Vintertræt? 7 energiboostere til et sundt liv

0
308

Her i vintermånederne får jeg en opringning fra en god veninde. Vi taler om den mørke tid på året. Hun føler, at batterierne er flade. Hun har ingen energi og er stort set konstant træt. Hver vinter har hun rigtig svært ved at komme igennem vinteren.

Hun kender mig og ved, at jeg normalt er som en fisk i vandet og altid har energi i overskud. Hun ved også, at jeg bruger alle kneb for at holde mig sund og i optimal form. Vi har haft mange diskussioner det at være i form, have overskud og have et humør pænt over middel, føle sig i flow og med god energi. Men når skyerne ligger tungt, det er mandag og det småregner, og når temperaturen er i den nedre ende, så kan det være uoverkommeligt bare at skulle stå ud af sengen, siger hun.

Oven i det personlige, så har hun og manden to mindreårige børn. Jeg ved jo godt, at små børn kræver sit, og at der ikke er så megen tid tilbage til én selv. Man mangler tid til at få gjort alt det rigtige for få overskud.

Tid! Vi har ikke tid, siger hun ofte. Mange hævder, at de ikke har tid. Til det kan jeg kun sige: Tid er en uudtømmelig ressource. Man skal blot se på det lidt anderledes. Vende det på hovedet eller dreje det hele 180 grader. Tid er ikke noget, der går – tid er noget, der kommer. Tid er en uendelig kilde. Det handler kun om, hvordan vi bruger den. Hvis man ønsker noget andet, så må man se på, hvad man kan gøre anderledes.

Men ingenting kommer som jo bekendt af sig selv. Det gælder om at rydde op i måske uhensigtsmæssige rutiner og skabe plads – stor eller lille – til at muligheder kan opstå, noget nyt kan komme til. Vil du et andet sted hen, så gør noget andet, end du plejer.
Drømmer du om at stå på bjergets top, så gør drømme det ikke alene. Der må handling til. I tilfældet med bjerget, så starter turen med at sætte det ene ben foran det andet. Efter nogen tid – dage uger, måneder eller år – står du på toppen. Turen har måske været udfordrende, svær eller hård, men du står der. Har du hørt denne påstand før? Det handler om motivation, fortæller jeg. Måske et fyord, men sådan er det. Intet andet!

Her er mine 7 energiboostere til et sundere liv:

1. Dyrk lyset midt på dagen

Når ovenstående er sagt, så ligger der også en naturlig årsag bag det generelle nedsatte aktivitetsniveau og niveauet for vågenhed i vinterhalvåret. Lyset styrer vores døgnrytme, vores søvn og stofskifte, og det er jo en kendsgerning, at der er færre naturlige lysressourcer til rådighed om vinteren.

Som med planter, er vi mennesker afhængige af lys. Er lyset mindre, er vore fysiologiske processer og stofomsætning – herunder forbrænding en del lavere eller mere langsomme. Derfor får nogle en vægtøgning i den mørke tid. For nogle vil dette regulere sig tilbage i de lyse måneder. Fra naturens hånd giver det god mening. Det er meningen, at vi skal ånde ud om vinteren, vegetere, hvile og samle kræfter til foråret og den kommende sommer og efterår. En cyklus og et livets åndedrag! Måske skulle vi som bjørnen gå i hi og sove ind i foråret. Dette ville være dejligt, men kan vist ikke realiseres for de fleste med vores moderne liv.

Har du mulighed for det, så gå ud i lyset midt på dagen mellem kl. 11 og 13. Er det godt vejr, så spis madpakken udenfor, og tag et kvarter op ad et træ med ansigtet vendt mod lyset. Man skal ikke kigge direkte ind i solen, men have øjnene rettet mod denne. Er man nedtrykt eller særligt hårdt ramt på humøret på de mørke dage, så er det vigtigt, at man udnytter mængden af det sparsomme lys. Her siger depressions forskere, at man skal ud i lyset allerede ved 9-tiden om morgenen. En times eksponering for det tidlige lys, har en signifikant indvirkning på serotonin/melatonin balancen. Se eller genlæs evt. mit indlæg om ”Vinterdepression” her på bloggen. Her kan du læse om lyset rolle for vores humør, energi og søvn. Måske noget i artiklen vil være brugbart for dig.
Jeg anbefaler derfor min veninde at indføre ”lyspauser” på arbejdspladsen – rygerne smutter til den ene side og dem som vil have lys og luft – til den anden side.

2. Sund kost holder energien oppe

Min veninde og jeg har en længere samtale om, hvad man kan gøre for at få vendt bøtten – få noget mere energi. Det bliver en samtale om rutiner, dårlige vaner, manglende motion, manglende lys, for lidt vand, for meget sukker og madvaner, der ikke er optimale – nogle endda rigtig dårlige. For lidt søvn.

