Sådan opnår du en kemifri livsstil – del 1

2
475
Foto: Yoann Boyer, Unsplash

Ryd op i kemi i kroppen – kom af med dine allergener

Måske du har læst mit forrige blogindlæg, hvor jeg foreslår en forårsrengøring for kroppen – en udfasning om du vil, af alle de problematiske, skadelige, usunde kemiske og syntetiske stoffer, som de fleste af os har i hjemmet. Stoffer, som findes i det daglige konsum og fødevarevalg, i rengøringsartikler og i ganske mange af de personlige plejeprodukter, vi anvender m.m.

Ved at sige farvel til en stor del af disse produkter med deres indhold af problematiske stoffer, giver du dig selv en hjælpende hånd til et sundere og mere vitalt liv. Noget, som du let kan gøre, ved simpelthen at rydde ud og kassere i det daglige valg. Dernæst bør du systematisk opsøge og vælge det sunde alternativ. Du kan også selv fremstille en ren og sund erstatning baseret på ”ufarlige” og livgivende ingredienser. Dette vil jeg se nærmere på i de kommende indlæg.

De naturlige valg for kroppen

Vælger du at leve en absolut ”giftfri livsstil” – noget som jeg selv har praktiseret i mange år – så vælger du den sunde og for kroppen naturlige vej for dig selv og viser omtanke for familien og de nære omgivelser.

At leve kemifrit handler om, hvad mad du spiser og drikker – men også alt dét du bruger i den daglige vask og rengøring samt til hud- og kropspleje. Du vælger i stedet ganske få ordentlige produkter fra konsum og supplerer med, hvad der har været brugt i århundreder – back to basic, så at sige: Vand og sæbe, kokosolie, olivenolie, urter, krydderier og naturlige duftstoffer – alt i økologisk kvalitet og så ikke ret meget mere.

Det er økologiske og/eller biodynamiske varer – dvs. levende føde til din krop, som ikke indeholder belastende stoffer, kemiske tilsætninger eller rester fra pesticider, sprøjtemidler eller andre tilsætninger og anden hokuspokus. Men også alt andet man smører på sin krop, skal være af naturlig, ren og ikke manipuleret oprindelse – fri for kemi og for kroppen unaturlige stoffer og tilsætninger.

5 hurtige gevinster

Det er for langt de fleste en kæmpe opgave at vende sig imod en sundere livsstil. Men gør du det 100 procent, vil du hurtigt opleve gevinsten ved:

 1. et stort mentalt løft
 2. et stærkt forbedret immunsystem
 3. en bedre fungerende mave- og tarmsystem
 4. et klart hoved med forbedrede kognitive egenskaber
 5. en bedre søvn.

Din sundhed og velvære bliver yderligere styrket hvis du:

 • supplerer med sport, let løb, svømning, gymnastik eller yoga eller anden daglig motion
 • hvis holder du igen med nydelsesmidler som kaffe, te, koffeinholdige drikke, sukker, alkohol
 • indtager godt med vand – slurkvis – igennem dagen.

Kemiluppen – app til at undgå kemi

Selv har jeg i mange år undgået al kemi og helt unødvendige tilsætningsstoffer. Vil du gerne have hjælp til at undgå problematiske stoffer i kosmetik, sæbe, tandpasta, deodorant, hårshampoo osv. er der stor hjælp at hente på nettet. Tjek bl.a. Forbrugerrådet Tænk Kemis hjemmeside (kemi.taenk.dk). Vil du undgå alt som potentielt kan skade kroppen, herunder allergifremkaldende stoffer, hormonforstyrrende stoffer, og aluminium, som skader hjerne og nervesystem, hudirriterende stoffer m.fl., så kan dette sagtens lade sig gøre.

Benyt f.eks. app’en ”Kemiluppen”. Den giver et rigtig godt overblik over de produkter, som du ønsker at få viden om, og hvilke produkter inden for kosmetik og hudpleje, du bør undgå – også selv om de stadig er tilladt for salg.

Flere af de allergifremkaldende og hormonforstyrrende stoffer er ved at blive udfaset eller er forbudte at bruge efter en vis dato. Men hvorfor vente til 2020, hvis du kan undgå dem nu? Her er app´en rigtig god hjælper.

