WinFit med and og flæskesteg

0
412

Alle indlæg i serien:
WinFit start: Din guide til fedttab og flot krop
WinFit update: Sådan har Hanne tabt 2,9 kg på 10 dage

WinFit update 2: Hanne er top motiveret!
WinFit update 3: I gang med body toning

Den søde og fede juletid – en julefortælling

Julen er lige om hjørnet og vi glæder os alle, store som små. December kan være hård. Ja, allerede sidste i november begynder det, der for nogle kan være en sand spidsrod og for andre en stor udfordring for at styre uden om. Andre igen styrer lige på!

Adventstiden med mørke og lys, og december med den kommende søde juletid, er for de fleste en fest, men også en udfordring. Firmajulefrokoster, sammenkomst i kanoklubben, julefrokost hos venner og veninder osv. Man kan ikke sige nej, og man vil jo gerne de dejlige møder i adventstiden. Hygge og kom-forbi med gløgg og æbleskiver, pebernødder og brunekager. Kom-forbi til et glas rødvin, drinks og kaffe med julekager og hjemmebag. Småkagebagning: Lille Maja har lavet konfekt i år! Mums, hvor dejligt. Vil du ikke lige prøve mit skønne hjemmelavede juleknas? Julen er en sød tid! Julen er hjerternes fest. Den må ikke bæres ud!

Adventstiden, og december med den kommende højtid med alt, hvad den byder på, som slutter med den store aften, hvor mange samles; måske med dejlig julemad: Gås, eller and med æbler og svesker, flæskesteg med den sprøde svær, den hjemmelavede rødkål, de brunede kartofler og sovsen! Sovs til knæene, siger Morfar! Risalamande, konfekt og den engelske plumcake til sidst. Dejlig kaffe, god og stærk – der er piskefløde til, det skal der være. Hjemmelavede brunekager og finskbrød til kaffen. Jødekagerne, ih, hvor er de blevet gode i år! Sprøde; den ene ta’r den anden. Uhm! Og de fede klejner; det en gammel opskrift fra oldemor, kogt, ikke i palmin … nej du, svinefedt, så bliver de helt rigtige. Sådan lidt ubestemmelige i konsistensen, og med bid; dejligt fedtede og helt rigtige … de glider ned! Svært at holde igen. Og gløgg du, gløgg til småkagerne. Så er det blevet jul!

Juleaften. Der kommer ikke til at mangle noget i år. Det manglede bare. Der bliver spist og drukket – en dejlig rødvin til anden med en god procent. Den rammer sovsen godt, mener onkel Christian. Den holder osse over 15 volt, siger han. Det er en Amarone. Måske liiige at skyde spurve med kanoner – er den ikke lidt voldsom, mener fætter Arnold?! Ræk mig lige Bourgognen! Ah – pyt, det er jo kun jul én gang. Skål du gamle, ned med den! Julen er hjerternes fest!

Der kommer ikke til at mangle noget. Og hvem fik mandelgaven? Den fik lille Peter sørme – hvordan gik det dog til? Blev der byttet om på tallerkenerne ude i køkkenet? Der var ellers børnetallerkener. Ida er to; Peter jo kun to et halvt; han forstår ikke så meget af alt det halløj; kan ikke tåle marcipangris. Må blive næste år! Grisen overlever ikke aftenen, men ryger til kaffen. Julen må ikke bæres ud. Julen er hjerternes fest. Lysets fest! Tag dog lidt mere! Kom nu, du kan tåle det. Det er værre med os andre. La´ nu vær. Det feder først i morgen! Skål du gamle og Glædelig Jul!

Julefrokosterne 1. og 2. juledag er obligatoriske – dem undgår vi ikke. Det store kolde bord hos Tante Anna og onkel Arnold er et must. Med sild i alle afskygninger; Anna er jo osse fra Sverige – med svinefedt under du, den med grever, fra slagteren på Frederikssundsvej. For Søren, hvor er det er bare godt. Stegte løg! Syltede ditto. Nå, nu kører snapsen igen! O.P. Andersson.. og Linie, er der ikke noget med den har været ude at sejle? Kold og dejlig, den må ned, inden den når at trække skind! Nå, jeg må lige prøve porsesnapsen osse! Porsen er oppe fra sverige, du ved, Anna og Arnolds ødegård. Den har trukket et helt år, du!

