Lad os slå det fast: Cannabis er mirakelplanten med et væld af gode egenskaber

37
4010

Forskellige kendisser har inden for de seneste år fortalt om deres brug af cannabis i medierne i forbindelse med forskellige lidelser. Mange af disse udtalelser har handlet om kræft. Mange fortæller, hvordan netop de er blevet hjulpet af den relativt ukendte plante cannabis. Kendte personer som Ritt Bjerregaard og Søs Egelind har blandt andet valgt at være med til at sprede kendskabet til ’mirakelplanten’. Søs Egelind har sågar været med til at stifte foreningen Cannabis Danmark. Medicinsk Cannabis Forening Danmark blev grundlagt i 2014 med Rikke Jakobsen, som en af kræfterne bag. Begge foreninger er nu ”smeltet” sammen.

Politikeren Manu Sareen er også en af dem, som i den grad har stukket næsen frem i forbindelse med denne proces. Han har brugt en del af sin sommerferie på at lave Facebook Live-optagelser, hvor han har fundet personer, som har valgt at stå frem offentligt. I videoerne fortæller de om deres brug af cannabis, og hvad det har betydet for dem helbredsmæssigt. Jeg vender lidt tilbage til det tema, når jeg vælger at give ”BIG PHARMA” et hak i tuden – hvilket i øvrigt efterhånden er blevet lidt af vane for mig.

Tænk hvis denne plante blev opdaget i morgen på en bjergtop i et eller andet eksotiske regnskovsområde eller måske på en skråning på Machu Picchu i Peru? Ja, så ville der ske det, at den ville blive kåret som en ny mirakelplante med et væld af fantastiske egenskaber.

Kært barn har som bekendt mange navne – ikke mindst når snakken falder på cannabis. Jeg er næsten selv ved at opgive at finde hoved og hale i alle de forskellige bud på brugen af ord eller slang, som lægger sig til dette. Det til trods vil jeg forsøge.

Jeg starter med den klassiske Hamp (engelsk): Bruges hyppigt internationalt. Cannabis er det latinske fornavn for selve planten. Og så er der lige pot, græs, hash, skunk, tjald, RSO-olie, CBD-olie, Marihuana, joint og så slutter jeg lige med fed.

I forbindelse med cannabis tales der om to hovedstammer, nemlig cannabis sativa og cannabis indica. Efterhånden, som tiden er gået, er disse to typer smeltet lidt sammen og har dannet, hvad man kalder for cannabishybrider. Det har man så udnyttet bevidst i søgen på at fremelske bestemte egenskaber. Således kan man nu tale om en type, som kaldes industri-hamp (cannabis). Mere om det i et kommende indlæg.

Medicinske mirakler

Når man første gang stifter bekendtskab med cannabis og de medicinske mirakler, som planten bevislig kan stedkomme, er det ganske naturligt at spørge, hvordan én enkelt plante kan mønstre dette væld af helsebringende forandringer.

Svaret er foruroligende enkelt og dog monster kompliceret. For at komme i dybden med cannabis’ unikke medicinske egenskaber, er vi nødt til at kigge ind i den menneskelige krop. På denne rejse vil vi i forbindelse med cannabis støde på et ”ukendt” begreb eller system, som ’endnu’ ikke eller kun sparsomt undervises i på de etableret undervisningsinstitutioner, der har med anatomi og fysiologi at gøre. Dette system kaldes for det ”Endo-cannabinoide-system”. (ECS) (På engelsk endocannabinoid system). Se eventuelt denne korte YouTube video, som viser det og forklare det smadder godt.

Sagen er nemlig den, at vores krop er udrustet med et system, som rummer receptorer, vi normalt kender i forbindelse med neurotransmittere og signalstoffer. Disse receptorer bliver kaldt for CB1 og CB2. Navnene er naturligt valg på grund af de stoffer, som netop hæfter på disse receptorer. Stofferne hedder ”cannabinoider”. Det spændende i denne sammenhæng er så, at netop dette system er med til at opretholde balance i kroppens forskellige funktioner og ikke mindst i cellerne. Heraf ordet ”homeostase”. Således er disse cannabinoider altså afgørende for vores velbefindende.

Navnet ”endo” betyder, at det er stoffer, som kroppen selv producerer. Overordnet set er disse således uhyre vigtige komponenter i forbindelse med vores immunforsvar! Det er altså et system, der er lige så gammelt som ”skabelsen” af mennesket. For god ordens skyld må jeg lige understrege, at det jo også gør sig gældende for dyrene.

Disse funktioner er som alle andre i kroppen følsomme over for belastningen af miljømæssige dårlige eller forurenende stoffer. Disse fremmede stoffer er – uanset om det er ukrudtsmidler, farvestoffer, luftforurening eller andre fremmede elementer – med til at forstyrre kroppens delikate balance. Det går således ud over en række enzymatiske processer, herunder prostaglandinsyntesen, som er ansvarlig for omsætningen og dannelsen af aktiverede fedtsyre. Disse kender vi under navne og omega 3 og 6 fedtsyre a la EPA, DHA eller GLA for at nævne nogle.

På den lange bane kan disse belastninger går ud over CB1- og CB2-receptorerne, som på den ene side ”mister” deres evne til at tiltrække endocannabinoiderne. På den anden side påvirker det også selve dannelsen af disse.

