Sådan undgår du snack-fælden i den søde juletid

2
243
Foto: Jennifer Pallian

Så er det tid til jul, nisser, julelys og guirlander. Det er december og så står der hygge i kalenderen med familie, venner, kolleger på jobbet, i foreninger, på skoler, i institutioner osv. For i  Danmark er vi jo som bekendt verdensmestre i at hygge. Folk valfarter fra hele verden for forstå hvad det der danske ‘hygge’ er for noget.

Hygge er imidlertid lig med spise og drikke. Der kommer skåle og fade med mad, snacks og juleknas på bordet: Pebernødder, brune kager, vaniljekranse, marcipan, slik og chokolade, sodavand, gløgg eller anden alkohol.

Når jeg tager ernæringsbrillerne på, så er det desværre et temmelig trist syn. Én ingrediens er gennemgående i ALLE disse snaks og drikkevarer og en anden i langt de fleste. Her tænker jeg selvfølgelig på SUKKER og FEDT. Hertil kommer farvestoffer, aromaer og tilsætningsstoffer i en jævn strøm.

Godt det KUN er jul én gang om året! Alle er selvfølgelig i deres gode ret til at spise, hvad de vil – selv siger jeg: Nej tak. Men jeg siger ikke ‘nej tak’ til hyggen. Jeg vil jo rigtig gerne være sammen med de skønne mennesker, jeg kender.

5 gode råd til at undgå sukker og fedt

Her er nogle forslag til, hvad du kan spise, hvis du gerne vil skære ned på sukker og fedt.  Jeg håber en af dem eller at en kombination af flere kan hjælpe dig.

  1.  Lav en aftale med dig selv, inden du kommer til julehyggen om, at du ikke vil starte med at spise noget usundt. Hvis du spiser noget, skal det være frugt.
  2. Lav en aftale med dig selv om, at for hver gang du er til et hygge-arrangement, og du ikke spiser noget, så giver du dig selv en gave – noget du i lang tid har ønsket dig – f.eks. en massage eller anden form for behandling.
  3. Vælg en chokolade uden mælk, soja, gluten og raffineret sukker, f.eks. Pana raw chokolade.
  4. Du kan også tage dine egne hjemmelavede ting med, så ved du, hvilke ingredienser der er i – og det smager jo ofte bedre, hvis det er hjemmelavet.
  5. Du kan opfordre de andre i selskabet til, at alle fremstiller noget, som er hjemmelavet, eller I gør det i fællesskab. Det er hyggeligt i stedet for bare at købe noget.
Foto: Brooke Lark

9 nemme tips til sunde snacks

Hvad kan du så selv lave i dit køkken? Det er selvfølgelig afhængigt af, hvor meget tid du har, hvor øvet du er i et køkken, og hvor stor lyst du har til det.

Et par nemme ting kan være:

  1. Dadler, hvor du tager stenen ud og kommer en mandel i, blendede mandler, hvor der evt. er tilsat appelsinsaft og nougat.
  2. Din egen konfekt, endda måske hjemmelavet marcipan.
  3. Hjemmebagte småkager.
  4. Kaki frugt – de økologiske selvfølgelig, de er søde og meget smagsfulde.
  5. Anden eksotisk frugt.
  6. Nødder og mandler, der har ligget i blød natten over. Det bliver de mildere og nemmere optagelige af.
  7. Speciel tørret frugt, f.eks. blåbær.
  8. En lækker julesmooties: 15 mandler, der har ligget i blød natten over, 1 avocado, 100 g. frisk spinat, 1 tsk. kanel, 1 tsk. vaniljepulver (uden sukker), 4 dl. ris- eller anden plantemælk. Start med at blende mandler og plantemælk, og kom derefter resten i. Kom evt. mere plantemælk i, hvis du ønsker den tyndere.
  9. Du kan også vælge selv at lave din helt egen chai-te, der er så smagsfuld, at du ikke behøver at spise knas.
    Kog ½ l. vand med 3 stænger kanel, 5 hele stjerneanis, 7 hele nelliker, 1 spsk. skåret lakrids, 1 tsk. hel sort peber, 1 spsk. hel kardemomme, 8 hele allehånde. Kog det hele op, og lad det koge et par minutter. Sluk og tilsæt 3 spsk. Earl Grey te eller en anden te, du kan lide. Lad det trække natten over. Dagen efter sigter du det og koger det op med 1 liter plantemælk. Du kan evt. tilsætte lidt agavesirup eller anden sirup.

