Ta’ et endelig opgør med din sukkertrang – få styr på det farlige sukker

2
513

Sukker er i dag ved at blive anerkendt som værende én af de helt store udfordringer for vores sundhed og hele livskvalitet. Der bliver talt mere og mere om sukkerets skadelige virkninger. Debatten går nu mod en mere seriøs tilgang til emnet – uden det dog endnu har medført det egentlige gennembrud hen imod helt nye vaner med udfasning af det, som flere og flere anser for ’den hvide gift’. Her tænker jeg på restriktioner på sukkerindtaget i form af en seriøs afgift for at få forbruget af sukker ned.

Tværtimod søger industrien blot nye og mere sofistikerede tiltag ved at skjule sukkerindholdet i vores mad og drikke. Industrien maskerer sukkeret eller giver sukkeret andre mere mundrette navne. Det gør man ofte ved at præsentere sukkeret sammen med noget, som vi traditionelt opfatter som værende sundt f.eks. frugtsukker. Sukkeret optræder også sammen med mælk eller protein – fødevarer, som bliver voldsomt eksponeret i reklamer overalt og som traditionelt opfattes som sunde. Sukkeret findes i alt, hvad vi indtager – prøv at kigge nærmere på varedeklarationerne, når du køber ind. Her ser du hurtigt, hvis du regner efter, at der ofte er tale om uhyrlige mængder.

Der er flere, der har spurgt mig, hvordan man kommer sin sukker trang til livs. Vi har den alle før eller siden, mere eller mindre og i perioder. Sukkeret er der, så skal vi ikke bare leve med den, og er det i virkeligheden så slemt, som nogen vil gøre det til? Nogle mennesker kan fysiologisk let håndtere et større sukkerindtag i det daglige, mens det for andre er den rene gift og medfører store sundhedsproblemer.

Vi har sikkert alle hørt udsagnet, at ”gå sukkerkold” – det vil sige, at man ikke at kan klare sig hen til frokostpausen uden en lille snack af en eller anden art. Man prøver at holde sulten på afstand indtil næste større måltid.

Når man går sukkerkold er man måske ved at være udbrændt og slap kl. 15. Her er redningen en tur i skuffen efter lakridser, hen til slikskålen på kontoret eller en tur til kaffemaskinen, til kagekassen eller frugtskålen. Vi kender alle til den lille sult, de mange små og hurtige mellemmåltider i form af kager, kiks, knækbrød, müsli-barer, slik, frugtstænger, chokoladebarer m.v. – eller hvor redningen bliver en tur til kaffemaskinen for en kop chokolade eller en kop latte mere.

Jeg har et personligt kendskab til en person, som frekventerer ret mange tankstationer og kiosker, hvor den står på uhæmmet og ukontrollabelt overforbrug af diverse let omsættelige sukkervarer for det hurtige energikick – måske fordi der ikke er tid til et ordentligt sundt og nærende måltid.

Den farlige tilsatte sukker

Det såkaldte tilsatte sukker – her mener jeg det rene, raffinerede og billige sukker, som du kender fra stødt melis – optræder ofte i litteraturen og i maddebatter, som det såkaldte tilsatte sukker. Det tilsatte sukker findes i et utal af konsumprodukter. Læs eller genlæs evt. mit indlæg ”Nyt år med Ny krop” – her beskriver jeg industriens strategi for at få os på krogen: læs afsnittet om ”The Bliss Point”.

I dag tilsætter madindustrien sukker til alting, lige fra babymad, kødpålæg, salater, fersk kød i form af diverse marinader, kiks, barer, færdigmad – ja fortsæt selv. Hvad kan man mene om en Heinz ketchup standard fl. på 500 ml/580 gram, som er et trofast inventar i mange hjem, og som har et tilsat sukkerindhold på hele 145 gram eller svarende til 72,5 sukkerknalder. Regn selv efter, hvor mange det bliver pr. servering.

Selv i tobak bliver der tilsat sukker. Tobaksbladene bliver marinerede i en blanding af sukker og alkohol inden tørring. Dette giver en mere venlig røg, som suges længere ned i lungerne. Er du ryger, så går du altså heller ikke fri her.