Et par eksempler på indhold i cannabis

Der er hjælp at hente fra planteverden, idet der eksisterer en gruppe af lignede stoffer, der kaldes phyto-cannabinoider. Den første slags blev isoleret fra cannabisplanten. Den blev døbt ”delta-9 tetrahydrocannabinol. Det er denne substans, som er den primære euforiserende komponent i cannabisplanten. Umiddelbart efter fandt man CBD, som de fleste nu forbinder med CBD-olie, som kan købes forskellige steder. Derudover indeholder cannabis en væld af spændende komponenter herunder andre cannabinoider, men også flavanoider og terpener.

For at tage den sidste gruppe først, så er terpener en stor og varieret gruppe af naturligt forekommende kulstofforbindelser, som produceres i mange planter, specielt i nåletræer. Disse udgør hovedbestanddelen af planters og blomsters æteriske olier. Virksomheder bruger også æteriske olier som smagsstoffer i madvarer, duftstoffer i parfumer samt i traditionel og alternativ medicin.

Vi finder også en række forskellige bio flavanoider. Disse er en gruppe af plantenæringsstoffer, som giver os en række af de flotter farver, som naturens frugter og bær har. For eksempel blåt i blåbær, rød i roser, den sortblå farver i brombær, hyldebær og aronia. Det er typisk dem, som vi forbinder med antioxidanter.

Jeg vil i et senere indlæg dykker dybere ned i disse komponenters interessante verden.

Det spændende er, at det modsat den almindelige ”medicin”, som vi kender fra ”BIG PHARMA”, booster kroppens egne kræfter, så vi selv kan tage over og få øget nogle af vore egen indre stoffer af den slags. Den klassiske konflikt gælder også her. Nemlig den, at medicinal industriens ”ødelæggende” fragmenteringsfilosofi forsøges trumfet igennem igen.

Naturen og ‘big pharma’

En meget vigtig faktor i denne sammenhæng er, at alle forsøg peger på, at jo mere fragmenterede substanserne fra cannabisplanten, desto farligere eller dårligere går det. Naturen fungerer nemlig bedst, når alle spillere er på banen samtidigt. I den sammenhæng taler man om det, der kaldes Entourage-effekten.

Problemstillingen er her, at ”BIG PHARMA” jo har en interesse i at sælge ”deres” patenterede stoffer, som altså er ”syntetiske”.

Når vi i medierne derfor oplever en større bevågenhed i forhold til cannabis, så er det, fordi sandheden nu efterhånden er kommet frem ”igen”. Nemlig den at cannabis-planten kan løse en masse af de symptomer, udfordringer eller lidelser, som menneskeheden udfordres af nu om dage.

Når jeg skriver igen – så er det fordi, at disse ”mirakel-substanser”, var en fast bestanddel af ”lægens” medicinkasse i tiden før 1937. Der fandtes forskellige tinkturer og cremer, der indgik, som del af behandlingen. I 1937 blev der gennemført en af de største ”manipulationer” inden for det område. Der blev nemlig gennemført det, der nu kendes, som ”the marihuana tax act”.

Sagen var den, at medicinal industrien dengang var ved at udvikle sig til den ”mastodont”, vi kender i dag. Det var derfor en stor trussel for industriens indtjening, hvis ikke de kunne kontrollere markedet. Det, at ”folket” have fri gang til denne plante, ville ikke betyde nogen indtjening til ”BIG PHARMA”.

Cannabis kan lindre en række symptomer

Symptomer ‘fordamper’, og i mange tilfælde er kræft blevet reduceret, hvis ikke ligefrem helbredt. Her kommer nogle nørdede udtrykt i forhold til symptomer, som brug af cannabis kan lindre, afhjælpe og i nogen tilfælde ”tilsyneladende” helbrede. Her kommer jeg med et uddrag ”medicinske” funktioner i forhold til for eksempel kræft, som disse cannabinoider har.

 • Antiproliferativ: Forhindre kræftceller i at reproducere sig.
 • Antiangiogenisk: Forhindre dannelse af nye blodåre og dermed hæmmes ekstra blodforsyning i en tumor, så den ikke kan gro.
 • Antimetastatisk: Forhindre kræft i at sprede sig til andre organer.
 • Apoptose:Inducering af celledød af egen ”fri” vilje. Normalt vil en celle automatisk begå selvmord, hvis den bliver ”syg”, men denne funktion tilsidesættes, når kræft kommer i spild.

 

Kom i kontakt med andre, som bruger Cannabis

Lad os nu skifte spor og bevæger over til at andet emne, som handler om, hvor vi kan finde personer, som måtte være interesseret i cannabis på den ene eller anden måde.

Hvis du gerne vil i kontakt med personer, som bruger Cannabis, så er det letteste faktisk at søge på Facebook for grupper eller sider, der omhandler Cannabis. Det kan dog være lidt af en udfordring at vælge, fordi, det lader til, at de personer, som har oprettet grupper i nye tid ikke rigtig har brugt søgefunktionen selv – eller også har de haft en egen agenda, som de ikke passede ind i en eksisterende gruppe. Jeg kommer her med et af de mere underholdende eksempler, som tager udgangspunkt i en personlig interesse i at undersøge Cannabis til medicinsk brug.

Følgende tre dukker op!

 • Foreningen for medicinsk Cannabis Danmark
 • Medicinsk Cannabis Forening Danmark
 • Dansk Medicinsk Cannabis Forening.