Hun ved, at jeg hver eneste dag er skarp på min kost og mit indtag af byggesten. Hun ved også, at jeg hver dag indtager en stor dosis af en særlig omega 3 olie for at få den korrekte omega 6/3 balance – noget, der er uhyre vigtig for min cellefunktion, og som også har betydning for mit hormonsystem, min nærings- og stofoptagelse og ikke mindst for en forsinket ældningsproces. Sidstnævnte er noget, jeg mener, man bør interessere sig for, og derfor er jeg daglig bruger af Y-Ageserien fra LifeWave sammen med denne omega 3 olie. Hvorfor ældes før tid, hvis vi kan forhale processerne med fravær af inflammationer og dermed mindske risikoen for livsstilsygdomme, så vi forbliver raske og ”unge” længere.

Det vigtige i at holde en optimal og sund ernæring, at få vitaminer og mineraler og at få de gode fedtstoffer har jeg flere gang berørt i tidligere indlæg: WinFit-serie update 3-4. Særligt i den mørke og kolde tid, hvor vi mangler D-vitamin, er det vigtigt at få tilført godt brændstof fra fedt og gode økologiske olier – kokos, oliven, hør og raps. Win-Fit produktet er desværre udgået af sortiment, men mine artikler i serien og budskabet i disse er forhåbentlig stadig brugbart for læseren.

En god proteinrig kost fra fisk og fjerkræ med et godt fedt tilskud er også at anbefale. Se indlæg om WinFit med anbefalinger for dagligt proteinindtag. Skru også op for de grove og langsomt nedbrydelige grøntsager/rodfrugter, som der netop er rigeligt af her i vintertiden.

Skru ned til gengæld ned for mel, som blot er stivelse og tildels tomme kalorier uden vitaminer/mineraler. Et for stort indhold i kosten med Kulhydrat fra mel og brød giver ikke tilstrækkelige byggesten med vitaminer og mineraler. En kost baseret på mel/pasta giver på sigt underernæring på mineraler/sporstoffer/vitaminer og alle undersøgelser indikerer vægtøgning, da denne type kulhydrat giver en relativ vægtøgning med opbygning af fedtdepoter. De ”hurtige” kulhydrater giver tilmed for store udsving i blodsukker værdier.

3. Gå, løb, cykel – al bevægelse virker positivt

Min veninde ved også, at jeg anbefaler en halv time hver dag på en bænk, en løbetur, eller en tur på rulleskøjter/ski, cykel eller på gåben. Alt kan bruges! Almindelig gang har ved videnskabelige studier vist sig meget gavnlig for en forbedret sundhed. Så kan du spadsere til job, eller hvor du ellers skal hen, så vil denne gåtur give forøget energi – styrkelse af muskler i fod og ben/hofter/bækkenbund og med en kalorieforbrænding, der gennemsnitligt er ca. tre gange højere ved hurtig gang, end hvis du cykler. Gåturen er fremragende for din sundhed – også selv om man er træt. Det giver et løft på energien for hele familien.

Har du mulighed og overskud, er det bare med at udvide til et par ugedage, hvor du laver højintenstræning ca. 15-20 minutter – dvs. du anstrenger dig, så du bliver godt forpustet. Det vil på sigt bidrage til, at du får et øget velbefindende, en forbedret søvn og en øget forbrænding med mulighed for en begyndende vægtreducering – læs: Winfit Update serien.

I LifeWaves laboratorier og i deres forskning for WinFit – vægtreduceringssystemet – har studier bevist, at blot 10-15 minutters højintens motion har en afgørende indflydelse på ens sundhed på alle parametre. Så vi aftaler, at min veninde læser med her på bloggen, hvor vi er mange, der med hver vores pen, blik og ståsted, bibringer vores input til sundhed og det gode liv.

4. Drik vand – vand er livsvigtigt

Det er sagt før, vand er livsvigtigt, og man bør sørge for at være velhydreret igennem hele døgnet. Dagligt indtag er 30 ml pr 10 kg kropsvægt, svarende til ca. 2,1 liter for en 70 kg person. Kaffe/te/koffeindrikke virker dehydrerende. Du kommer i væskemangel får en nedsat kapacitet mentalt og fysisk, og det kan føre til træthed og et generelt nedsat energiniveau. Min veninde lover at holde igen med kaffemaskinen på kontoret og have en vandflaske med!

Føler man sult i løbet af dagen, dækker det ofte over, at man mangler væske. Så nap et stort glas vand og en ”powersnack” – som er 10 englehop på stedet eller en hurtig tur op ad trappen, rundt om huset, eller hvad man kan finde på. Små hurtige minipauser udendørs, hvor man får ventileret lungerne. Og mere vand.