Tager du en tur på McDonalds for at stille din sult, er der tilsat en pæn del sukker f.eks. i burgerbollen, hvor meget, kan man ikke få oplyst. Her gives ingen deklarationer på sukkerindhold, kun på det samlede kalorieindhold. I den økologiske smoothie, som nogle af mine venner giver til deres to-årige barn som et mellemmåltid, er der et sukkerindhold på 14 g – svarende til 7 hele sukkerknalder (man dividerer sukkermængden pr 100 g med 2). Fortsæt selv!

Vil du have en hurtig guide til omregning for sukkerindhold i dine varer/fødeemner, hvor du ikke har opgivelsen pr. 100 g – så se her: sukkermængden – divideret med varemængden – gange med 100 = sukkermængden pr 100 g. Dividerer med 2 = antal sukkerknalder

Oftest har vi deklaration for 100 g – divider med 2 og du får antal sukkerknalder, som jeg synes, er et godt billede at have for sit indre øje.

Der er ikke noget at sige til, at mange af os ryger på sukkerkrogen, når vi i vores konsumvarer bliver bombarderet på denne måde. Man kan undskylde sig med, at vi er delvis ”uvidende” – sukkeret sniger sig stille ind i vores liv på områder vi ikke har fantasi til at forestille os. Det umiddelbare formål at give smag. Det overordnede formål er at gøre dig afhængig. Al seriøs forskning har for længst konkluderet, at det er en ”one way ticket”, som på sigt fører alt for mange mennesker mod usunde vaner og mange forskelligartede lidelser.

Den verdenskendte fødevarejournalist Gary Taubers retter i bogen: ”The Case Against Sugar” en alvorlig og anklagende finger mod sukker som hovedårsagen til de store kroniske folkesygdomme med dets evne til at ødelægge folks stofskifte. Særligt rettes opmærksomheden mod insulinintolerance – et forstadie til insulinresistens – hvor vi har de indledende stadier til diabetes eller den egentlige fremskredne sygdom. Den forringede evne til at regulere sukker i blodet er ved at være anerkendt af de fleste seriøse forskere på området som værende årsag til den tiltagende fedmeepidemi på verdensplan og livstilssygdommene type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme, nogle gigtformer og kræft.  Mere spektakulært kæder man nu Alzheimers sammen med et højt sukkerindtag og fedtleverproblemer.

”The Case Against Sugar” antyder det problematiske i, at almindeligt sukker indeholder 50 procent fruktose – et sukkerstof, som kroppen ikke kan omsætte/forbrænde i dine celler, men som må lagres i leveren som fedt. Dette aspekt er interessant, når man tænker på de mange anprisninger inden for konsum af f.eks. frugtbarer som hurtige og ”sunde” små måltider. Det er også interessant, når man tænker på de mange juicebarer, som skyder op og frekventeres for indtag af diverse juicer lavet på frugter, netop med et højt indhold af fruktose, en sukkerart, der indeholder 20 procent flere kalorier end almindeligt hvidt sukker, og som den fremtidige forskning måske en dag formår at påvise, er næringsmæssigt særlig problematisk.

I 2014 åbnede EU op for fri import af den sundhedsmæssigt særligt farlige: ”High fructose corn syrop” (fruktoserig majssirup), der udnytter den enorme overproduktion af majs i USA. Der er tale om en særligt problematisk sukkertype, der er ca. 8 gange sødere end almindeligt sukker, og som er en billig erstatning for det traditionelle sukker, produceret af roer eller sukkerrør.

Fruktoserig majssirup omsættes meget let til fedt i kroppen, og den har den kedelige egenskab, at den skaber en trang til at spise mere, øger blodets fedtindhold, ophober fedt i leveren og giver diabetes/sukkersyge. Majssirup breder sig nu som en steppebrand som billigt sødemiddel inden for konsum – 40 procent billigere end almindeligt sukker og med en sødeevne gange 8. Vil man studere emnet nærmere, så kig her.

Tendentiøs og såkaldt betalt forskning samt industripenge har formået at holde hånden over sukkerindustrien i ganske mange år. Ja, faktisk i mere end 40 år. Der er uhyrlige summer på spil, og vi er alle indfanget, når vi lever af konsum frem for at fremstille vores mad selv og fra bunden. Genlæs eventuelt mit tidligere indlæg i WinFit serien: Update 3 og 4, hvor du kan læse mit bud på optimal ernæring.