Ja, undskyld, men jeg har svært ved ikke at trække på smilebåndet. Dette skrevet i alt respekt for eventuelle ønsker om skræddersyet grupper/sider.

Den næste måde, som jeg selv har brugt er at søge på emner via YouTube. Her er det ikke så meget den personlige kontakt, men mere viden eller ”meninger” og disse emner. Derfra er skridtet til at søge på specifikke hjemmesider en ganske naturlig proces.

Som tidligere skrevet vil jeg i et kommende indlæg se mere på indholdsstofferne og komme med flere eksempler på ”sygdomme”, der med succes har haft gavn af cannabisprodukter. Jeg vil også se nærmere på, hvordan produkterne kan indtages, og hvordan cannabis ellers kan bruges.

Som en afsluttende ting vil jeg gerne invitere læseren til at se en Facebook Live, som jeg har lavet om Cannabis. Jeg har efterfølgende downloadet den fra Facebook og så uploadet den til min YouTubekanal. Der har jeg så oprettet en playliste, som du skulle kunne tilgå her. Det betyder, at det kan ses uafhængig af Facebook.

Du ønskes rigtig god hamplyst.

37 KOMMENTARER

 1. Jo den havde jeg allerede læst. Fik fat i den via Kampagnegruppen for MC. Det var mit første bekendtskab til dig. Og en rigtig god skriv.

  • Takker for roserne kære Leif. Skønt, at du vælger at reagere, også her på selve bloggen.
   For mig er dette studie af cannabis en spændende rejse ud i at tilegne mig viden, som jeg kan formidle til andre interesseret. Vi ses igen snart. Enten her på bloggen eller et andet sted i cyberspace…

   PS. Jeg sidder og skriver på mit næste skriv om Cannabis…. så stay tuned. 🙂

 2. jeg bider mærke i at plantens navn og kroppens receptorsystem-navn er sammenfaldende, altså er det “gammel” og velundersøgt viden, og politikernes og medicinalindustriens modstand grundet manglende videnskabelige test er “bullshit”

 3. Hej Lillian,
  Ja, vi er flere som må finde en diplomatiske maske frem, når myndigheder, læger eller politikere eftersøge viden og videnskabelige beviser. Personligt tror jeg kun, at der er en vej frem, og det er at vi alle hver især henviser til dem, efterhånden, som vi finder dem. På et eller andet tidspunkt, må det blive forstået!

  Og når vi nu snakker om politik, så var det med stor glæde, at jeg så, at “Alternativet” har valgt en “cannabisordfører”. Nemlig Torsten Gejl. Lad os håbe, at andre partier følger efter. 🙂

 4. Det er en velskrevet artikel og det er tydeligt, at Steen Leithoff er god til ord og formidling. Desværre giver artiklen og baggrundsinformationen om forfatteren ikke læseren nogen indsigt i hans faglige og videnskablige meritter. Ud over at lovprise cannabis ser hans agenda ud til at være at sværte Big Pharma til.

  Vi har alle hørt masser af historier om, hvorledes cannabisplanten eller dele deraf har hjulpet masser af mennesker med forskellige sygdomme og jeg betvivler ikke effekterne, omend de faktuelt er anekdotiske. Naturen er en fantastisk kilde til nye lægemidler og mange af de store gennembrud i behandlingen af sygdomme som f.eks. cancer har sit udspring i naturen. Man skal dog ikke lade sig narre af, at naturprodukterne skulle være bedre end syntetiske produkter. Det er en gammel skrøne. Kemi er kemi – også i naturen! Der findes masser af naturligt forekommende toksiner. At identificere de stoffer, som besidder de ønskede effekter, forbedre og fremstille dem syntetisk giver da god mening frem for at indtage et naturprodukt, som indeholder 100- eller 1000-vis af stoffer, som potentielt kan give bivirkninger.

  Lovgivningen for godkendelse af nye lægemidler i Danmark stiller meget store krav til dokumentation for klinisk effekt og patientsikkerhed (bivirkninger) samt til produktion af lægemidler. Det tager mange år og kræver meget store investeringer at få et nyt lægemiddel frem til patienterne. Hvorledes adskiller cannabis sig fra andre lægemiddelkandidater og hvorfor er det at cannabis ikke skal leve op til de samme krav, der stilles til alle andre nye lægemidler? Det er ikke regler, som medicinalindustrien har fundet på, men derimod, af gode grunde, er underlagt af myndighederne.

  • Cannabis er planter nytteplanter med mange gode egenskaber. Fint hvis det kan bruges som medicin men bør afkriminaliseres så vi kan bruge planterne som vi ønsker. Bliver det på recept alene bliver det cannabinoiderne isoleret og alt for dyrt som vi ser så småt nu her i landet.

   Jeg foretrækker at bruge det som en grøntsag, plante eller kosttilskud og behøver ikke en læge for at finde den dosis der gavner mig.