5. Pas på sukkeret

Vi kender den alle- den lille sult: Er man træt og udkørt og med manglende energi, så er det fristende at ty til sukker – slik, brød eller kager, energidrikke, koffeindrikke m.m. Fælles for disse er, at sukkerindholdet er tårnhøjt. Det høje tilsatte sukker kan blive et kæmpe problem ernæringsmæssigt med vægtøgning til følge. Man får et kortvarigt energiløft af sukkerindtag, men kort efter er man efterladt mere træt end før. Man har blot belastet sin bugspytkirtel og sin insulinrespons – blodsukkeret farer op og ned, og man får på sigt en insulinintolerance, der betyder, at dine celler har svært ved at absorbere glukosen/sukkerstofferne. Læs eventuelt eller genlæs mit indlæg om WinFit: ”Nyt år ny krop”.

Er hurtig ”powersnack” eller anden mini-aktivitet booster din forbrænding både på kulhydrat- og fedtsiden, og giver dig et umiddelbart gratis energikick – vel at mærke uden tilførsel af sløvende stimulanser: kaffe/te/slik og kager.

6. Sørg for optimal søvn

Søvn er en central og vigtig spiller for sundhed og overskud. Er der dårlig eller mangelfuld søvn – er din søvn for kort, for let eller afbrudt, så opstår der sundhedsmæssige problemer på sigt. Her taler vi om det vigtige i at indføre gode soverutiner og luge ud i uvaner, der forhindrer en god og tilstrækkelig lang søvn. Se mit indlæg ”Gå vinteren i møde” – om fototerapi til vinterdepression. Her kan du læse om signalstoffet – melatonins rolle for en optimal søvn.

Lifewaves plaster Silent Nights MD er videnskabelig testet i randomiseret/dobbelt blind undersøgelse, der påviser, at Silent Nights plasteret hæver melatoninniveauet i kroppen og hjælper dig til en bedre, længere og dybere søvn. Dette plaster har længe været godkendt som medicinsk udstyr i hele EU.

Silent Nights er nemt at bruge, evt. sammen med vores Aeon-plaster. Det virker beroligende på nervesystemet, afslapper hjernen hæver sovehormonet melatonin, forbedrer åndedræt og iltoptagelsen, er befordrende for personer der lider af apnø. Kliniske studier viser, at søvnlænden øges med 66 procent.

7. Energiboostere fra LifeWave

Flere af mine gode kolleger har her på bloggen skrevet indlæg om flere af vore unikke produkter, som du vil kunne have stor gavn af at læse; for forøget energi på den sunde måde – helt naturligt og uden kemi og tilsætningsstoffer – og uden brug af sukker, koffein eller andre unaturlige stimulanser. Se eller genlæs indlæg om: Corsentials – Y-age serien, MAVERIC – det naturlige energitilskud til manden. Se også tidligere indlæg om Theta Mind for jer, der har disse på lager. Desværre udgår produktet, men der er restsalg med rabat i disse dage. Et fantastisk boost for hjerne og krop.

Det godt liv starter med dig

Hvad kommer først hønen eller ægget? Hvad er forudsætningen for, at din familie har det godt? Svaret er: Det er, at du selv har det godt. Er der én i kæden, der ikke har det godt, rammer det alle. Lever du ikke i sundt, er der en risiko for, at alle i familien måske lever usundt. Får du ikke selv motion, får de andre det måske heller ikke. Dårlig eller ringe søvn kan brede sig til den øvrige familie.

Ingenting opstår ud af den blå luft. Begynd et sted hvor det giver mening, og hvor det måske er lettest at indføre nye rutiner, vaner eller omlægninger for et liv med mindre træthed og større energi i hverdagen.

Rigtig god fornøjelse.

DEL
Tidligere artikelSådan klarer du en lang arbejdsdag UDEN ømme fødder og ben
Næste artikelHudpleje, der kan lidt mere end sædvanligt
Det moderne menneske kæmper med mange fysiske og mentale udfordringer. Her er det vigtigere end nogensinde at tænke sundhed helt ud i hjørnerne. Det gælder om at være i balance - mentalt og fysisk. Det er Kim Hodys fokus. Kim er uddannet fysioterapeut og idrætslærer og har en mangeårig erfaring med behandling samt rådgivning inden for sport på motionsplan, kost og ernæring. Kim Hody er qua sin store interesse for sundhed og erfaren forhandler af LifeWaves produkter (Lifewave.com), Zinzino Omega-3 balanceolie og en Vegansk algebaserede omega-3 olie (Zinzino.com) Han er hertil forhandler af de essentielle æteriske olie fra dōTERRA (dōTerra.com). Kontaktinfo: +45 51901271 eller kontakt@kimhody.dk

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here