7. sunde vane: Har du tjekket dine modermærker?

0
233

1. sunde vane: Jagten på flere fuldkorn er gået ind
2. sunde vane: Snup en aktiv pause på arbejdet
3. sunde vane: Drop forarbejdet kød
4. sunde vane: Bevæg dig 30 min. dagligt
5. sunde vane: Pas på vægten
6. sunde vane: Undgå rygning

Jeg elsker simpelthen solen og varmen – og er vild med når den danske sommer viser sig fra sin bedste side. Bare for at prale så er jeg god til at bruge solcreme – i ansigtet. Hele året rundt er der faktor 15 i min dagcreme. Og her kommer så mit MEN … jeg er nemlig knap så flink til at huske solcreme på resten af kroppen, at holde mig i skyggen midt på dagen og at bruge en solhat.

Hvis jeg ligger mig for at solbade, så husker jeg cremen. Det er bare rigtig sjældent, at jeg bare ligger og solbader. Ofte nyder jeg bare at være ude og være aktiv med hus, have, gåtur eller andet – og så er der ikke solcreme på. Måske efterlader det en rødmen eller lettere forbrænding. Jeg er mester i at glemme det fra gang til gang, men huden husker.

2.250 med modermærkekræft om året

Solskader er årsag til ca. 2.250 nye modermærkekræfttilfælde hvert år, oplyser Kræftens Bekæmpelse. De seneste 30 år er antallet af tilfælde steget markant, og Danmark ligger i den kedelige top 5. Øv.

I mine yngre dage kunne jeg stege længe i solen ligesom solariet blev brugt i 80´erne. Det gør jeg ikke mere. Måske derfor er jeg heller ikke flink til at tjekke mine modermærker. Det sker jo næppe for mig.

Men det kan ligeså godt være mig som jer andre. 4 ud af 10 glemmer at tjekke regelmæssigt. Hvad med dig?

Hvad er det egentlig vi skal se efter?

Kræftens Bekæmpelse har lavet en huskeregel – ABCDE:

• A – Asymmetry (Asymmetrisk) Et sygt modermærke vil ofte være asymmetrisk
• B – Border (Kant) – Et modermærke med ujævne eller takkede kanter er mistænkeligt.
• C – Colour (Farve) – Et modermærke, der har mere end én farve er mistænkeligt.
• D – Diameter Hvis modermærket er større end enden på en blyant (6 mm i diameter), skal du være særligt opmærksom på ændringer
• E – Evolving (Udvikling) Hvis et modermærke pludseligt vokser og får nogle af de nævnte ændringer, er det ikke normalt.

Jeg fik set nærmere på diverse mærker og fandt et, som jeg blev lidt bekymret over. Spurgte kæresten om han kunne huske, om det altid havde set sådan ud – men hvem i alverden kan huske det?

På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside er der et printvenligt skema, hvor man kan notere og holde øje. Der findes også videoguide m.v. til, hvordan man tjekker og husker de forskellige steder på kroppen, som ikke er nemt tilgængelige (hovedbund, negle, skjult under bh e.l.) – du kan læse meget mere her

Jeg havde andet ærinde hos lægen og fik samtidig lige tjekket mit mystiske modermærke, men det var heldigvis ikke noget, der skulle bruges mere krudt på.

Helt tilfældigt var jeg hos osteopat i den uge. Han arbejder med udfordringer i mine fødder. Han spurgte til et lille mærke i neglekanten på en tå. Han havde ikke bemærket det før, men jeg kunne sige, at det havde været der mange år. Vi fik en snak om, man skal holde øje med mærker, der dukker op – og hvor er det fedt at han sagde det og ikke bare tænkte sit.

Solhat, solcreme og skygge

Så lad os hjælpe hinanden i kampen mod modermærkekræft – både ved at holde øje og ved at hjælpe hinanden med de 3 råd, som kan forebygge 90 % af modermærkekræfttilfælde: Solhat, solcreme og skygge.

Med hensyn til solcremen, så er det ikke meget, der opnås ved at vælge faktor 30 frem for faktor 15. Det viser sig nemlig, at vi ofte smører mindre på, når der er højere faktor eller nøjes med én gang. Vi hungrer jo efter lidt skøn kulør. Køb nu en flaske god solcreme, og brug en håndfuld fordelt over kroppen. Smør nyt på efter badning, eller hvis du sveder meget.

Sidder du i skyggen, så bliver du stadig dejlig lysebrun. Og der findes mange smarte solhatte.

Så lad os nyde sommeren på en mere sikker måde. Ha’ en skøn sommer derude.

DEL
Tidligere artikel6. sunde vane: Undgå rygning
Næste artikelSådan opnår du en kemifri livsstil – del 1
Mai-Britt Bækgaard interesserer sig for kroppen, sundhed og at leve godt med kronisk sygdom. Mai-Britt har været 28 år i den finansielle verden med fokus på tal og fakta. Men det alternative har stor interesse, da Mai-Britt selv prøver at leve medicinfrit. Mai-Britt er forhandler af LifeWave. Hun er desuden BARS-behandler og passioneret omkring anti-inflammatorisk kost. Ligesom de fleste af os elsker at anbefale noget godt, vi har oplevet (en by, en café osv.), så elsker Mai-Britt at dele erfaringer og hjælpe andre til et sundere liv. Kontaktinfo: maibodydk@gmail.com og Facebook-siden MaiBody.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here