   Personligt har jeg kunne slippe alt det medicin jeg brugte i mange år, medicin der ikke gavnede mig men gav mig en masse bivirkninger. Jeg fik forskelligt antidepressiv og beroligende medicin mod angst og depression i mere end 12 år. Jeg fik morfin, dolol, muskelafslappende, epilepsimedicin, panodil og gigtmedicin på recept mod kroniske smerter. Alt det medicin havde nær taget livet af mig. Cbd olie og en tid thc olie sammen med D vitamin og gurkamin kapsler (gurkemeje) er i dag på 4 år min “medicin” / kosttilskud og endelig har jeg et ordentligt liv igen.
   Jeg bruger max 200,- pr månede på min cannabis olie hvor jeg på medicin brugte 1500,- pr mdr. så et sundere og billigere alternativ at købe og bruge cannabis i stedet for medicin.
   Så personligt ønsker jeg ikke cannabis som medicin på recept, jeg ønsker vi lovligt kan købe og bruge olierne og jeg ønsker vi lovligt kan dyrke de cannabisplanter vi ønsker om det er til at spise, drikke, lave egen olie, ryge eller hvordan vi end ønsker at bruge planterne. (og nej jeg ryger ikke selv cannabis da jeg ikke bryder mig om at blive skæv, men ville da ønske jeg kunne nyde det frem for at drikke alkohol til festlige lejligheder som jeg ved skader min krop).

   • Kære Maibritt Simpson.
    Tak for din feedback. Det netop personlige oplevelser, som den du beskriver, som gør det vigtigt, at vi kan få uhindret adgang til denne plante.
    Vi må bare stå sammen og skabe informationsgrundlag, samt tydeliggøre alle de publikationer, som fx findes på PUBMED. Tak iøvrigt for det store arbejdet i gør i jeres gruppe på Facebook.

  • Det er lidt mærkværdig at se én cand. pharm (ph.d.) skrive, at man ikke ved nok om cannabis. En plante, der inden den blev gjort ulovlig, er blevet brugt fra ca. omkring 2700 år før kristus som medicin. En plante, som medicinalbranchen selv bruger – specielt nu, hvor alle råber op om, hvorfor de ikke må bruge den rigtige vare (som aldrig har medført et dødsfald), når nu den hjælper dem så godt, som den gør. En vare uden alle de bivirkninger, som de har oplevet på det medicin, de nu har været på. MEN NEJ, medicinalbranchen skal have lov til at lave en syntetisk form, så de kan tage patent og tjene pengene, som de mister på det andet medicin. Her er I så blevet talerør for dem!

   Så det du mener D. Thrige er, at der er ikke lavet undersøgelser nok, der beviser, at den kemiske udgave skulle være mere usund, end den, der kommer op af jorden, til at man kan godkende den rigtige vare, som så ikke går i lommen på medicinalindustrien, eller hvordan skal det forstås?

   Lidt sammenfaldene at man mener, at cannabis skal gennemtestes ud over det normale, når man tænker på, at det er fint nok at Merck (BARE 1 eksempel) kunne få deres HPV-vaccine ud trods deres placebostudier blev lavet med tre grupper, og til sidst i studiet lægger 2 grupper sammen, så det er helt umuligt at se, hvor mange der blev syge i, hvilke grupper. Her er det ingen fra Sundhedsstyrelsen, eller som er medicinuddannet sjovt nok.

   Vi ved jo, at folk mange steder verden over allerede for udskrevet medicin med cannabis i, også syntetiske (som ikke virker efter hensigten for mange). I mange lande har man i årevis givet folk lov til at have cannabis på sig for at tage deres smerter. Så igen – der er MASSER af erfaring, hvis man vil finde dem!

   Ved du f.eks., at forsker Cristina Sánchez fra Spanien siden 1990’erne beskæftiget sig med studiet af cannabis’ medicinske egenskaber? Hun udtaler i et interview til nyhedsmediet Iniciativa Debate: “Med al den empiriske viden vi har omkring den positive effekt af cannabis som medicin, forstår jeg ikke, hvorfor stater verden over ikke er mere åbne for en lovændring,”

   Hun har sin daglige base på Universidad Complutense e Investigadora i Madrid, og i februar 2015 fremsatte hun beviser for, at virkestoffet cannabinoid får kræftceller til at begå selvmord, og at cannabis har en gavnlig effekt på enhver form for tumor.

   Kan du fortælle mig, hvorfor man ikke allerede dengang i 2015 (eller nogen af studierne før) sagde: Okay cannabisplanten har ALDRIG slået en person ihjel, hvor meget skal vi blive ved med at bruge medicin, som samtidig nedbryder kroppens celler (tit så meget, at folk dør af medicinen og ikke af sygdommen), når vi ved, der er en plante, der kan hjælpe?

   Hvorfor er det ikke disse studier, man læser på universitet. Ja, man kan jo have sine bekymringer, for det er jo ikke den eneste gang, at en forsker har bevist det eller lavet undersøgelser – eller at folk står frem og siger, hvad det har gjort for dem, som man ganske enkelt negligere eller på anden måde for gjort til grin eller skamme.

   Rent faktisk er der på Pubmed.com alene 22.436 studier om cannabionoid – hvor mange flere studier syntes du der skal laves? Og hvad er det for nogen krav, du mener der ikke er levet op til? hvad er det for erfaringer du mangler??

   Din viden om, hvor mange undersøgelser der er lavet om cannabis, er meget lille. Det virker som om din viden kun kommer fra nyhedsbreve og lægebøger, skrevet at selvsamme industri, som vil miste mange penge på cannabissen frigivelse. Det er kun, hvad der kommer derfra, der er rigtig. Jeg synes, at du selv bør sætte dig lidt mere ind i, hvad cannabis kan, og hvad der er bevist, inden du sætter spørgsmålstegn ved andre, der har sat sig ind i tingene!