Kokosolien og de mange fordele

Den vigtige ingrediens vi får brug for, hvis ønsker selv at fremstille vores egne hud- og kropsplejeprodukter, er kokosolie eller kokosfedt. Olien er fast ved stuetemperatur, men smelter hurtigt, når den kommer i kontakt med hænder og hud.

Nogle påstår, at kokosnødden er den største gave til mennesket. Det er måske den mest udbredte form for fedtstof i verden – brugt af naturfolk i årtusinder. Kokospalmen bliver betragtet som ”livet træ” i store dele af det sydøstlige Asien, i Indien, på Sri Lanka og Filippinerne og på de mange øer i troperne. Man kan finde over 1.500 studier, der påviser de mange helbredsmæssige fordele, der er ved at bruge kokosolien. Det vender jeg tilbage til i de næste artikler hen over sommeren.

Kokosolie findes i flere udgaver i næsten alle butikker i dag. Husk pris og kvalitet hænger sammen. Den raffinerede olie, som hverken dufter eller smager af kokos, vil jeg ikke anbefale, da de mange gode indholdsstoffer desværre er fjernet.

Du bør vælge en økologisk kvalitet og en IKKE-raffineret (unrefined) form; en virgin/jomfru kvalitet, der fortæller, at olien, kokosfedtet er udvundet ved et skånsomt og ikke opvarmet pres eller centrifugering. Så får du en olie, der har alle sine gode og naturlige bestanddele i behold, og som smager og dufter af kokos. Den kan anbefales til madlavning og til den daglige hudpleje og mange andre gode formål.

Fraktioneret kokosolie

Ønsker du ikke kokosduften, anbefaler jeg, at du bruger en fraktioneret kokosolie til dine hjemmelavede produkter. Det kan købes i helsekostbutikker – ellers søg på nettet.

Ved at forarbejde en jomfru kokosolie (hydrolyse) fjerner du stort set fedtstofferne, de såkaldte kort- og mellem langkædede triglycerider og får via en dampdestillering en kokosolie, som opfører sig som en æterisk olie – dvs. en olie, der opsuges hurtigt, lægger sig som en film på huden og bliver liggende som et usynligt og beskyttende lag. Ved en fraktionering af olien, får du selve sjælen – den æteriske del af kokosnødden.

Fraktioneret kokosolie er fugtighedsgivende og bevarende. Den har bibeholdt nogle for huden vigtige syrer, og den har samtidig nogle antioxidante egenskaber. Den blander sig naturligt og fuldstændigt med de ægte æteriske olier, som vi skal bruge senere, når vi skal fremstille vore egne hudplejeprodukter. Fraktioneret kokosolie er flydende ved stuetemperatur og har lige som den almindelige kokosolie/kokosfedt, en naturlig solfaktor på ca. 5-7.

Foto: Sai Kiran Anagani, Unsplash

Solcremer – et tveægget sværd

Der findes desværre INGEN solcreme, hvis du har skarpt fokus på kemi. Alle beskyttelsescremer på markedet indeholder mere eller mindre skadelige stoffer. Du kan på taenk.kemi.dk finde de værste, som du HELT bør undgå.

I juni 2018 har TÆNK set på ’17 gode valg’. Her har de kun taget stilling til producentens deklaration for, om stofferne er tilladte eller ej i EU. Der er desværre ikke nogen laboratorietest for det faktiske indhold. Du bør også være opmærksom på, at nogle af de stoffer, der indgår i visse solcremer, i dag indeholder stoffer, kemiske filtre eller holdbarhedsmidler som er forbudte i EU efter 2020. Slå op på siden, og læs om disse.

Vi mennesker har brug for solens lys og den gavnlige virkning, som lyset har på hele kroppen. Uden lys intet liv. Når huden rammes af solens stråler (UVB) dannes der D-vitamin, som vi har brug for. Når lyset rammer nogle særlige celler på nethinden, aktiveres et hormonelt system til dannelse af et beskyttende stof: Melanin! Dette stof gør huden brun. Med tiltagende farve bliver vi mere og mere beskyttede, og med tiden kan vi opholde os længere i solen, delvist beskyttede mod solens skadelige stråler – UVA som går dybt og giver os rynket og ældet hud over årene, hvis vi er soldyrkere.