Øget fokus på fedme

Tingene er ved at ændre sig, og den øgede fokus på f eks. fedme og årsager til det er i disse år hastigt ved at vende sig bort fra fedtet som den skyldige mod et mere nuanceret syn på overvægt. Der findes allerede megen uafhængig og seriøs forskning tilgængelig for sukkerets rolle for sygdomme og dets indflydelse på vores manglende sundhed.

Derfor er det glædeligt, at man med Coops SAMVIRKE, april 2017 kan læse, hvordan mellemmåltider og små snacks, ernæringsmæssigt indeholder alt for store sukkermængder. Mellemmåltider er særligt i fokus og et interessant aspekt, da ca. 80 procent af det sukker, vi spiser, stammer fra mellemmåltider. Vores sundeste og mest planlagte indtag kommer om formiddagen og til frokost. De mest usunde og planlagte kommer om eftermiddagen, hvor trætheden indfinder sig, og vi styrer mod slik og søde mellemmåltider. Med andre ord, er det en god idé at kigge på sit indtag af mellemmåltider – eller den lille sult – eller alle de små trøstende belønninger, vi drysser ud over vores dag.

DTU Fødevareinstitut oplyser, at vi får ca. 30 procent af vores daglige energitilskud – og som nævnt 80 procent af vores sukker fra mellemmåltider. Her er sukker fra frugt ikke medtaget, hvilket betyder, at vores gennemsnitlige samlede sukkerindtag er højere, hvis vi også spiser frugt. Ifølge tal fra DTU spiser 85-90 procent af de voksne mellemmåltider – kiks, kager, chokolade slik og sodavand m.m.

Det appetitregulerende plaster fra LifeWave

LifeWave har begået det unikt plaster SP6. Plastret er i mine øjne overset. Jeg har testet det nogle gange på personer, særligt med hormonelle udfordringer, og brugen af plastret har givet fremragende resultater. Særligt til vægtreducering og appetitregulering er SP6 uovertruffen.

Navnet refererer til milt-meridianen – spleen på engelsk. SP6 er et punkt på venstre skinneben – fire fingre over den indvendige knyst. SP6-plastre bæres altid på venstre kropsdel, til venstre for kroppens midterlinjen. I SP6-punktet har man et tæt forløb af milt og lever og en nærliggende relation til  nyremeridianen. Derfor giver SP6 med en placering i dette punkt en stærk virkning på disse tre meridianer.

SP6 forbedrer organfunktionerne. Det skal bæres 5 dage om ugen i mindst 12 timer og kombineres med fordel med plastre som Glutathione, som er kroppens stærkeste antioxidant samt Energy Enhancer, som øger forbrændingen med op til 22 procent. Glutathione-plasteret sættes på modsatte side, samme punkt som her SP6/højre ben.

Når vi taler om – og ønsker at påvirke det hormonelle system – er mavemeridianen ofte anvendt. Et af de mere potente punkter er punkt 36 på mavemeridianen (St36). Ved plastring her med SP6 på venstre ben og med samtidig plastring med glutathione på samme punkt på højre ben  opnår man en særdeles kraftig stimulering.  Der er medfølgende anvisninger med de forskellige plaster typer.

Overordnet for SP6 plasteret:

  • Hjælper kroppen med at kontrollere sultfornemmelse
  • Regulerer sukker trang
  • Mindsker symptomer ved overgangsalder og hedeture
  • Genopretter hormonbalancen
  • Plastrene – Energy Enhancer og Glutathione kan med fordel bruges sammen med SP6

SP6-plasteret stimulerer bl.a. den del af hjernen, vi kalder hypothalamus, der har et væld af endokrine funktioner som styring af hormoner, stofskifte, temperatur, tørst, sult, søvn og emotionelle funktioner som angst, frygt og vrede. SP6 reducerer derfor også trangen til mad og særligt for sukker.