   Når dem, som har brugt cannabis for smerter, kræft osv. eller Steen, som har brugt hav af tid på at sætte sig ind i tingene udtaler sig, er det for at gøre en forskel for det enkelte menneske. AT det så ikke hjælper en industri, der i forvejen svømmer i penge (ved at sælge medicin, som man allerede ved har MEGET større bivirkninger) er jo bare ærgerligt for dem. Jeg mener, det handler om folks rettigheder til at bruge det, som virker bedst for dem, i stedet for at blive påduttede/anbefalede medicin, som gør dem mere syge i manges tilfælde! Sådan har det været i mit tilfælde igennem mange år med psoriasis gigt – hvor det 10 år efter gik op for mig, at jeg mere eller mindre havde været brugt som forsøgskanin UDEN at vide det.

   Med Venlig hilsen
   René

   • Kære René.
    Mange tusind tak for din gode energi, som du lægger ind i teksten, som du har skrevet.
    Cristina Sánchez er mega spændende og hører til en den meget seriøse ende. Og, hvor fedt, at du henviser universitet i Madrid 🙂

    Det er så skønt læse de forskellige temaer, som du tager op. Og de viser jo også med alt tydelighed, at du har haft næsen/øjnene begravet i andet end overfladiske overskrifter – så stor tak for det. 🙂

    At denne plante kan være til stor gavn og det uden nogle former for skadelige virkninger, må være klart eller blive klart, for enhver, som nærlæser studierne.

    Så tak igen igen…..

  • Kære D. Thrige.
   Hvad tror du ærligt er én af de største årsager befolkningen dør af? Det ved du højst sandsynligt med din titel taget i betragtning. Det er jo netop medicin eller bivirkninger heraf. Helt korrekt 3. største årsag efter kræft og hjertesygdomme. Der findes masser af eksempler på dødsfald pga medicinen.. Ak ja, hvad skal man som patient gøre, hvis man er syg, har smerter osv. Man vil jo bare leve.. og gerne smerte/sygdomsfri. Hvis man så som patient oplever en god effekt af cannabis indtagelse, vel at mærker uden bivirkninger og heller ej for meget belastning på pengepungen, så bør den enkelte være i sin gode ret til at skifte sin dyrt belastende bivirkningsfyldte dødbringende medicin ud med den naturlige mirakelplante cannabis, i hvilken som helst form.

   Ja, Steen Leithoff er dygtig med sine argumentationer.. Hvorfor mon? Fordi han har sin baggrundsviden fra utallige undersøgelser, cannabis teori, patienthostorier, kroppens cannabinoide system osv. Og så er det ret ligemeget om der er en PhD med i bagagen. Han agenda skinner meget godt igennem. “Hans store opdagelse af den naturlige cannabisplante”. Vi behøver ikke ham til at sværte Big Pharma til, omend det ikke gør noget at blive mindet om, at medicinalindustrien er presset.. de skal jo tjene penge på den syge befolkning. Læs iøvrigt også “Dødelig medicin & Organiseret Kriminalitet” af professor Peter Gøtzsche. Smækfyldt med dokumentation.

   Og lige her til sidst.. hvor mange dødsfald kender du til, hvor en patient dør af indtagelsen af cannabis. Ja, det tænkte jeg nok.. 😉

   • Kære C. Petersen….
    Tak for at du nævner “Dødelig medicin…..” – den har jeg også selv henvist til i en anden kommentar. Og ja, medicinalindustrien er presset på flere fronter. Sagen er jo den – og det har det i øvrigt været gennem flere årtier, at diverse institutioner og styrelser med stor succes, desværre, har skabt yderst udfordrende betingelser for fx Helsekostforretninger og ikke mindst, hvad der er “lovligt” at give i forhold til faglige informationer om produkters virkeevner. Det bliver lagt ind under loven om “anprisning”. Det er jo himmelråbende helt ude i “HAMPEN”, at det ikke er tilladt at give disse faglige oplysninger, så kunder kan hjælpes til et optimeret valg. Ganske vist kan det “by-passes” ved at gå rådgivning via kinesiologer, biopater eller fx heilpraktikere, som så kan give en en indkøbsseddel over produkter, som kan optimere end system. Jeg har selv været ansat i en helsekostforretning og kender derfor systemet indefra.

    Og forhold til “BIG PHARMA”, så hjælper jeg fortsat gerne med at puste til ilden, så mine medmennesker kan holdes oplyst!

    Tak for indsparket

  • 13.6 milliarder år på denne planet uden eet eneste dødsfald. Hverken hovedpuder eller vitaminpiller kan fremvise samme flotte statistik. Hvad er du bange for?

  • Hej D. Thrige.
   I det jeg takker for din kommentar. Må jeg også samtidig nok konkludere, at vi står i hver vores verden.
   Og således har respekt for hver vores forskellige kilde til viden. 😉

   Hvad min baggrund er i forhold til mine kompetencer er vel i grunden ligegyldig. Hovedsagen er, at den har givet mig den ballast, som jeg er udrustet med i dag. 🙂

   En enkelt ting føler jeg dog, at du har misforstået. Og du er tilgivet på forhånd, da de jo netop er den kontekst eller det paradigme, som lægevidenskaben ligger under for. Du skriver.

