Jeg har taget skridtet og bliver veganer

2
444

Menneskeheden og ikke mindst dens sundhed er udfordret, som aldrig før.
Vi skranter. Vi får infektioner. Vi får gigt eller sukkersyge i forskellige versioner. Vi går til lægen og får måske at vide, at det må vi lære at leve med, desuagtet, hvad vi/lægen nu måtte mene at fejle.

I den senere år er flere og flere mennesker er begyndt at indse, at vores livsstilsygdomme rent faktisk hænger sammen med vores livsstil.

Når vi så går i gang med at ”skrue på livet” – ændre et eller andet, så trykker vi på forskellige knapper. Overordnet set viser udviklingen de senere år, at flere og flere bevæger sig fra en animalsk baseret livsstil til en plantebaseret livsstil. Processen eller vejen går fra at spise mange forskellige kødprodukter til at reducere indtaget af dette. Fx skære mange først oksekødet fra, så grisekødet, og så ryger fjerkræ og til sidst fisk. Når man er kommet så langt kan vi putte den slags i en kasse og kalde ”dem” for vegetarer.

Det er forskelligt, hvad der sætter gang i den proces. Personligt har jeg været vegetar siden 28. februar 1979.

Hvorfor var det så lige, at jeg blev vegetar?

Forklaringen ganske kort er den, at jeg blev overfaldet i 1976, hvor jeg blev sparket i overmunden. Flere tænder ”faldt ” ud, og kæbeknogler knækkede. Efterfølgende blev jeg syg flere gange om året med diverse infektioner netop i det område. Mund, næse og hals. Bihulebetændelse var den typiske diagnose. Jeg blev tæppebombet med antibiotika hver gang.

I 1979 hørte jeg om den nu afdøde filosof, Martinus. Han har grundlagt en åndsvidenskab, hvor reinkarnation eller tidligere liv indgår, som en logisk bestanddel igennem udviklingen fra primitive livsformer til mere højtudviklede livsformer.

Martinus’ åndsvidenskab

Underviseren, som fortalte om Martinus’ åndsvidenskab lod til at mene, at Martinus havde svar på alt. Jeg spurgte så indtil min egen proces med mit overfald. Han fortæller så, at Martinus forklarer, at der er en logisk årsag/virkningsreaktion mellem tidligere livs kødspisning og nuværende livs fysiske lemlæstelser. Det kunne være snitteskader på et slagteri, eller måske træder du på en mine og får sprængt benet af op til knæet. Eller som i mit tilfælde får ”smadret” tænder og kæbeknogler. Det var faktisk årsagen til, at jeg på det tidspunkt blev vegetar fra den ene dag til den anden.

Et stigende fokus på sundhed, klima og bæredygtighed gør, at jeg nu er motiveret til at tage skridtet videre og blive veganer. For at støtte mig selv i den proces har jeg naturligvis benyttet mig af Goalmapping. Det kan du se her.

Fra vegetar til veganer

Rejsen dertil er sket stille og rolig. Først røg komælken, dernæst æg og smør. Så røg osten, og nu er jeg så langt, at jeg skal til at læse det med småt.

Ud over, at det er indlysende at æbler, pære og bananer er veganske, hvad så med alt det andet, som jeg også spiser. Særligt den gruppe af ”elementer”, som hedder kager og slik. – Ja, det spiser jeg også.

Skiftet fra at være vegetar til at blive veganer har naturligt givet mig tiltrækning til veganske fællesskaber. I den forbindelse fandt jeg et online vegansk supermarked, som hedder Grenos.

Når jeg handler der, så ved jeg, at ”de” har læst det med småt på mine vegne. Jeg kan så online-shoppe med trygheden i behold.

Jeg omtalte livsstilssygdomme i starten, og det er lidt interessant at se, hvordan flere og flere internationale kendisser, som fx Simon Cowell, der er kendt fra ‘Britain’s Got Talent’, nu også er ”konverteret” til vegansk livsstil. Og sjovt er det også for mig, at vi er jævnaldrende.

Simon Cowell adopts vegan diet ahead of 60th birthday

Animalsk livsstil kontra plantebaseret

Skiftet fra en animalsk baseret livsstil til en plantebaseret livsstil sker også af andre årsager end ens egen sundhed.

For rigtig mange personer handler det også om en dyreetisk indfaldsvinkel. Det er typisk personer, som er engageret i dyrevelfærds organisationer. Andre igen kommer hertil via deres forståelse af den udpining af jordens resurser, som den animalske produktion er skyld i. Dette sker altid i en kombination med en udryddelse af diverse biodiversitet til følge. Se denne meget tankevækkende forklaring af en af mine nu personlige venner, Michael Monberg.