I et studie publiceret i TANG International Journal of Genuine Traditionel Medicine, febr. 2012 bar et antal forsøgspersoner LifeWaves SP6-plastre i 12 timer dagligt. Efter en uges stimulering er den fysiske funktion af lever, milt og begge nyrer forbedret med over 97 procent hos forsøgspersonerne. Desuden er det særligt vigtigt den fysiske funktion af skjoldbruskkirtlen, tarme og hypothalamus blev forbedret med over 87 procent. Binyrernes funktion – herunder kønshormoner, hormoner for omdannelse af sukker til leverglykogen –  blev forbedret med mere end 75 procent. Den gennemsnitlige forbedring for alle organer blev på 89 procent.

SP6 er et stærkt plaster og nemt at arbejde med – kun 5 punkter er i spil, og man kombinerer med fordel med Glutathione på modsatte side af kroppen – samme punkt. Er du nysgerrig på, hvad SP6 ellers kan bruges til, så kan du læse mit tidligere indlæg: ”Mens vi venter på lyset”.

Det vigtige vand

Som altid når det gælder forandring, udrensning og fornyelse, hvor du anvender plastrene, så skal du huske, at du skal være velhydreret. Dette betyder et vedvarende indtag af rent vand i løbet af dagen. Anbefalingen er 30 ml pr 10 kg kropsvægt, hvilket for en 70 kg person er ca. 2 liter.

Du kan måske med udbytte læse eller genlæse mine indlæg i WinFit-serien: Her diskuterer jeg sukkerets negative rolle for vores sundhed, ønsket om varende vægtreduktion/vægttab og med en kropsopbygning med øget muskelmasse, en forbedret sundhed og en krop, som er mere dig. Nu skal det jo ikke være kedeligt, men vil man arbejde seriøst med sin sundhed og dermed i særdeleshed med sit sukkerindtag, kommer man ikke uden om at skulle nærstudere indholdet af sukker og simple kulhydrater i den mad, man indtager.

Ønsker du at vide mere om brugen af LifeWaves plastre og øvrige produkter eller om disse kunne være noget for dig, så tag fat i mig.

DEL
Tidligere artikelBliver du nemt køresyg? Dæmp kvalmen med plastre
Næste artikelMit forløb som brystkræftpatient! De svære valg og hjælpen fra LifeWave
Det moderne menneske kæmper med mange fysiske og mentale udfordringer. Her er det vigtigere end nogensinde at tænke sundhed helt ud i hjørnerne. Det gælder om at være i balance - mentalt og fysisk. Det er Kim Hodys fokus. Kim er uddannet fysioterapeut og idrætslærer og har en mangeårig erfaring med behandling samt rådgivning inden for sport på motionsplan, kost og ernæring. Kim Hody er qua sin store interesse for sundhed og erfaren forhandler af LifeWaves produkter (Lifewave.com), Zinzino Omega-3 balanceolie og en Vegansk algebaserede omega-3 olie (Zinzino.com) Han er hertil forhandler af de essentielle æteriske olie fra dōTERRA (dōTerra.com). Kontaktinfo: +45 51901271 eller kontakt@kimhody.dk

2 KOMMENTARER

  1. Kære Kim,

    Tak for et helt fantastisk indlæg.
    Virkelig meget god og brugbar viden – og hvor er det skræmmende.

    Jeg er også kæmpe fan af SP6 plastret, både til de hormonelle udfordringer (menstruation, at prøve at blive gravid, hedeture) men bestemt også til regulering af appetit og sukkertrang.

    Nyd påsken, Mai-Britt

  2. Kære Mai-Britt,
    Dejligt, at du kan bruge det. Ja, dette er jo lidt en “kæphest” for mig – jo mere du dykker ned i emnet, jo være ser det desværre ud! I mine øjne er sukkeret er den helt store udfordring på vores alle sammens sundhed – fra baby til olding. Jeg er overbevist om, at vi i de kommende år får sat focus på denne “hvide dræber” – som jeg har set nogen kalde det. Og mit budskab er enkelt: tager man det ud af sin diæt, så vil man få hurtige og ganske dramatiske forbedringer på sin sundhed. Det gode spørgsmål er: Hvordan kommer man derhen til at gøre det i praksis?
    Det ville være interessant, om om vi her på bloggen kunne få en debat om dette!:)
    Tak for din tilbagemelding – hav selv en dejlig Påske! ☺️
    Kh Kim

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here