Som udgangspunkt fremstilles al mad og drikke af økologiske råvarer på grund af sundhedsværdien og smagfuldheden.

Jeg håber det kan være med til at give dig lidt mere inspiration til at gøre noget andet her i julemåneden. Stil meget gerne spørgsmål her på bloggen.

God december-hygge.

DEL
Tidligere artikelOmega 6/3 balancen: Nøglen til det sunde liv – DEL 3
Næste artikel6 tricks til en sundere jul med godt velvære
Irene Lundbjerg Larsen er uddannet kok i 1990 og professionsbachelor i ernæring og sundhed i 2006. Siden januar 2015 har hun spist rå vegansk mad på grund af et brystkræft forløb. Gennem sin mad og undervisning - primært til virksomheder, videreformidler hun viden om vegansk mad for at så mange som muligt kan få kendskab til det og lyst til at få det ind i sit liv. Se bl.a. Vegan Volume og La Vida Verde på Facebook samt www.spirer.info. Råvarer af god kvalitet er særdeles vigtigt for Irene. Derfor arbejder hun altid med økologiske råvarer og så vidt muligt fremstiller hun al mad selv, så forarbejdet mad minimeres. Udover madlavning giver Irene også healingsmassage, se www.well-being.nu.

2 KOMMENTARER

  1. Hvor er det altså bare skøn læsning – og hvor er jeg glad for at have inspireret dig til at være med til at blogge. Dine budskaber kommer til hjælpe en masse mennesker, for så vidt, at de vælger at blive inspireret af dig.
    Og ja, det er bare så dansk, det der med at hygge – og ikke mindst sætte det lig med indtagelse af diverse kombinationer af fedt, sukker og farver…..

    Det bliver en fornøjelse at følge dig her inde.

    Super knus fra Steen.

  2. Kære Irene,
    Tak for et super godt indlæg om en alternativ livsstil!
    Angående fedt – så vi enige om, at dette er et meget interessant emne, hvor det er vigtigt, at man ernæringsmæssigt holder tingene adskilt. Fedtstoffer skal vi have – men de rigtige! Fedt er fra naturens side, det optimale brændsel – vi er som mennesker, evolutionsmæssigt designet til at forbrænde fedt. Og med kulhydrat som supplerende energikilde. Det billige og problematiske transfedt er nu heldigvis forbudt i Danmark – findes dog fortsat i visse importerede varer. Det mættede fedts problematik, kender vi efterhånden også. Plantefedt fra de rigtige Polyumættede olier og polyumættet fiske fedt, er for mange en stor kilde til sundhed. Dette tyder videnskabelig forskning på. Heldigvis kommer der i disse år mere og mere forskning på “faldgruberne” i vores moderne kost- og livsstil.
    Dér hvor ernærings fokus heldigvis nu så småt bevæger sig hen, er på sukkeret – som den store kilde til fravær af sundhed og forekomsten af de sygdomsskabende inflammationer. Her er særligt det tilsatte sukker, til konsum varer – alm mad, slik, kager, læskedrikke, morgenmadsprodukter etc. et problem. Dette er en stor kilde til de mange livsstilssygdomme vi behandler idag. Har set optegnelser på, at 60-80 pct af alle varer i et supermarked, indeholder tilsat sukker. Så blander du det “sunde fedt” med det “usunde” sukker – så har du micéren – så lægger man kimen til mange sundheds problemer. Læs min artikkel her på bloggen: “Nyt år med ny krop” – om “The bliss point”!
    Jeg står netop foran at skulle lave Julekonfekt – så Tak for at blive inspireret til noget nyt i år!
    Du ønskes en dejlig Advent og inden længe en dejlig Jul. ❤️

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here