   “At identificere de stoffer, som besidder de ønskede effekter, forbedre og fremstille dem syntetisk giver da god mening frem for at indtage et naturprodukt, som indeholder 100- eller 1000-vis af stoffer, som potentielt kan give bivirkninger”.

   Netop i forhold til Cannabis, så bliver det mere og mere klart for forskere verden over, at den såkaldte
   “entourage-effekt” kan være meget afgørende for kvaliteten af en given “cannabis” behandling. Og at det mange gange netop er kombinationer af disse cannabinoider, terpener og flavonoider, der gør forskellen. 🙂

   Jeg ser derfor med glæde frem til at Cannabis igen bliver frit tilgængelig, således, at et giftigt og ikke mindst naturligt alternativt kan stilles til rådighed. 😉

 5. Hvis produkterne fra BIG Pharma var så gode og hvis lovgivningen virkede, som du henviser til, ville vi vel ikke stå i en situation, hvor hvert tredie dødsfald skyldes medicin ??, Thrige

  Endvidere ville befolkningens kritik af medicinalindustrien vel ikke være så markant, som den er blevet det senere år ?

  • Kære K. Lyhne.
   Det er jo et yderst centralt tema. Det der med skadeligheden / bivirkninger.
   Linker lige til en yderst tankevækkende illustration.
   http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v08n31-figure1-lg.jpg
   Ligeledes er det jo opsigtsvækkende, at der altid en liste så lang med kendte bivirkninger i uanset, hvilken pakke medicin du henter på apoteket, som er udskrevet fra en læge…. – og at man så kan få piller for bivirkningerne…. Hmmmmm

   Mens du kan gå i helsekosten og finde en masse produkter, hvis største advarsel typisk lyder i retningen af – at produktet kan sætte gang i en udrensning eller detox, og hvis det sker anbefales, at drikke vand, således, at kroppen kan få hjælp til at udskille de nu løsnede affaldsstoffer. 🙂

   Tak for inputtet.

 6. @D. Thrige, det virker bare lidt underligt, at den internationale medicinalindustri nærmest total ignorerer cannabis, og næsten kun har noget negativt at sige om planterne. Det er da også en smule mærkeligt, at de med al deres fine udstyr, ikke formår at komme med endegyldige, faktuelle tilbagevisninger af alt det sludder som almindelige mennesker tror de ved, eller har oplevet med cannabis.

  • Hej Bent
   Tak for indsparket.

   Desværre viser det sig, at BIG PHARMA åbenbart ikke ønsker at bruge penge på seriøs grundforskning.

   Men derimod kun på processer, som måtte kunne ende ud i en form for patentering, når naturen kan efterlignes på en syntetisk og typisk fragmenteret måde.

   Den farmaceutiske industri bliver kørt over ende af andre innovative firmaer, som for længst har set lyset.

   Så måske ender det med at det bliver BIG CANNA, som tager over. Men hvad gør det – det er jo heldigvis fri for bivirkninger. 🙂

 7. Thrige Alle råber om klinisk effekt og patientsikkerhed FUCK evidens!! Mange lægemidler bliver godkendt hvis det virker på 30% (hvad så med de 70% det ikke virkede på?) Og kan det forlænge livet med blot 2 dage bliver det også godkendt, og man fjerner de værste tilfælde som ikke passer ind i forsøget (dem med flest bivirkninger). BIG PHARMA er en industri og det meste lægerne udfører er symptom behandling istedet for at kigge på kosten som jo desværre også er nedarvet og dermed genetisk. Jeg siger ikke at canabis er bedre at behandle med, men det er da betydeligt bedre end NSAIDS (gigtmidler), antibiotika, antidepressiv og statiner hvis bivirkninger æder af hjernebarken, ødelægger tarmflora og giver tidlig demens (kig bare på statistikken). Det kan godt være de holder længere liv i folk (højere levealder), men kig lige på livskvaliteten og spørg de pårørende! Patientsikkerhed min bare røv. Både sygehuse, læger og apoteker holder hånden over hinanden, vi har hvertfald ikke fået noget ud af at klage over grove fejl som både udløste hjertestop, senere nyresvigt og blodpropper samt infektioner. Og overlæger får røde ører da de ikke kan læse om brug af anden medicin! Vi skal helt tilbage til det naturlige, først kigge på kosten derefter vitaminer og mineraler og dem får vi også fra naturen! Du kan jo starte med at læse kina studiet som er den største forskning som er lavet over kost og sygdomme, så bliver du sikkert klogere. Og orker du ikke at læse mere så se filmen Forks over knives som ligger gratis på netflix. Selv myndighederne stoler vi ikke på, da de holder hånden over både landbruget og fødevareindustrien. tænk hvis vi opdager at især korn og mælk gør os syge og kød fra syge dyr (de har jo også ædt landmandens korn) samt alle de tilsætningsstoffer i forarbejdede fødevarer så har vi jo endnu mere brug for al den medicin som BIG PHARMA sælger. VÅGN OP. Hele verden er heldigvis ved at vågne, men om det tager 5 eller 20 år er svært at gisne om………………. Læs bare sygdoms statistikkerne flere og flere får enten diabetes, hjertekar sygdomme eller cancer og så kommer alle de autoimmune sygdomme og og og og…….. det ener jo med at børnene dør før forældrene og så er vi sqi på den!
  Nu er jeg en af dem som ikke tager canabis så derfor tør jeg godt ytre mig, og det er sqi da besynderligt at både venner og bekendte med alvorlige sygdomme bliver enten smertefri eller raske af canabis og de først forsøger det efter de har opgivet syntestisk medicin fra medicinal industrien som enten ikke kunne smertedække dem eller få deres sygdom til at gå væk. Hurra for deling og at internettet blev opfundet

  • Kære Milene.
   Tak for din deltagelse. Jeg ved, at du personligt har stiftet bekendtskab med den behandlerverdenen, som i den grad mangler sans for samme mellem kost og helbred. Så fint, at du tager det tema med ind over her.

