Sådan fremtryller du umami-smag (Del 2)

0
588
Foto: Thomas Martinsen, Unsplash

Din guide til vegansk livsstil (DEL 1)

Denne gang vil jeg uddybe umami-smagen. Vi har 5 smage, vi smager: Sødt, surt, salt, bittert og som den sidste – umami.

Når jeg sammensætter et vegansk måltid eller menu er der flere elementer der indgår, bl.a.

  • sæson
  • variation
  • mæthedsfaktor
  • farver
  • protein (i første blogindlæg om vegansk mad)
  • krydderier
  • umami.

Umami er smagen af proteinet glutamat. Det tilsættes til retten for at give et helhedsindtryk til smagsløgene og derved er med til at give en mæthedsfornemmelse. Hvis du synes en ret bliver ved at mangle salt, så er det mere sandsynligt, at du skal tilsætte umami.

Friske råvarer, der giver umami-smag

Når der bruges umami kan mængden af salt reduceres, og det er jo godt for sundheden. Prøv næste gang at tilsætte en eller to ting fra nedenstående liste i stedet for salt.
Følgende veganske råvarer giver umami-smag:

  • kapers
  • svampe
  • friske og soltørret tomat
  • tamari, soya og andre fermenterede soya-produkter
  • spinat, grønne ærter, asparges, grønkål, kogt broccoli
  • kartofler
  • valnødder
  • oliven
  • tang
  • røget paprika – giver en baconagtig smag til retten
  • sort salt (Kala Namak) giver en osteagtig smag til retten
  • gærflager – giver en osteagtig smag til retten (er fremstillet af hvede, så indeholder gluten)

Opskrift på spread til sovs, dip og dressing

Her er en opskrift på en spread, som kan bruges som kold sovs, som dip, dressing eller smørelse f.eks. under pålæg eller i en burger.

Soltørret tomat- og bønnepuré

50 g soltørret tomat – udblødes i 1,25 dl. vand i ca ½ time
40 g solsikkekerner
2 fed hvidløg
½ tsk salt
¼ tsk cayenne-peber
½ dl olie, raps- eller olivenolie
250 g. Kogte, hvide bønner

De soltørrede tomater skæres i mindre stykker, efter de er udblødt. Solsikkekerner, hvidløg, salt og peber, cayennepeber og olie blendes, derefter kommes de soltørrede tomater i, og der blendes igen. Til sidst kommes de kogte bønner i og det hele blendes til en jævn masse, smages til.

God ingredienser, der giver umami-smag

Som veganer er det jo ofte salater, der spises. Når du fremstiller en salat, er det også vigtigt, at der er en ingrediens med umami-smag. Hvis det ikke er i salaten, er det vigtigt, at der er i dressingen, der serveres til.

I denne liste vil jeg beskrive, hvor jeg fortrinsvis bruger ingredienserne med umami-smag i:

  • Kapers – i dressinger, i fars til deller eller bøffer
  • Svampe – i sammenkogte retter eller i deller/bøffer
  • Soltørret tomat – i dressinger, i fars til deller eller bøffer, i salat
  • Tamari – i dressinger og i sovse
  • Spinat, grønne ærter, asparges, grønkål, kogt broccoli – i salater
  • Kartofler – som selvstændig ret eller i salat
  • Valnødder – dem udbløder jeg natten over, så de er fine og blide i smagen og nemmere optagelige for kroppen, bruges i salater, postejer
  • Oliven – i salat, i tapanade
  • Tang (udblødes først) – i dressinger, i smooties
  • Røget paprika, (giver en baconagtig smag til retten) – i sammenkogte retter, i dressinger
  • Sort salt/Kala Namak, (giver en osteagtig smag til retten) – til bechamel, ovenpå lasagne – OBS vær forsigtig med mængden
  • Gærflager (giver en osteagtig smag til retten (er fremstillet af hvede, så indeholder gluten)) – i bechamel, i “mælkestuvninger”, i dressinger, røget paprika, tang, sort salt og gærflager kan købes i helsekost butikker. Enkelte supermarkeder kan have det. Røget paprika findes i en sød og en stærk version. Af gærflager foretrækker jeg den økologiske fra Naturdrogeriet.

God fornøjelse med brugen af umami.

DEL
Tidligere artikelSuppekur! Få 14 dages boost til sundhed i krop og sjæl
Næste artikelEr en ny tilværelse kun én ny tanke væk?
Irene Lundbjerg Larsen er uddannet kok i 1990 og professionsbachelor i ernæring og sundhed i 2006. Siden januar 2015 har hun spist rå vegansk mad på grund af et brystkræft forløb. Gennem sin mad og undervisning - primært til virksomheder, videreformidler hun viden om vegansk mad for at så mange som muligt kan få kendskab til det og lyst til at få det ind i sit liv. Se bl.a. Vegan Volume og La Vida Verde på Facebook samt www.spirer.info. Råvarer af god kvalitet er særdeles vigtigt for Irene. Derfor arbejder hun altid med økologiske råvarer og så vidt muligt fremstiller hun al mad selv, så forarbejdet mad minimeres. Udover madlavning giver Irene også healingsmassage, se www.well-being.nu.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here