Plantebaseret livsstil og klima

Det er et tema, som hænger meget stærkt sammen. Når vi vælger en plantebaseret livsstil, så er der nemlig en række sidegevinster ud over et bedre helbred. Sagen er nemlig den, at den animalske produktion er en monster stor klimasynder.

Der er naturligvis mange økonomiske interesser på spil her. De kommer også til udtryk i politik, men heldigvis er flere og flere partier endelig er begyndt at sætte klima på dagsorden. Dette er dog hårdt presset af en spirende ungdom, hvor ”små piger og drenge” (mest piger), vælger at lave klimastrejker i stedet for at gå i skole. Så ja, de politiske kræfter raser, som aldrig før. Flere og flere råber som skrevet ”vagt i gevær”.

En af de personligheder, der råber højt ved sit eget eksempel, og som har gjort størst indtryk på mig, er en ung svensk pige, som hedder Greta Thunberg. Hun er kun 16 år og er netop kommet på listen over de 100 mest indflydelsesrige personer i 2019.

Du kan følge Greta Thunberg på Facebook.

Hendes svar på klimakrisen er enkel: Lev vegansk! Ja, tro det eller ej. Så enkelt er svaret, hvis man vælger at lytte til et større antal af personer verden over. Således også Greta.

Når nu svaret er vegansk, så kunne det også være passende at pege på min medblogger Irene Lundbjerg Larsens indlæg. Irene blogger om vegansk kost – og i hendes indlæg er der masser af gode råd og fif at hente.

Tør du tage en veganerudfordring i 22 dage?

Hvis du tænker, at det er værd at prøve, det der med det veganske, så kan jeg anbefale dig at tage en veganerudfordring. Den går ud på, at du vælger at leve vegansk i 22 dage.

Og når snakken går på politiske kræfter, så er der dannet en dansk en interessegruppe omkring veganisme. Jeg tænker her på Veganerpartiet. I skrivende stund arbejder de på at få samlet vælgererklæringer nok således, at de kan blive opstillingsparate.
Partiet har tre primære mærkesager fra den veganske filosofi: Dyrerettigheder, bæredygtighed og folkesundhed – en ny politisk filosofi, som vi ser danskerne har brug for i kampen for et sundere helbred, bedre miljøtiltag og en mere etisk tankegang”.

Jeg synes, at dette tema er så vigtig, at jeg personligt lægger en del energi inden for den sag. Jeg støtter deres jagt på disse vælgererklæringer, som ikke skal forveksles med en stemme. Vil du hjælpe mig med at hjælpe så lav gerne en erklæring selv.

I fremtiden vil jeg også komme til at holde foredrag om veganisme. I den forbindelse har jeg oprettet et punkt på steenforedrag.dk, hvor jeg reflekterer lidt over, hvorfor ”nogen” bliver veganer.

DEL
Tidligere artikelLavt selvværd? 9 symptomer du bør tage alvorligt
Næste artikelTræk vejret – din sundhed afhænger af det
Steen Leithoff er foredragsholder, inspirator, coach og hjælper andre med at realisere deres målsætninger som certificeret Goal Mapping Practitioner. Steen Leithoff har desuden en fortid, som vidensformidler i helsekostbranchen med speciale i essentielle fedtsyrer og antioxidanter. Steen er i LifeWave regi kendt for sine peptalks om Theta Nutrition. Kontaktinfo: www.steensforedrag.dk.

2 KOMMENTARER

  1. Rigtigt godt og sobert skrevet. Og dejligt tilgængelig, da jeg tror mange, inkl, jeg selv kan relatere til transitionen der sker relativt let og uforceret – hvor det ikke er en ‘militant veganer’ der sætter en pistol i nakken på dig. Jeg gemmer den i mine bogmærker. Så vil jeg sende den til folk der virker interesserede og måske er på vej 🙂

  2. Super fedt, Steen!

    Det var dejligt at læse din rejse (y)
    Du får får virkelig dækket alle temaerne og refereret til gode links 😀

    Jeg håber, læserne kommer til at følge dit eksempel eller i det mindste giver det et skud. Som du selv skriver, startede du med at skifte mælken ud – et enkelt skridt, men det viser blot hvor ligetil, dagligdagsændringen kan være.

    Tak fordi du er dig, Steen.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here