6 tricks til en sundere jul med godt velvære

2
181
freestocks.org

Jeg elsker simpelthen nougat og marcipan, ris a la mande med kirsebærsauce og en sprød and med det hele. Så er det sagt … Jeg nyder det fuldt ud den 24. december, når jeg sætter mig til bords juleaften.

1. Julefristelser uden sukker

Jeg ved også, at hele december ikke kan bestå af konfekt, julebuffeter, gløgg og sofahygge – så kan jeg helt sikkert ikke passe nytårsdresset.

Hvad gør jeg så? Jo, jeg har et par smutveje til at kunne smage på de gode ting uden at falde igennem i juleselskaberne. Jeg har fundet nogle gode opskrifter på julelækkerier, og det er jo ingen skam at medbringe lidt lækkert til værtinden og så nyde sin egen konfekt med god samvittighed. Det gode er, at alle gæster gerne også nyder lækkerierne uden at fatte mistanke til, at de ikke er sukkerproppede. Jeg får komplimenter for lækkerierne og kvitterer med et rungende TAK uden at forklare nærmere.

Sidste år testede jeg min julesnack/konfekt med sød kartoffel på mine kolleger. De er ellers nogle hårde dommere på slik-fronten, men lad os bare sige, at konfekten røg ned i rasende fart.

Også min far er en hård slik-dommer. Heller ikke engang han har kvaler med at spise min marcipan uden sukker.

Det bedste af det hele er, at opskrifterne er super simple, og jeg deler gerne ud – så nederst i dette indlæg finder du inspiration til lidt lækkerier inkl. mit bud på en lidt sundere ris a la mande.

2. Lav alternativer til den fede mad

Hvordan kan du så undgå at ende med voldsom dårlig mave efter juleaften med fed mad?

Jeg blev overrasket sidste år, da jeg læste hvor mange der ender på hospitaler med forstoppelse i juledagene. Maden er federe end normalt, mængderne rigelige, og vores maver kan det ikke.

Når jeg holder jul sørger jeg altid for, at der er variation over klassikerne – det kan f.eks. være en sprød rødkålssalat, syltede pærer e.l. Jeg drikker også vand undervejs i middagen. Det behøver ikke være vin og øl hver gang der skåles.

3. Rør dig i løbet af dagen

Julen er hjerternes fest og hyggens tid. Hygge i Danmark er jo for de fleste lig med, at der serveres lækkerier. Både når det er firmajulefrokoster, familiesammenkomster eller bare et par veninder forbi. Og nej, det behøver faktisk ikke ende med enten eller… løsningen, for både kan også være en rigtig en fin løsning.

Så hvorfor ikke starte med en gåtur og i øvrigt få rørt sig lidt i løbet af dagen Det giver jo en sund appetit, og du forbrænder også lidt kalorier – og så taler man simpelthen, så godt sammen når man går.

Jeg husker fra mine juleaftener i barndommen/ungdommen, hvordan vi efter at have nydt min mors mad og have delt gaver ud faldt lidt sammen i sofaen. Men min farfar og jeg – vi havde vores magiske øjeblikke der. Vi rejste os og trak i vintertøjet, og så travede vi en tur i området på de stille villaveje i mørket under stjernehimlen, med sne knasende under fødderne, og den friske krystalklare luft og talte om stort og småt. Der er ingen tvivl om, hvem der havde det bedst i maverne, når vi senere på aftenen/natten sad sammen hele flokken.

4. Akupressur – et hurtigt trick ved maveonde

Bliver du alligevel ramt, så kan du nemt lave lidt akupressur på dig selv: Sæt dine fingre under ribbenskanten i begge sider i lige linje under dine øreflipper. Hold et fast konstant pres i 2 min. i retning mod dine armhuler, mens du tager langsomme dybe åndedrag. Trykket skal være så fast, at du mærker lidt ømhed. Dette letter gener ved dårlig fordøjelse, mavekramper, hikke, luft i maven og virker ovenikøbet appetitregulerende.

5. LifeWave-plastre får gang i maven

Har du plastrene fra LifeWave, så er det på med Carnosine midt på brystbenet, Energy Enhancer på hver side af navlen og Glutathione lige over kønsbenet. Så tager det ikke lang tid, før der er gang i maven igen. Eller prøv med Glutathione lige oven på navlen og IceWave på hver side – så får du lindret maveondet.

