Kigger du på hylderne med fiskeolie i supermarkedet, din lokale helsekostbutik eller på nettet, så er der fare for, at du bliver godt forvirret. Typen af fiskeolie, anprisninger, priser og dosis varierer i det uendelige. Udvalget er enormt, så hvad skal man dog vælge?
De norske sundhedsmyndigheder undersøgte på et tidspunkt markedet. Her fandt de – hold nu fast – 136 forskellige produkter. Hvor mange produkter vi har i Danmark, ved jeg ikke, men der er ingen tvivl om, at fiskeolie efterlader forbrugerne i en uoverskuelig jungle af produkter.
Selv om mængden af produkter er ganske omfattende, og meningerne om fiskeolie er mange, er der generelt enighed om og evidens for, at tilskud af en kvalitetsfiskeolie – dvs. de marine olier med deres indhold af omega-3 fedtsyrer – er et interessant og vigtig for vores sundhed.
Jeg er selv meget optaget af fiskeolie og har indtaget fiskeolie gennem flere år. Men jeg har som rigtig mange andre også været stort set alle hylder igennem for at finde den helt rigtig kvalitetsolie, som kan hjælpe mig med de skavanker og udfordringer, som har plaget mig igennem mange år.
Den problematiske færdigmad
Mange forskningsresultater viser, at der i dag er en stærk sammenhæng mellem livsstil, kost og forekomsten af livsstilssygdomme, som vi desværre ser flere og flere lider af.
De seneste 100-150 år er sket en stor ændring i vores ernæring og særligt inden for de seneste 50 år er der sket væsentlige ændringer i kosten. Det gælder særligt indtaget og forholdet i indtag af omega-6, omega-3 og antioxidanter fra de vegetabilske kilder.
Før 1900 var kosten enkel og med komplekse kulhydrater, fibre, grøntsager, frugt (antioxidanter) og fisk. Vi spiste også mere havregrød og sild. I dag har færdigretter, konsum, cafémad og forarbejdede fødevarer gjort, at vi har et alt for stort indtag af planteolier (omega-6 olier), kød, stivelsesprodukter og sukker. Vores kost har således ændret sig fra at være en balanceret og anti-inflammatorisk kost til en mere ubalanceret og pro-inflammatorisk kost. Det har ført til stor indvirkning på vores sundhed, hvor vi ser en større forekomst af de såkaldte livsstilsygdomme, hvoraf mange er af inflammatorisk opkomst; hjeret- og karlidelser, diabetes-2, Alzheimers, Parkinsons, demens, kræft mm.
Omega-6/3 ubalancen
En gennemsnitlig voksen person indtager i sin kost store mængder omega-6 igennem vegetabilsk olie og moderne forarbejdede fødevarer fra konsum. Vi får næsten ingen fødevarer med en høj andel af omega-3 (fedtsyrerne EPA og DHA), såsom fed fisk, og vi får en alt for lille andel af traditionel mad fra planteriget. Resultatet bliver, at balancen forskubbes. Derfor er det vigtigt at se på sin kost:
UD med alt det forarbejdede mad (med dets for store omega-6 indhold) som vi ikke kender indholdet og fremkomsten af.
IND med alt det grønne, med fibre, vitaminer, mineraler og hertil en stort indtag af fedtsyrer fra fede fisk og/eller andet kommende fra havet. Alt gerne suppleret med lidt frugt, men især med et stort tilskud af især de mørke bær med deres store indhold af polyfenoler og antioxidanter.
Foto: Caroline Attwood
Omega-3 og omega-6 – de to gode fedtsyrer
Vi får således gode og livgivende fedtsyrer fra to forskellige omega-kilder:
Omega-6
Omega-6 er fedtsyrer fra vegetabilske kilder, altså planteolier. Omega-6 fedtsyrer findes typisk i alt det grønne og vegetabilske, vi spiser. Derudover i varierende mængde i de planteolier, som indgår i den daglige kost som tilsætninger; de største kilder kommer fra soya-, vindruekerne-, majs- og solsikkeolie; dette ofte som tilsætning til færdigvarer, i pålæg, dressinger, marinader, brød/kager mv.
