Søvnen skal tage mindst 8 timer om dagen. Tidligere var der helt forskellige normer, men de er blevet fejet af bordet af nyere forskningsresultater. Der er dog stadig masser af myter om søvn og i denne artikel skal vi se på 12 af dem.
Myte 1. Søvn er bare for hvile
Næsten alle kan fortælle dig, at det er nødvendigt at sove for at slappe af. Det er faktisk ikke sandt. Der er mennesker i verden, der næsten ikke sover overhovedet, og alligevel er klare i hovedet og ikke dør af udmattelse.
Under søvn får en person naturligvis en chance for at slappe af. Men det er ikke hovedfunktionen i denne tilstand.
Faktisk hviler en person overhovedet ikke under søvn. Din hjerne fungerer også om natten. Måske endnu mere. For at dyr effektivt kan optimere den information, de modtager på en dag, er fx pattedyr, fugle og endda krybdyr nødt til at slukke tanken i en bestemt periode. Det er meget vigtigt for overlevelsesprocessen.
Netop derfor har vi udviklet beskyttelsesmekanismer så som drømme. Den basale strøm af information modtaget pr. dag under søvn distribueres til de rigtige celler. Og selve informationen går fra kortvarig til permanent hukommelse.
Myte 2. Søvnen før midnat er mere værdifuld
Faktisk afhænger det hele af, hvordan dit biologiske ur er indstillet. At tvinge dig selv til at sove på det forkerte tidspunkt vil resultere i krænkelse af din naturlige rytmer.
Myte 3. Sovepiller hjælper dig med at sove bedre
Sovepiller hjælper dig med at falde i søvn, men den type hvile er generelt af dårlig kvalitet. Sovepiller er kun berettiget i tilfælde, hvor den er absolut nødvendig. I alle andre situationer: Prøv at undgå brug af farmaceutiske lægemidler beregnet til at bekæmpe søvnløshed.
Myte 4. Ta’ ikke en lur i løbet af dagen
En middagslur er virkelig i stand til kun at skabe problemer for dig, der lider af søvnløshed. I alle andre tilfælde er en kort lur meget værdifuld for intellektuelt arbejde.
Myte 5. Døsighed er tegn på svaghed
Døsighed er faktisk ikke et tegn på svaghed, dårligt helbred, dovenskab eller mangel på glæde. Hvis du har brug for et kort hvil, kan du prøve at tage en lur. Det hjælper med at øge din produktivitet dramatisk anden halvdel af dagen.
Myte 6. Folk, der sover mindre, lever længere
Allerede i 2002 blev der foretaget undersøgelser, der førte til konklusioner om, at den korte søvn direkte bidrager til livets levetid.
Efterfølgende forskning har vist, at det er nødvendigt at overholde det naturlige antal timers søvn. En for lang drøm gavner heller ikke dit helbred.
Myte 7. Vækkeuret kan hjælpe med at regulere din søvnrytme
Et vækkeur kan hjælpe dig med at holde dig til en bestemt plan og rutine. Men det kan ikke skabe en sund livsrytme for din krop.
Den eneste rigtige og testede måde at opnå en sund søvnrytme er at gå i søvn kun, når du føler dig virkelig træt. Og vågner op uden ekstern interferens.
Myte 8. At arbejde om natten er skadeligt
Det handler ikke om selve arbejdet om natten, men om den hyppige ændring i din krops biorytme. Problemet er ikke, at du har brug for at holde dig vågen om natten. Det handler om balance. Hvis du er vågen om natten, skal du sove den næste dag.
Mange tyr til natarbejdere for at finde mere tid. Det fører dog til en helt anden varighed af de vågne timer, som ikke er hensigtsmæssigt, fordi du ikke får din søvn.
Myte 9. At sove hver dag på samme tid er nyttigt
Mange eksperter anbefaler at gå i seng på samme tid hver dag. Faktisk er en regelmæssig rytme en form for kronoterapi, der anbefales til mange problemer med daglige rytmer.
For en række mennesker, der lider af forskellige lidelser, er det imidlertid umuligt, og et forsøg på at det ender med stress og søvnløshed, som bestemt ikke er god.
Myte 10. Søvn kræver stilhed og mørke
Oftest er det anbefalinger fra læger til folk, der lider af søvnløshed.
Stilhed og mørke kan virkelig hjælpe med at falde i søvn. Det kan også bidrage til bevarelse af søvn og beskytte mod virkningen af eksterne stimuli. Det er dog ikke så vigtigt. Den vigtigste faktor, der hjælper med at falde i søvn er godt helbred og en naturlig daglig rytme.
Mennesker, der går i seng i overensstemmelse med deres naturlige rytme, sover normalt godt selv i lyst solskin. De kan også demonstrere fremragende tolerance over for forskellige eksterne lyde.
Myte 11. Magnesium, folsyre og andre kosttilskud kan hjælpe dig med at sove bedre
Ernæringsstoffer er nødvendige for at være sunde og også for at sove godt. Deres nøjagtige antal spiller imidlertid ikke en vigtig rolle i løsningen af søvnproblemer.
Vitaminer kan hjælpe, hvis du har et underskud på dem, men langt de fleste søvnproblemer i samfundet kommer fra at forsømme din daglige rytme. Hold fast ved din almindelige diæt med hensyn til spisning. Det burde være nok.
Myte 12. Det er bedre at vågne op med solen
Det er faktisk bedst at vågne op på et tidspunkt, hvor din krop beslutter, at den allerede har gjort det