6. Undgå unødig stress og jag

En helt anden ting jeg har besluttet mig for – ikke bare i julen men generelt – det er ikke at blive grebet af ”Bo-Bedre”-konkurrencen. De fleste af os har jo generelt helt almindelige rengøringsstandarder, og der er næppe mange hjem, hvor skidtet er groet fast. Så jeg gider ikke – du læste rigtigt: Jeg GIDER ikke spæne rundt i flere timer og stresse, inden gæster skal komme. Alle er velkomne i mit hjem, planlagt og uplanlagt, og jeg lover at ingen nullermænd er forældede – men helt ærligt: Hellere lidt skidt i krogene end et rent helvede.

Jeg bruger heller ikke tiden på at tjekke hjørner, når jeg er gæsten – jeg nyder bare hvis jeg kan mærke, at her er hjertevarme, nærvær og tid.

Med disse små tips og tricks kommer jeg igennem december på en god måde, der virker for mig. Mens jeg nyder det hele i fulde drag, så glæder jeg mig også til min ”detox januar”. Jeg har de seneste 10 år benyttet januar til at give kroppen en ekstra god start på det nye år – hvordan jeg gør det kan du læse mere om i senere indlæg.

Nu vil jeg blot ønske jer alle en helt fantastisk jul

Mira

Juleslik i lightudgaven – 5 opskrifter

Konfekt med søde kartofler

Kog 500 gr søde kartofler med skræl på, indtil du nemt kan stikke en gaffel i dem. Sæt dem herefter på køl, og pil så skrællen af de køleskabskolde kartofler. Mos dem, og tilsæt: 2 spsk. rom (eller essens), 4 spsk. Kokosmel, 3 spsk. rørsukker (eller en anelse stevia i stedet), 3 spsk. kakao og 60 gr havregryn.

Smag til om der skal mere kakao/rom i – og hvis den er lind, så put flere gryn i. Ind i køleskab i 10 minutter. Tril kugler og overtræk evt. med mørk chokolade.

Havregrynskugler uden sukker

1 spsk. kokosolie
1 moden banan
1 spsk. Kirsebærsauce
1,5 dl. Kokos
2 dl. Havregryn
3 spsk. kakao
Mos det godt sammen – tril til kugler – drys med kokos og i køleskabet en times tid

Kokostoppe med mørk chokolade

2 æg røres med 50 gr smeltet smør og 200 gr kokos. Form 20 toppe, og bag 10 min. ved 175 gr. Til sidst lidt mørk chokolade på toppen, mens de er varme.

Marcipan med agave honning

Blend mandler uden hinde med æggehvide og lidt agave honning

Ris a la mande med græsk youghurt

Kog grødris med skummetmælk eller mandelmælk. Vend de kolde ris med græsk yoghurt rørt med vaniljepulver (ikke sukker). Kan du ikke tåle mandler, så skræl en jordskok, og skær den i splinter (evt. form en ”mandel”, så alle kan være med i konkurrencen). Læg dem i koldt vand tilsat mandelessens i nogle timer i køleskabet – så er der knasende sprøde ”mandler”.

DEL
Tidligere artikelSådan undgår du snack-fælden i den søde juletid
Næste artikelSådan laver du en vegansk julemiddag
Mai-Britt Bækgaard interesserer sig for kroppen, sundhed og at leve godt med kronisk sygdom. Mai-Britt har været 28 år i den finansielle verden med fokus på tal og fakta. Men det alternative har stor interesse, da Mai-Britt selv prøver at leve medicinfrit. Mai-Britt er forhandler af LifeWave. Hun er desuden BARS-behandler og passioneret omkring anti-inflammatorisk kost. Ligesom de fleste af os elsker at anbefale noget godt, vi har oplevet (en by, en café osv.), så elsker Mai-Britt at dele erfaringer og hjælpe andre til et sundere liv. Kontaktinfo: maibodydk@gmail.com og Facebook-siden MaiBody.

2 KOMMENTARER

  1. Kære Mai-Britt,
    Tak for en rigtig god påmindelse om, hvor let det er at lave om på nogle af de usunde vaner vi alle har – mere eller mindre. Og dén med ikke at spæne rundt og stresse – er lige mig. Det eneste det kommer an på her i jule- og nytårsdagene er, at være sammen som mennesker og lade glade og dejlige muligheder opstå – som f.eks. dét at gå en tur sammen.
    Tak for super inspiration til anderledes Julekonfekt…nu har jeg skrevet søde kartofler på min indkøbseddel!
    Jeg håber du og familien må få en dejlig Jul! ❤️

  2. Jubii! Du har lige reddet min jul! 🙂 tak for dejlig inspiration – jeg må have anskaffet mig nogle nye plastre:)
    Tak – og glædelig jul

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here