UVB-stråler er som nævnt, de stråler der aktiverer D-vitamin, men også kan give os skoldninger og den røde farve. Solen skal tages langsom over sæsonen – især i foråret og begyndelsen af sommeren. Jeg synes selv, du skal vælge, om du kan leve med en lidt mere ældet hud, når du når de modne år – uden kemi undervejs – eller om du ønsker at nyde den livgivende sol, nyde varmen og blive hurtigt brun. Et dilemma og et valg, du tager.

Alternativ beskyttelse mod solens stråler

Selv har jeg i mange år valgt at undgå solcremer – netop på grund af de mange kemiske filtre, som moderne cremer indeholder. Jeg undgår dermed op til 30 forskellige stoffer får adgang til min krop – med evt. allergi- og eller hormonforstyrrende stoffer. Og man kan jo nemt bruge et par tuber eller mere på en ferie.

Jeg tager dog stadig mine forbehold. Jeg har valgt at leve med solen, som de gør sydpå. Jeg nyder morgenerne og de tidlige formiddagstimer. Omkring middag opholder jeg mig i skyggen eller færdes med hat og løsthængende tøj for at vende tilbage i solen efter klokken 16. Reglen om at blive i skyggen mellem kl. 11 og 15/16 alt efter årstid, eller hvor sydligt man er på kloden, er rigtig god, måske den smarteste måde at omgås solen på!

Som solbeskyttelse bruger jeg almindelig kokosolie, der som nævnt, har en beskyttende faktor på ca. 5-7 alt efter, hvor tykt det bliver påført. Den kan sagtens klare en tur i bølgerne, blot du holder igen med håndklædet. Til ansigtet, kan man supplere/blande med Jojoba olie som er lidt fugtgivende og som indeholder nogle, for huden vitaliserende syrer.

Ønsker du lidt duft på din ”sololie”, kan du bruge nogle dråber ægte æterisk lavendelolie, som virker beroligende, livgivende og modvirker en evt. rødme og har regenerative og antiinflammatoriske genskaber. Se nedenfor i kontaktinfo hvilket produkt inden for de ægte æteriske olier jeg vælger at bruge.

Jeg vil i de følgende uger hen over sommeren kigge på nogle af de øvrige produkter, vi bruger til vores personlige pleje:

 1.  Jeg vil kigge på de gode produkter, som jeg finder uproblematiske
 2. Jeg vil komme med bud på, hvordan du ganske nemt og for få penge, selv kan lave dine egne sunde kropsplejeprodukter hjemme i dit eget køkken.

I de kommende indlæg kan du læse om:

 • Aftersun lotion
 • Sæbe og tandpasta
 • Hårshampoo og deodorant
 • Scrubbs og bodylotion
 • Barbercreme og læbepomade
 • Badeolier/bathbombs
 • ‘Parfumer’ og sunde kropsdufte.

Ha’ en dejlig sommer.

DEL
Tidligere artikel7. sunde vane: Har du tjekket dine modermærker?
Næste artikelSådan lindrer Helle smerter i kroppen med naturlige plastre
Det moderne menneske kæmper med mange fysiske og mentale udfordringer. Her er det vigtigere end nogensinde at tænke sundhed helt ud i hjørnerne. Det gælder om at være i balance - mentalt og fysisk. Det er Kim Hodys fokus. Kim er uddannet fysioterapeut og idrætslærer og har en mangeårig erfaring med behandling samt rådgivning inden for sport på motionsplan, kost og ernæring. Kim Hody er qua sin store interesse for sundhed og erfaren forhandler af LifeWaves produkter (Lifewave.com), Zinzino Omega-3 balanceolie og en Vegansk algebaserede omega-3 olie (Zinzino.com) Han er hertil forhandler af de essentielle æteriske olie fra dōTERRA (dōTerra.com). Kontaktinfo: +45 51901271 eller kontakt@kimhody.dk

2 KOMMENTARER

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here