   Og ja, tak for internettet og ikke mindst, den personlige emailadresse. 😉

 8. Jeg bliver noget utilpas indeni når jeg læser din kommentar Thrige.
  Så fint et skriv af Steen,- ærligt og oprigtigt skrevet efter utrolig megen undersøgelse af cannabis og effekten af samme hos især syge mennesker.
  Tænker at hvis du fylder jorden med kemi omkring træer og blomster,- tror du så oprigtigt at de vil forblive sunde og raske ?
  Jeg mener bestemt at vi mennesker skal tænke os godt om og med omhu ifht indtagelse af denne kemiske gift.
  Synes du gør Steens skriv og uberettiget til skamme med dine ord. Jeg kan kun sige at for mig giver Steens skriv og info, rigtig god mening og sund fornuft.
  Så tak Steen for dit skriv med en super god info

  • Kære Susanne….
   Hjertelig tak for dine fine ord og respekt for mine studier. Og ja, jeg har seriøst arbejdet på at grave mig til bunds i denne spændende cannabis-verden.

   Jeg skal gøre mit bedste for at formidle viden om cannabis på min sædvanlige dynamiske måde.
   Dejligt, at du og andre vælger at støtte op om processen.

 9. Til at starte med kan jeg uden PHD starte med at sige at når man påstår der ingen forskel er på kemisk fremstillet medicin og naturlig medicin ligger jeg mig ned allerede.
  Synes det er storslået at man får alt muligt lorte medicin på hospitalerne med lede bivirkninger man kan læse om i FOLDEREN. Imponerende sådan en gang giftigt lort overhovedet kan blive godkendt.
  Så når der blir sagt der stilles store krav til patient sikkerhed (bivirkninger) må det da være bivirkningerne der sættes store krav til gg. Reglerne er underlagt myndighederne som er købt og betalt af medicinal industrien GGGGGGGGG. Det er ofte sket at man har taget noget naturligt og blandet kemi i som så har gjort den naturlige effekt dårligere. Tag bare graviola frugten (soursop)

  • Hej Johnny.
   Det er en meget stor og central problemstilling, når vi tager fat på det tema “naturlig” medicin versus syntetisk. Ikke mindst, når “man” vælger at ville diskutere den. Tror, at vi må tage nogle dybe indåndinger og tage det bedste frem i os selv.

   Sagen er “jo” den, at personer, som er højtuddannet, har lavet ph.d.-afhandlinger, har gået på universiteter eller andre højere læreanstalter jo ofte har været længe undervejs i et undervisningssystem. Et sådant forløb vil naturlig danne grundlag for et paradigme, som i sagens natur vil være anderledes, end de personer, som ikke har været gennem disse års påvirkninger. Med det mener jeg, at vi alle er produktet af det materiale, som vi bliver undervist efter eller ud fra.

   I de snart 30 år, hvor jeg har fulgt med, så har jeg set en del kedelige eksempler på, hvordan “kræfter” udefra, har stor påvirkning på, hvordan eller hvad som bliver betragtet, som “lødige” meninger eller holdninger. Det er jo ikke nogen hemmelighed længere, at der har “sneget” sig diverse pengemæssige interesser ind i diverse undervisnings- og advisoryboards rundt om på vores højere læreanstalter. Kunsten er således, at kunne se igennem disse typisk manipulerende “energier”.

   Hvis vi afgrænser vores tema til at handle omkring “BIG PHARMA”, eller mere afgrænset, “BIG PSYKO PHARMA, så er det jo ikke uden grund, at personer om f.eks. Peter Gøtzsche får drøje hug, når han belyser den virkelighed, som han kender indefra. Hans bog: “Dødelig medicin og organiseret kriminalitet: Hvordan medicinalindustrien har korrumperet sundhedsvæsenet” taler jo sit tydelige sprog.

   Tak for indsparket.

 10. D. Thrige. Ja det ses jo med al tydelighed hvor svært det er at få godkendt noget fra sundhedsstyrelsen, bare se på vaccinen imod livmoderhalskræft. Så ja desværre vores sundhedsstyrelse er i lommen og før penge fra medicinalindustrien, derfor meget vigtig information der bliver skrevet om omkring cannabis olie og dets hjælpende funktioner , når nu vi har en Sundhedsstyrelse, som i den grad er i lommen på Medicinal industrien deres sponsor.

  • Kære Ulla.
   Tak for indsparket.
   Af samme årsag føler jeg det meget vigtig at bidrage med at sprede oplysning om denne plantes unikke muligheder. Og jo flere vi er, som vælger at skrive om den plante og ikke mindst dens brug i forbindelse med de problemer, som vi kan have med vores krop. Denne giftfrie mulighed burde være tilgængelig for alle i særdeleshed til personlig medicinsk brug.

