Årets julegave! Mad, Mening & Magiske Øjeblikke

0
166

”Et måltid er en samtale med din krop”
– Anette Harbech Olesen, forfatter

Madlavning over en kam synes at være under pres i dag. Arbejde, travlhed, børn og mangel på tid – ikke mindst i familierne presser måltidet mere og mere. Dette har medført, at vi i disse år bruger mindre og mindre tid på at lave maden – på fælles at fremstille et sundt godt, nærende og mættende måltid for store og små. Og ikke mindst også med god tid til at nyde måltidet. Et måltid, hvor ro, nærvær og tanker, samtaler også kommer på bordet.

”Et langt og sundt liv kan blandt andet tilskrives sunde måltider og motion, men en anden væsentlig årsag menes at være oplevelsen af mening med livet”

Færdigmads-montrerne, som står lige inden for døren i mange supermarkeder vokser sig større og større i disse år. Måltidskasserne breder sig, og et firma som ”Årstiderne” har netop lanceret 10-minutterskassen – dog skal man, som de siger, nok regne med at skulle bruge et minut eller to ekstra til at varme ovnen op og/ eller til at servere maden ved bordet! Jeg tænker umiddelbart på stress – og at balancen i verden er ved at ramle.

Mad skal da fremstilles fra bunden

En af fortalerne for at tage tid tilbage til måltidet og til fællesskab, og som jeg med stor fornøjelse har læst igennem årene, er forfatteren og sundhedsbloggeren Anette Harbeck Olesen.

Anette Harbeck Olsens syn på mad – det at fremstille mad og indtage den, er lige er spot on for mig. Tiden skal tages tilbage til måltidet. Mad skal fremstilles fra bunden af sunde råvarer, man kender – helst økologiske. Dette er noget vi bør øve os på. Endelig, skal vi bruge mere tid på at spise den sammen! Det har mange sundhedsfordele, siger hun.

Jeg mødte Anette en aften i november 2018, til en samtale i anledning af hendes nye bog: ”Mad, Mening & Magiske Øjeblikke” – med undertitlen: ”Spis, sov og tænk dig sund”.

Vi var en lille flok på 12 mennesker, som tilbragte to timer sammen med ro og nærvær og en god samtale om måltidet, kvalitet i maden, tanker og følelser, vaner og fællesskab, familie og børn. Vi talte meget om de muligheder for sundhed, der ligger i at give sig tid til god og sund mad. Vi talte om, hvilken kraft der ligger i at spise sammen – og i øvrigt, at give sig god tid. God mad kræver god tid – og god tid til, at spise den!

Taburet-teknikken – den indre balance

Hendes udsagn i bogen handler om, at vores indre sundhed er en indre balance, der hviler på tre ben. I bogen beskriver hun ”Taburet-teknikken”:

”Forestil dig, at du sidder på en trebenet taburet, hvor benene ikke er lige lange. Det gør det vanskeligt at holde balancen, for taburetten vipper. Sådan kan det også være med din indre biokemi og sundhed. Ubalancen i din indre biokemi får kroppen til at give lyd, ofte i form af forskellige symptomer, alt efter ubalancens karakter. Adresseres ubalancen ikke, kan den tippe og føre til sygdom”.

Det 1. ben beskriver, hvordan vore tanker og overbevisninger påvirker vores fysiske krop og hvordan disse, kan afføde konkret, fysisk respons. Tanker, overbevisninger og følelsen af mening, kan have overraskende stor betydning for vores helbredstilstand – fortæller hun.

I det 2. ben – om mad og drikke – her om hvordan sunde og nærende måltider påvirker både vores fysiske og psykiske sundhed positivt.

I det 3. ben – aktivitet og søvn – om hvordan aktivitet og bevægelse er befordrende for vores indre balance, vedligeholdelsen af muskelmasse, vores humør og en god nattesøvn.

Taburetteknikken er tænkt som en ”visualiseringsmodel” som man kan bruge med henblik på at opretholde sin egen indre sundhed og balance. Ved at arbejde hen imod éns personlige balance mellem de tre ben – har man mulighed for at opnå en indre stabilitet og styrke.

Herefter følger en nærmere beskrivelse af de tre ben, og hvordan man kan arbejde med sundhed, og om hvad vi tror på:

 • Om stress, angst, uro sorg og ensomhed
 • Om betydningen af ”egenomsorg”
 • Om mening og ansvar
 • Om madens kraft og om magien i måltidet
 • Om aktivitet og søvn
 • Om, at vi er skabt til at røre os
 • Om betydningen af at finde ro og nærvær
 • Om vigtigheden i opnåelse af at sove godt.

Bogen er fyldt med gode citater – og der er mange sætninger, der lige skal læses igen og igen. F.eks. som der står et sted i bogen: ”Et måltid er en samtale med din krop”. Her er virkelig noget at tænke over!

Der er et væld af sundhedstip i bogen. Selve maden fylder godt i bogen med et væld af gode og nemme opskrifter, som er lige til: 68 er der i alt – geniale sammensætninger, og alle nemme og smagfuldt afstemt og med et væld farver!

 • En sund og nærende morgenmad som start på dagen
 • Frokosten giver næring og stabilt blodsukker
 • Aftensmåltidet, som det vigtige samlingspunkt i familien – med tid til samtale og refleksion over dagens oplevelser.

”Mad, Mening & Magiske Øjeblikke – spis, sov og tænk dig sund” er en rigtig begavet mad- og livsstilsbog i ordet bedste betydning. Jeg nyder den, og jeg bliver glad over at læse i den og ikke mindst bruge af de mange skønne og smagfulde opskrifter på et sundt nærende måltid. Der er gode og indsigtsfulde betragtninger over maden, familien og livet det sociale og det samfundsmæssige.

Mangler du ideer til en god julegave på din gaveliste, så er dette et godt bud fra mig!

Hvor får man fat i bogen?

256 sider

Se og læs om denne bog på hendes hjemmeside under bøger på Madforlivet.com, hvor du også kan se og læse om hendes mange øvrige bøger om Mad og Sundhed. Bogen kan i øvrigt købes på bl.a. Saxo.com

Du kan også her tilmelde dig det månedlige nyhedsbrev om mad og sundhed som kommer en gang om måneden.

Citaterne i denne artikel, er fra bogen.

Jeg ønsker alle læserne en Glædelig Jul!

DEL
Tidligere artikelLav din egen parfume! Personlige dufte UDEN kemi (DEL 9)
Næste artikelHvorfor har et Lasota-armbånd effekt på nogle diabetikere?
Det moderne menneske kæmper med mange fysiske og mentale udfordringer. Her er det vigtigere end nogensinde at tænke sundhed helt ud i hjørnerne. Det gælder om at være i balance - mentalt og fysisk. Det er Kim Hodys fokus. Kim er uddannet fysioterapeut og idrætslærer og har en mangeårig erfaring med behandling samt rådgivning inden for sport på motionsplan, kost og ernæring. Kim Hody er qua sin store interesse for sundhed og erfaren forhandler af LifeWaves produkter (Lifewave.com), Zinzino Omega-3 balanceolie og en Vegansk algebaserede omega-3 olie (Zinzino.com) Han er hertil forhandler af de essentielle æteriske olie fra dōTERRA (dōTerra.com). Kontaktinfo: +45 51901271 eller kontakt@kimhody.dk

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here