3. sunde vane: Drop forarbejdet kød

0
508
Foto: Ana Tavares, Unsplash

1. sunde vane: Jagten på flere fuldkorn er gået ind
2. sunde vane: Snup en aktiv pause på arbejdet

Danskerne elsker rugbrødsmadder – og det er jo rigtig godt, hvis vi husker at vælge fuldkornsudgaven.

Hver eneste der bliver der smurt 1,8 mio. madpakker og rugbrødet bliver toppet med spegepølse, leverpostej, roastbeef og lignende kødpålæg. Det er så ikke så godt, eftersom forarbejdet kød øger risikoen for tarm- og endetarmskræft. Forarbejdet kød er spegepølser, pålæg og bacon. Alt der er røget, saltet og konserveret med nitrit.

Skinke, hamburgerryg, nuggets og marineret kyllingebryst er også på listen over forarbejdet kød.

Sunde madpakker

Hos os er det min søn og jeg selv der får madpakker med. Jeg har aldrig brudt mig om pålæg, så min frokost er som regel en rest aftensmad (ofte salat eller grøntsager – måske et æg eller lidt fisk) og så en skive brød til. Tidligere var det foretrukne en klap-sammen med ost, men jeg har for længst indset, at gigt og ost ikke er den bedste kombination på grund af syre i osten.

Min søn vil gerne have noget nemt. Så her er rugbrød med leverpostej, skinke eller tunsalat er det foretrukne. Heldigvis er han ikke kræsen og fuldkornspita fyldt med salat, falafel, hummus, tun eller lignende er også nemt ligesom en bagel med en kyllingerest er det. Og posen med gulerødder, agurk og tomat e.l. fortsætter som hidtil.

Hvad kan man ellers tage med:

  • Fiskepålæg (sild, makrel, ørred, laks og tun)
  • Kartoffelmad, avocadomad eller agurkemad
  • Æg – kogt eller spejlet
  • Nøddepostej/vegetarpaté
  • Figenpålæg eller frugt (bananmad, æblemad)
  • Vær rundhåndet med friske krydderurter.

Når øjet ser en flot mad med mange farver og når smagen er intens, så behøver man heller ikke så meget mad – og igen det gør godt, når den sunde vægt skal holdes.

Et nemt farvel

Hos os er det ikke en stor udfordring at sige farvel til det forarbejde kød. Hvis man synes det er rigtig svært, så vælg det økologiske uden nitrit og det magre fjerkræ.

Jeg synes, det er en fantastisk kampagne det her. Det er ikke svært – alle kan være med. Der er intet tidskrævende eller dyrt ved det. Det er simpelthen bare super skøn inspiration og motivation i mailboksen hver uge.

Spændende hvad uge 4 byder på.

10 uger – 10 sunde vaner

Jeg følger i denne serie kampagnen ’10-kampen – sammen om et længere liv’ fra Kræftens Bekæmpelse. Jeg har bare set kampagnen og fik lyst til at tage udfordringen op. Hverken jeg er TOHUMAN har nogen aftale med Kræftens Bekæmpelse. Jeg vil dog gerne støtte kampagnens formål om at leve et sundt liv uden sygdom ved at skrive om den her – alt sammen krydret med mine egne erfaringer. Hop med på kampagnen. Del dine erfaringer her. Spørg mig gerne til råds.

DEL
Tidligere artikelGuide: Kast dig over naturens sunde spisekammer
Næste artikelFremtidens sundhed: Vi skal ha’ god hukommelse og fysik – hele livet
Mai-Britt Bækgaard interesserer sig for kroppen, sundhed og at leve godt med kronisk sygdom. Mai-Britt har været 28 år i den finansielle verden med fokus på tal og fakta. Men det alternative har stor interesse, da Mai-Britt selv prøver at leve medicinfrit. Mai-Britt er forhandler af LifeWave. Hun er desuden BARS-behandler og passioneret omkring anti-inflammatorisk kost. Ligesom de fleste af os elsker at anbefale noget godt, vi har oplevet (en by, en café osv.), så elsker Mai-Britt at dele erfaringer og hjælpe andre til et sundere liv. Kontaktinfo: maibodydk@gmail.com og Facebook-siden MaiBody.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here