatorisk kost. Ligesom de fleste af os elsker at anbefale noget godt, vi har oplevet (en by, en café osv.), så elsker Mai-Britt at dele erfaringer og hjælpe andre til et sundere liv. Kontaktinfo: maibodydk@gmail.com og Facebook-siden MaiBody.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here