Omega-3
Animalsk-olie baseret. Omega-3 fedtsyrer fås hovedsagelig fra de marine kilder – f.eks. fra fisk, skaldyr, fiskeolie og olie fra krebs og alger. Omega-3 fra alger har været på markedet en del år og bliver nu produceret i stadig større skala, dyrket i tankanlæg på land – et produkt som er særdeles spændende og attraktivt. Der er dog også en mindre, men ikke så effektiv mulighed for at få omega-3 kilder fra planteriget.
Den vigtige balance af fedtsyrer
Det er for længst fastslået, at vi ernæringsmæssigt har brug for fedtstoffer – men kun de rigtige og i en god balance. Kort sagt:
Mættede fedtstoffer skal minimeres
De mættede fedtstoffer fra de landbaserede dyr. Her indikerer forskningen, at mængden af dette indtag bør minimeres, da vi i dag har et alt for højt indtag.
Spis flere fedtsyrer fra planter og marine kilder
De mere sundhedsbefordrende omega-fedtsyrer fra planter og fra de marine kilder, især fra fede fisk – de såkaldte: Polyunsaturated Fatty Acids (PUFA).
Foto: Gregor Moser
Vores krop er i stand til at danne det meste af det, den skal bruge for at opretholde vores forbrænding, biokemi og vitale livsfunktioner med opbygningen af proteinkomplekser til brug for kroppens byggesten, hormoner, enzymer og energiomsætning.
Dog har vi to fedtsyrer, som vi er afhængige af, og som skal tilføres kroppen udefra. Vi kalder dem derfor for, ”essentielle fedtsyrer”; vi skal altså spise os til dem gennem vores daglige kost! Disse to er:
Linolsyre omega-6 (LA)
Er den første i den såkaldte omega-6 kæde og LA danner herfra de øvrige omega-6, med arachidonsyre (AA) som den mest centrale omega-6 fedtsyre, og som indlejres i kroppens celler – særligt i cellemembranen.
Alfa-linolensyre omega-3 (ALA)
Denne omega-3 kæde giver ophav til dannelsen af de to meget vigtige omega-3 fedtsyrer: EPA (eicosa-pentaen-syre) og DHA (dokosa-hexaensyre). Disse to omega-3 fedtsyrer indlejres i kroppens celler – igen, særlig vigtigt i cellemembranen. Er tilførslen af omega-3 fedtsyrer optimal, sker dette i en fra naturen optimal og funktionel balance med fedtsyrerne fra omega-6 kæden (AA).
Dette er vigtigt for forståelsen af, “at være i balance” med sine essentielle fedtsyrer og centralt for forståelsen for, at kunne bevare balancen mellem omega-6 og omega-3 fedtsyrerne livet igennem. Når dette er sagt, så siger seriøs og uafhængig forskning, at en optimal balance og dermed tilførsel til kroppen, er forskellig fra et barnefoster over nyfødt og til barn op til 5 år og videre over alder – det unge menneske, til det voksne individ og til det aldrende menneske.
Når hjerne og nervesystem anlægges og udvikles, er det vigtigt med en stor tilførsel af særligt DHA, da denne fedtsyre optræder i stor mængde i hjerne og nervevæv samt i øjets nethinde. Man skal se det som en “strukturel” fedtsyre i den tidlige opbygning af individet. En god tilførsel af DHA bør fortsætte op til ca. 5-års alderen. Herefter bliver en større tilførsel af EPA særlig vigtig, da denne fedtsyre fungerer “funktionelt dynamisk” og styrende rolle i sin meget vigtige opgave med, at kunne balancere omega-6 på cellemenbranen.
Da EPA forbruges kontinuerligt, er det essentielt med en kontinuerlig tilførsel fra kosten. Dette er centralt og vigtigt at forstå. Cellen er vores “maskine” – og cellemembranen, den ydre væg der omkranser, er flydende og dens funktion og gennemtrængelighed for stofudveksling, er afhængig af balancen mellem omega-6/3.