Det fortsætter: Den hjemmelavede hønsesalat, hjemmerøget lammeinderlår, leverpostejen, frikadellerne, rødkål og rødbeder – alt er godt hvis der rødbeder nok siger man: ”Af vejen dernede – her kommer en rødbede med bukserne nede..” skråler onkel Christian. Han er allerede ved at være godt vissen! Medisterpølsen kommer ind – med grønlangkål. Den har vi godt nok ventet på. Opskriften er fra farmor hjemme i Vendsyssel. Moster Ulla har stået for de smukke grønne kugler, varmet op i det gode andefedt som der blev halvanden liter af. Men der var jo osse to ænder i år! Heldigvis har noget af anden overlevet Juleaften. Sveskerne Else, stik mig lige én mere. Tag nu lidt mere, siger Tante Anna. Spis endelig! Den kolde steg, med ekstra indkøbt svær, godt med nelliker og laurbær, tár kegler i år. Der er altid slåskamp om sværen. Den har det svært.. haha, skriger Onkel Arnold, som har fået gevaldig røde kinder. Den hjemmelavede kalvesylte med sennep og rødbede ikke at forglemme. På den igen, den må ikke forbigås – av min arm, hvor jeg er mæt, udbryder onkel Arne. Der opstår tumult ved den ene bordende – onkel Christian har væltet Amaronen ud på den hvide dug! ”Ikke mere til den herre”, fastslår fætter Mads myndigt. Nåh pyt! Hvor der handles, der spildes! Stik mig lige en frikadelle – bare tag med fingrene! Siden bliver det Ris a la manden igen. Med varm kirsebærsovs … heldigvis uden mandel ræset, slår onkel Arnold fast. Kan næsten ikke mere.

Mange familier har logistiske problemer i denne måned. Heldigvis er der noget der hedder 3. Juledag! Blev indført sidste år. Hvor det kneb gevaldigt med at få det til at nå sammen.

”Hvad søren gør vi nu? Vi har invitationer fra begge sider igen, og Odense-vennerne blev forbigået sidste år. Den går ikke igen. Hun bliver ked af det. Hvis vi nu ikke spiser så meget hos mine forældre, kan vi så ikke komme til aftensmad? Mon det går? Og så kan vi vel aftale, at vi holder 3. Juledag hos Henrik og Kis i Odense. Hvis vi kører tilbage i god tid, så kan vi godt lige køre forbi og tage kaffen i Nyborg – du ved, de bor i det nye, dér tæt på det gamle færgeleje. De har inviteret og hun laver en fantastisk æblekage, det er jo lige dig. De kunne jo ikke komme sidste år heller. Puha – svært at få dage nok!”

Og Nytåret! Forberedelser og glæden over den store årlige fest sammen med gode venner. Hatte og bånd og serpentiner. Knaldperler til de små. Køb en kasse, der skal være nok. De voksne sloges om dem sidste år! Lømlerne var godt stegte ved 23-tiden. Sad i vinduet og kastede dem ned efter folk på gaden – råbte og skreg, hold kæft hvor var det sjovt! Kransekagen du, den skal vi altså bage selv i år! Har selv set på nettet, hvordan man gør. Syv otte ringe; hvor mange er vi nu? Ikke svært: Marcipan, æggehvide og flormelis – og så selvfølgelig noget rigtig god belgisk chokolade.. ikke de dér knapper vi plejer at bruge.

Nyt År! Cava til kl. 18 med Dronningen er noget man ser frem til Nytårsaften! Bobler og et par pæne G og T til dem der vil há ekstra. Rødvin og hvidvin til dem der vil. Husk roséen! Ole og Per er vilde med rosé. Lad dem bare! Vi tár en boks, så har vi tre liter. Ja, forberedelserne til det nye år går godt. En aften i gode venners lag. En aften hvor året bliver nyt og hvor vi endnu engang samles om bordet med bobler og drinks. Denne særlige aften, hvor en sød dame, som hvert år på tv, fortæller os hvordan det er gået i året og som måske endnu en gang rusker os lidt i ørerne. Siden er vi igen forenet omkring bordets nye glæder og særligt denne aften, med de våde varer og med, hvor man ønsker sig hen i det nye år: Fortsætterne! Nu skal jeg altså til at gå til noget! Det strammer lidt på livremmen. Jeg skal osse se, at få købt nogle nye løbesko. Og røgen, ja det gik jo ikke så godt sidste år. Men i år! Så! Det nye år er velkomment; måske med endnu flere bobler. Nej, vi har jo glemt kransekagen. Skål og Godt Nytår!

Ja, har du set pointen: Julen handler i høj grad om mad. Vi fylder på. For vi skal jo hygge os, men hvad sker der med vores krop! Er vi bevidste om, hvor stor ravage vi kan lave, når vi går amok i julefristelserne? Og hvad gør vi, når vi bliver udsat for alle de fristelser og pres, når vi nu lige er lykkedes med at ændre alle de dårlige vaner?