 11. Jeg må give K. Lyhne ret her. Patientsikkerhed virker mig lidt fjern når man ser på debatten omkring eks. morfin-produkter. Samtidig må jeg også medgive at D. Thrige har ret i det anekdotiske aspekt, men skyldes vel også det famøse forbud mod cannabis, idet der ikke efterfølgende har været den store forskning netop pga. lovgivningen. Dog har man da i Israel forsket i mange år og de besidder en stor viden på det område.
  Generelt betragtet mener jeg det er forfejlet at drage den medicinske del ind i debatten, når man alene ser på legaliseringen af cannabis. Man bruger jo ofte nærmest at stille personer frem som ofre, når de ikke må få det til medicin og her kan jeg godt forstå lægers modstand i forhold til at politikere skal blande sig. Der er jo lagt op til at det skal være den enkelte læge som skal tage ansvaret og ikke patienten. Sikkert en manøvre valgt netop pga. dette.

 12. Grunden til eksperterne her i Dk ikke kan få fingeren ud, skyldes udelukkende PENGE PENGE PENGE..Det er så ulækkert at være vidne til..Jeg vil opfordre alle til at have en lille urtehave med cannabis og så selv lave deres olie til familie, venner og bekendte..Det er jo som bekendt meget nemt selv at lave og så slipper vi også for at medicinalindustrien får deres grådige fingre i foretagenet og ødelægger det healende i planten, da det jo IKKE er meningen at folk skal være raske.. D Thrige synes du ikke lægevidenskaben har haft rigelig af tid til at forske i cannabis planten ? hvor mange flere skal dø mens i plabler videre ?? og der findes mange gode resultater fra andre lande,
  men de er måske ikke lige så dygtige som her i landet ???

 13. Der er noget du har misforstået, Thrige. Cannabis er en plante, ikke medicin. Men man kan anvende cannabis i medicinsk øjemed, hvilket har været gjort i årtusinder

  • Kære Elisabeth.
   Takker for indsparket.
   I princippet kan alt jo være medicin. Fx indeholder maden vi spiser jo en masse indholdsstoffer i 🙂 form af vitaminer og mineraler, som vi kan komme i underskud af. Sker det bliver vi syge. Når vi så får, hvad vi måtte være i underskud af, så ja bliver vi raske. Hurra for naturen. I forhold til cannabis planten er den også spækket med en masse gode stoffer, som vi har stor gavn af.

 14. Cannabis er en plante der har eksisteret i tusindvis af år – og ikke et nyt syntetisk fremstillet lægemiddel. Efter min mening skal der være fri adgang til at dyrke sine egne planter og anvende dem som man lyster.
  Desuden synes jeg at det er problematisk at det i reglen er producenten selv, der laver test og dokumentation for virkning/bivirkning når et nyt lægemiddel skal godkendes og markedsføres… for JA det kræver store investeringer, hvilket udelukker at nogen skulle finde det interessant at laboratorieteste og dokumentere virkningen af en plante der er stort set gratis at anskaffe sig. Det er ikke et patenterbart produkt som nogen medicinalvirksomhed kan tjene penge på at sælge – det er der som sådan ikke noget mærkeligt i.
  Men der mangler en uvildig institution i DK, der kan vurdere effekt, virkning og bivirkning på alt hvad der tilbydes som lægemiddel til syge mennesker.
  “Ren plantemedicin” bør være frit for alle at bruge – på eget ansvar. Hvis naturmedicin sættes i produktion, skal det ikke sidestilles med et kemisk fremstillet produkt – men optimalt skal der lovgives på området, så vi kan opnå et reguleret og trygt marked, hvor man kan have tillid til indholdet af det man køber og kan få en ordentlig deklaration.

 15. Jeg skal ikke gøre mig klog på lægevidenskabelige evidenser, men forholder mig derimod udelukket til 10.000 års menneskelige erfaringer, som langt overgår 400 års lægevidenskab (som forøvrigt har gjort brug af cannabis i århundreder, indtil forbudspolitiken ramte verden for omkring 40 år siden).
  Desuden har jeg på egen krop mærket cannabis gennem 38 år, og har aldrig haft dårlige oplevelser med den.
  Jeg har hygget mig med en joint, pibe eller bong gennem alle disse år og har ingen mén. Kun glæde.
  Hvilken lægevidenskabelige evidenser kan man opfinde for at retfærdiggøre, at jeg skulle afholde mig fra en pibe pot i ny og næ?
  For knap 3 år siden fik min datter på dengang 5 år leukæmi ALL.
  Den første hårde kemo kur havde nær taget livet af hende (lægevidenskabelige anerkendte livsfarlige stoffer).
  Vi begyndte, at give hende THC-olie, som allerede efter 3 dage fjernede både smerter og kvalme, så hun kunne undvære de lægeordineret farlige stoffer, som morfin, Zofran og Panodil. Dette skete helt uden nogen som helst form for bivirkninger fra THC-olien.
  Jeg har ikke brug for evidens fra et forskningsområde, som kun har få hundrede år på bagen, når jeg med 10.000 års folkeligt erfaring og med egen viden har alle de evidenser, som jeg kunne ønske mig.
  Men selvfølgeligt kunne det være rart, hvis lægerne ville tage del i den viden og begyndte at leve op til deres lægelyfte istedet for at tage mod gaver fra medicinal industrien.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here