For kvinden som bærer et barn, medfører det, at hun så at sige bliver “støvsuget” for de nødvendige essentielle fedtsyrer – her er der ved fostererts anlæg af hjerne og nervesystem brug for store mængder af de essentielle – særligt omega-3 fedtsyrer; og i den balance som er optimal.
Dette er en fra naturen viselig og genial process som betyder, at kvinden må afgive til barnet, hvad dette måtte have brug for. Mængden af dette, er afhængig af hendes kostindtag. Er denne fattigt på de essentielle fedtsyrer fra omega-3 kæden, koster det på “eget lager” af disse som tages fra kvindens hjerne og nervesystem! Hendes hjerne skrumper derfor i fedtindhold, hvilket er verificeret ved scanningsbilleder. Det kan tage op til et par år, før normal status er genoprettet!
Mere om dette i de følgende artikler.
WHO anbefaler en balance på 2-5:1 for omega-6/omega-3 (DHA-EPA).
Det opnår du med omega-3 tilskud?
For at vende tilbage til udgangspunktet, så mangler den vestlige/europæiske kost generelt omega-3 til at afbalancere et for højt omega-6 indhold, kommende fra vores forarbejdede fødevarer. Derfor er det en rigtig god idé at supplere med en højkvalitets omega-3 olie med et højt indhold af DHA/EPA.
Disse er livsnødvendige fedtsyrer, som vi ikke selv kan danne i kroppen. Øger vi vores omega-3 indtag, så opnår vi en hel række sundhedsmæssigt rigtig gode fordele. Ud over generelt at dæmpe inflammationsprocesser i kroppen opnår vi meget ofte følgende fordele:
- væk med smerter i muskler og led (gigt- og rygsmerter)
- øget sundhed for hjerte-og karsystem – regulering af blodtryk
- afbalanceret kolesterol – især ved at regulere oxidation på LDL typen
- mindre træthed – mere energi – væk med hovedpine og migræne
- bedre og dybere søvn – for manden mindre op om natten (prostata)
- stærkt forbedret hår- og hud – nedsat hudtørhed, kløe m.v.
- forbedring af de kognitive funktioner – fokus/hukommelse/indlæring (ADHD)
- regulering af mave-tarmfunktion.
De fleste kan nok genkende nogle af disse udfordringer på deres sundhed. Gennem årene har jeg hjulpet rigtig mange mennesker med det enkle budskab om det vigtige i at supplere sin kost med en stor dosis fiskeolie af høj kvalitet dagligt – og vi har haft fremragende resultater.
Sammenfattende indgår omega-3 fedtsyrerne i et komplekst samspil med omega-6 og deres indbyrdes balance er af stor betydning for vores biokemiske funktioner på celleplan. Dette særligt vedr. opståen af, de for vores krop, problematiske og sygdomsskabende inflammationer.
Følg med i næste indlæg – Del 2
Her stiller jeg spørgsmålet: Hvilke tilbud er der, hvis man IKKE ønsker omega-3 tilskud fra de dyriske kilder, altså olie fra fisk? Forstå forskellen mellem de alm. fiskeolier og de nye veganske alternativer: Jeg tager et kig på de lovende nye alternative vegetabilske omega-3 kilder.
Foto: Lesly Juarez
Kom godt i gang med omega-3 fiskeolie fra ZINZINO
Vil du gerne i gang med omega-3? Så se lige her. Her kan du se den fiskeolie, jeg med stor succes selv har brugt gennem flere år, og som jeg er forhandler af. ZINZINO-olien er fra Island, tilsat olivenolie med dets store indhold af stærke antioxidanter. Bemærk, at man kan erhverve fiskeolien eller Vegan-olien MED eller UDEN en blodprøvetest for fedtsyrebalance. Du udfører nemt testen der hjemme (se mere på Zinzino.com) Der testes for 11 fedtsyrer i blodet – og dermed i dine celler. Der bliver undersøgt for indholdet i blodet, af mættet fedt, omega-6 og omega-3 samt omega-9.
Jeg står som altid til rådighed – også i forbindelse med test og analysen af en test.