Det personlige lederskab skridt for skridt

1
170
Foto: Tyler Nix, Unsplash

Tager du ansvar for dit liv eller bebrejder du andre, tiden, fortiden, omstændighederne osv.?

Det personlige lederskab handler om at tage ansvar, trække stikket hjem, for kun her er vi i stand til at ændre vores liv.

Hvert eneste valg, du træffer i dit liv, betyder noget. Mange gange ser vi ikke konsekvensen før meget senere, men de små ting vi gør hver eneste dag – gode som dårlige – vil i sidste ende vise, om vi har truffet flere gode valg end dårlige.

Alle valg påvirker dit liv

Vi træffer valg hele tiden, som påvirker vores helbred, vores parforhold, vores økonomi, vores helbred, vores levebrød, vores sociale liv.

Ca. 95% af os alle oplever, at tingene sker som lyn fra en klar himmel. Pludselig vil partneren skilles. Pludselig er der røget 5 kg mere på sidebenene. Pludselig bliver de fyret. Pludselig er kontoen overtrukket. Pludselig rammer kronisk astma. Pludselig føler de sig gamle.

Jeg kunne blive ved …

Det er absolut ikke pludseligt. De har gennem længere tid truffet valg, hvor konsekvenserne på det tidspunkt, de blev truffet var usynlige, men med et er det sket. Det er de små ting, som tæller. Der er ting, som er lette at gøre og lige så lette ikke at gøre.

At tage en partner for givet og glemme/overse at gøre ting, som plejer forholdet, hober sig usynligt op, indtil den dag, der er nok, så synligheden kommer med et.

At tage en ekstra bid, den enkelte chokoladebar – det kan jo knap ses på vægten dagen efter. ”Det sætter sig først i morgen”. Det er så sandt, og der er faktisk to dilemmaer her – i morgen eksisterer ikke … og du har faktisk ikke taget på dagen efter. Så vi kan bilde os selv og vores hjerne en masse sludder ind og ”pludselig” efter et par måneder er der røget 5 kg mere på …

Renters-rente princippet

Det er det, man kalder kompound-effekten eller nærmere betegnet renters-rente princippet. Der går rigtig lang tid, før der sker noget på kontoen. Du sætter måske 1 krone ind på en konto, som giver 4% i rente om dagen (dette er et tænkt eksempel, så jeg kan illustrerer hvad der faktisk sker, når vi tager små skridt i den ene eller den anden retning.

1 krone til 4% i rente om dagen
Dag 1 = 1 kr.
Dag 2 = 1,04 kr.
Dag 3 = 1,08 kr.
Dag 4 = 1,12 kr.
Dag 5 = 1,17 kr.
Dag 10 = 1,48 kr.

Ja meget er der jo ikke sket på 10 dage… lad os spole frem til …

Dag 20 = 2,19 kr. ikke meget forskel, hvad med

Dag 30 = 3,24 kr. stadig ikke særlig imponerende.

Vi spoler frem og nedenfor kan du se illustrationen og at 1 kr. efter et år bliver til knap 1,6 millioner.

I starten sker der intet synligt. Det er præcist det sammen, der sker med de små skridt vi tager i vores hverdag.

Desværre vil den første uge i fitnesscentret blot give os ømme muskler – ikke en tonet krop. Der går måneder og mange timer i træningscentret, før vi ser effekten, men pludselig er den der.

Tag de små skridt … det betaler sig

Mange, inklusive mig selv, har en følelse af at når det nu ikke giver øjeblikkelig effekt, så gælder det ikke. Det vil jo være ”for” let ”kun” at bruge 5 minutter om dagen på:

 • at få pulsen op
 • at tage 1 minut mere til tandbørstningen
 • at sige en pæn ting til partnere
 • at lade kagen stå og tage et stykke frugt
 • at sige noget pænt til dig selv i spejlet
 • at trække vejret ind og ud bevidst 10 gange
 • at tage fiskeolie hverdag osv.

Små ”usynlige” ting som tager få sekunder.

Hvis du tænker rentes-rente princippet igennem på de områder, du gerne vil forandre i dit liv, så vil du indse, at et lille skridt hver dag er bedre end at lade være.

Den eneste, som kan tage skridtene til forandring og til at skabe din positive fremtid, er dig.

Hvilke lille skridt vil du begynde at tage i dag?

Dette indlæg et inspireret at Darren Hardy’s bog ’The Compound effekt’ og Jeff Olson’s ’The Slight Edge’ – bøger, jeg varmt kan anbefale.

DEL
Tidligere artikelTOP 5 GAVEIDEER: Gi’ en særlig gave til en du holder af
Næste artikelSådan opnår du mæthed som veganer (Del 3)
Maj Westphal brænder for en passioneret livsstil (passion-lifestyle), selvudvikling og sundhed. Hun er en nørd i harehøjde og elsker at fordybe sig i emner og derefter formidle dem, så alle kan bruge det. Maj arbejder bl.a. med energiterapi og udvikling af onlinekurser i selvudvikling. Efter 20 år i et alm. job, sprang hun ud som selvstændig for 4 år siden og lever i dag efter begrebet 'passion-lifestyle', som hun hjælper andre med at komme i gang med. Kontaktoplysninger på Maj: +(45) 245 245 20 eller mail: maj.westphal@muninn.dk. Du kan også se mere på lederskabmedhjertet.dk og livetsbalance.dk

1 KOMMENTAR

 1. Skønneste Maj….
  Det er så vildt fedt skrevet – og sådan et super tema, som du har valgt at tage op.

  Derfor er det så vigtigt, at få lavet sig nogle fornuftige målsætninger og få sat tiden af til, at de kommer til at manifestere sig. Det er så vigtig med de små ting eller justeringer. Lidt ligesom at ville spise en elefant. Det gøres lettest i små bidder.

  Respekt her fra.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here