WinFit – sådan klarer du julen

Hanne og jeg mødes til en sen morgentræning. Hun har fri fra arbejde, og vi taler lidt om, hvad man gør med alle de fristelser, som kommer til os her i julemåneden – for som hun siger: ”Så kan man jo ikke undgå alle disse invitationer.” ”Det skal man heller ikke,” siger jeg. Men hun vil ikke sætte alle sine opnåede resultater over styr, nu hvor hun synes, hun er nået så langt.

Heldigvis kan jeg berolige hende. WinFit er et robust system som sagtens tåler, at man skejer ud som her i julen. Man skal se sit WinFit-forløb over tid – være en dedikeret bruger og indse, at forandringer tager tid. Mange års opsparede depoter af uønsket fedt fordamper jo ikke på 14 dage. At fedt – også det mættede fedt, som vi har talt en del, om – behøves for vore processer i kroppen, dels som brændstof, dels som særdeles vigtige byggesten for en syntese af hormondannelse m.m. En forklaring, der giver god mening for hende.

Så giv den bare gas i forbindelse med julen, og alt du skal, siger jeg – nyd alt, være glad og hold kursen!
Men der er lige én ting Hanne skal love mig: ”Det må du love at overholde, selv om det bliver svært for dig,” siger jeg. Det er alt afgørende for, at du ikke tager dine kilo på igen her i julemåneden.

Vi stopper op på løberunden og laver lidt udstrækning, og hun bliver overrasket, når jeg fortæller, hvor meget den søde del af julen – og i året som helhed, egentlig betyder for ens helbred, ens sundhed, og hvor meget det betyder for Hanne selv, som ønsker at tabe i vægt. At det ikke så meget er maden som sådan, men kombinationen – hvor sukkeret indgår. For julen er jo sød! Og dét kan livet over året også være. Så vi taler lidt om sukkerskålen, og på hvilken måde sukkeret laver ”ravage” i vores liv. Hun er særlig overrasket over, hvordan sukkeret går ind og stresser vores celler, optager pladsen foran fedtet i forbrændingen og indirekte forårsager, at vores fedtforbrænding går i stå. Det kan være én af årsagerne til, at mange trods flere forsøg, ikke taber sig, men tværtimod bestandigt tager på.

Vi løber hjemad, og på vejen fortæller jeg hende mere, om hvad det videre handler om, og hvad det betyder for vores liv og vores sundhed og for hende. Det må du vente med at få høre mere om til WinFit-update 4 i denne serie. For det er jo advent – ventetid!

Følg med her på bloggen lige efter nytår, hvor du kan læse om Hannes videre erfaringer på hendes rejse med WinFit. Om hendes mål og tidligere erfaringer, kan du læse om i mine foregående indlæg. Vi kan afsløre, at der fortsat er gode forandringer, og at Hanne er nede på ca. 75 kg i disse dage. Indtil da, ønsker jeg alle en god advent og en glædelig jul!

Og så et lille trick

Når man nu alligevel er i køkkenet, så kan man jo prøve dette lille trick – som meget godt illustrerer, hvad min fortælling kommer til at handle om i næste indlæg:

Ingredienser: 1 spiseske, en klump blødt smør og stødt melis.

Tag en spiseske stødt melis med top, kom den i munden og forsøg at spise det. Går dette? Som regel ikke så godt. Man spytter ud!

Tag dernæst en ny spiseske, top den op med det bløde smør og forsøg at spise dette. Går dette? Nej, vel. Også her spytter man ud. Begge forsøg lader sig vanskeligt udføre for de fleste.

Nyt forsøg: Tag de to ingredienser, en god spiseske af hver – bland det godt og rør sammen. Prøv at spise dette, du nu har lavet. Det går meget bedre. Dette er begyndelsen på fortællingen næste gang.

GOD JUL!

DEL
Tidligere artikelFlotte negle og hænder? Se lige hvad Alavida kan
Næste artikelSkal jeg virkelig tabe fedt i julen? Det tror jeg bestemt!
Det moderne menneske kæmper med mange fysiske og mentale udfordringer. Her er det vigtigere end nogensinde at tænke sundhed helt ud i hjørnerne. Det gælder om at være i balance - mentalt og fysisk. Det er Kim Hodys fokus. Kim er uddannet fysioterapeut og idrætslærer og har en mangeårig erfaring med behandling samt rådgivning inden for sport på motionsplan, kost og ernæring. Kim Hody er qua sin store interesse for sundhed og erfaren forhandler af LifeWaves produkter (Lifewave.com), Zinzino Omega-3 balanceolie og en Vegansk algebaserede omega-3 olie (Zinzino.com) Han er hertil forhandler af de essentielle æteriske olie fra dōTERRA (dōTerra.com). Kontaktinfo: +45 51901271 eller kontakt@kimhody.dk

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here