Ta’ magten over de negative tanker

0
331

Du er så vant til, at der er tanker i dit hoved, at du sjældent stopper op og overvejer, hvor de tanker kommer fra, og hvorfor de bliver hængende.

Nogen dage er det helt fint, andre dage sørger tankerne for, at vi har det mindre godt.

En tanke er bare en tanke, indtil vi giver den en værdi, og måske lader den blive i vores system i længere tid eller altid. Hver dag passerer tusindvis af tanker igennem vores system, de fleste opdager vi ikke, men nogen er i fokus for os i kortere eller længere tid. Det kan være en tanke om at være ked af det, være glad, være nede i et sort hul, være helt oppe i skyerne og bare være glad for livet.

Alle disse tanker hænger sammen med de følelser, som tankerne også giver sig udtryk i. Det kan du bruge omvendt også. Når du føler dig ked af det, glad og alle andre følelser, ved du nu, at følelser hænger sammen med tanker.

Så hurtigt kan du skift dine tanker

Hvor hurtigt kan du skifte en tanke? Prøv engang. Tænk på den følelse/tanke, som hænger fast i dig og ikke gør noget godt for dig. Tænk nu i stedet for på den sidste dejlige ferie eller noget andet, der gjorde dig glad. Vi skifter tanke fokus på et splitsekund.

Hvorfor holder vi fast i nogle tanker?

Vi har alle tanker i tusindvis hver dag. Tankers natur er, at de er flygtige, dvs. de kommer og går. Den menneskelige udfordring er, at vi holder fast i nogle af de ellers flygtige tanker.

Hvis nu den tanke, du holder fast på, f.eks. er: ”Det kan jeg ikke” (erstat selv ”det” med hvad der passer hos dig), så bliver det din virkelighed – en tankeskabt virkelighed.

Hvis eksemplet er: ”Jeg kan ikke synge”, så vil du holde dig fra at synge, selv hvis du er i en større forsamling. Den dag du stopper op og erkender, at det er en tankeskabt begrænsning, så vil du kunne begynde at synge. Jeg siger ikke, at det kommer til at lyde fantastisk, men det gør vel heller ikke noget, bare du har glæden ved at synge.

Et andet eksempel, som mange er blevet udsat for, er pludselig at blive indkaldt til en samtale med HR, og få at vide, at der ikke længere er et job i virksomheden til dem. Hvad sker der inde i disse mennesker, udover at få et mindre eller større chok?

Nogen vil opbygge en negativ selvfortælling: “Jeg er ikke noget værd” eller “Jeg kan ikke bruges til noget”. Tankerne kan også flyve hen på mange andre negative ting. Andre tager det med ro og tænker: “Når én dør lukkes, åbner der sig altid en ny”.

Erkend at dine tanker er tanker og lær at give slip ved at finde tilbage i nuet. Foto: Andrew Neel, Unsplash

Hvordan kommer du videre?

Hvad skal der så til for at komme ud af det negative tankemylder? Skal vi finde en person, der kan være vores guru, eller skal vi bare have fat i nogle flere penge for at få det godt? Næppe nogen af delene, selvom det sidste da kan lette tilværelsen. Men mennesker med mange penge har de samme udfordringer.

Når vi søger efter den næste ting, som vi tror kan hjælpe os fx en bog, en bestemt lære, tro m.v., er vi uden for os selv – alle svarene finder du inde i dig selv.

Du skal ind i orkanens øje, ind hvor der er ro og fred. Lade tanker være tanker, og lade dem flyde videre, og kun fokusere på dem, du kan bruge til noget. En tanke er som udgangspunkt neutral, uanset indhold. Målet er at være til stede i nuet, så meget af tiden som muligt. Når dit fokus er i nuet, tænker du ikke på, hvad der er sket i fortiden eller bekymrer dig om fremtiden. Det lyder og er simpelt, men ikke nødvendigvis nemt.

En start er at erkende at tanker, nu engang kun er tanker uden egen værdi. Næste gang du får en negativ tanke, som også mærkes som en følelse – så giv slip på tanken, og find tilbage i nuet.

Du kan læse mere om, hvad der ligger bag det, jeg skriver om på www.3pdk.org. Skriv her eller kontakt mig gerne for en dialog om emnet. Det kan sagtens være online, så afstand betyder ikke noget.

DEL
Tidligere artikelFarverige fødevarer styrker din sundhed (Del 5)
Næste artikelSådan kan du løfte din personlige udvikling med Goalmapping (Del 3)
Kim Brems har siden 2015 arbejdet med at finde ind bag stress og ind i den indre ro. Det er lykkedes ganske godt, så han nu udelukkende arbejder med mennesker/organisationer og guider dem i samme retning. Forud har Kim uddannelser som kinesiolog, stresskonsulent og NLP. Siden 2015 har Kim uddannet sig hos en række coaches, som er funderet i de såkaldte 3 principper. Læs mere på www.3pdk.org / www.3pgc.org. Kim Brems deler her på bloggen sine erfaringer – human to human. Kun på den måde kan vi alle opnå højere livskvalitet og større sundhed. Få mere at vide om Kim Brems på www.kimbrems.dk.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here