Sådan skaber du balance i kroppen med fiskeolie – Del 1
”Kan man ikke bare nøjes med at spise sundt?”
Det var et essentielt spørgsmål på en kongres, jeg var på i 2015. Kongressen satte fokus på omega-6 og -3 og betydningen af at skabe en optimal balance mellem de to fedtsyrer – i kroppen og på celleplan (læs del 1 om hvorfor balancen mellem omega-6 og omega-3 er vigtig for din sundhed). Forelæseren var en af de fremmeste forskere i human ernæring, nemlig Dr. Paul Clayton. Temaet for dagene var inflammationer i relation til omega-3 indtag og her kom spørgsmålet: ”Kan man ikke bare nøjes med spise rigtig sundt?”
De fleste tænker jo, at hvis man sørger for at få masser af grønt, hertil nødder og frø og sunde olier, så lever man jo sundt. Svaret fra Dr. Paul Clayton lød: Ja og nej! Kort forklaret, fortalte Dr. Paul Clayton, at for unge op til ca. 35 år er det som regel ikke noget problem. Men når man har passeret ca. 35 år, begynder problemerne så småt i form af de inflammationer, der giver os de livsstilslidelser, vi ser en bred vifte af. Det er her, i de modne år, livsstilssygdommene begynder at komme: Hjerte- og karlidelser, diabetes-2, ømme muskler og led, rygsmerter, gigt, migræne, hovedpine, hår- og hudlidelser, psoriasis/eksem m.fl. Han sammenligner inflammationer med en ”ildebrand” i kroppen, en tilstand, som vores organisme med årene får stadig sværere ved at bekæmpe.
Dr. Paul Clayton pointerede det vigtige i at sørge for at få et omega-3 tilskud af høj kvalitet. Omega-3 balancerer den kostmæssige ubalance, vi har i dag. Kroppen har brug for både omega-3 og omega-6 fedtsyrer, men den moderne, vestlige kost vi har i dag, indeholder for meget omega-6 og for lidt omega-3.
Et godt billede på det er en vippe med en stor rød omega-6 bold og en lille grøn omega-3 bold. Man kan opnå balance/ligevægt ved at minimere den røde eller gøre den grønne større – eller gøre begge dele samtidig. Han beskriver det bl.a. i sin bog: ”Out of the Fire” (ud af flammerne). Får man oveni et stort tilskud af mættet fedt fra firbenede dyr, bliver denne ”ildebrand” nemt værre.
Ubalancen i Danmark og USA
Den gennemsnitlige omega-6/3 balance for de europæiske lande samlet er på 15:1 (LA/DHA+EPA). I Skandinavien på 12:1. I USA er det en hel del værre. Her måler man omega-6/3 ubalancer på 40-50-60:1 – i grelle tilfælde endda mere. Det skyldes en kost baseret på et stort indtag af fastfood – især soyaolie og ikke mindst kombineret med et stort indtag af mættet fedt og sukkerholdige læskedrikke og alt for lidt indtag af grønne omega-3 kilder.
Som nævnt i mit forrige indlæg (Del 1), får vi i kosten, historisk og oprindeligt, omega-6 fedtsyrer fra planter og omega-3 fedtsyrer fra alt, som findes i havet – f.eks. fra fed fisk, sardiner, ansjoser, sild, makrel, laks m.m.
For at være i balance med disse to omega-fedtsyrer skal balancen optimalt være på ca. 3:1 (omega-6/3). WHO anbefaler lige nu en balance på 2-5:1 eller bedre. De japanske sundhedsmyndigheder anbefaler en omega-6/3 balance på 2:1. Det er ikke ualmindeligt, efter 120 dage på Balanceolien, at komme ned på 1,8:1 – altså ca. 4 måneder.
Den reelle balance
En vejledende gennemsnitlig balance for forskellige kostvalg:
- Omega-6/3 balancen er optimalt 3:1 eller bedre
- Kødspiseren (spiser alt): Balance ca. 7-12:1
- Vegetaren: Balance på 12:1 i gennemsnit
- Vegetaren (spiser æg og mælkeprodukter jævnligt): Balance på 4-7:1
- Vegetaren (spiser fisk to tre gange pr. uge, fiskepålæg dagligt m.m.): Balance på 2-5:1
- Veganeren: Balance på 12-20:1 i gennemsnit.
Veganerens udfordring
Den veganske kost består kun af grøn mad. Hertil kan der komme en del fra madlavning – hvor planteolier bruges med store omega-6 tilskud fra f.eks. majsolie, solsikkeolie, vindruekerneolie og soya-produkter. Derudover findes nogle af disse store omega-6 leverandører i stor skala i færdig forarbejdet veganermad/færdigretter, men også i brød, kiks, kager m.m.
Derfor kan man ikke påstå, at veganeren er sikret sundhedsmæssigt ved at spise sundt grønt. De for kroppen vigtige byggesten fra omega-3 fedtsyrer er for få. Dette er da også dokumenteret ved test. Han eller hun kan i princippet være værre stillet end vegetaren, som måske indtager æg og mælkeprodukter og som derved får spæde omega-3 kilder. F.eks. indeholder æg stort set alt, undtagen C-vitamin, og økologisk mælk, smør, ost, har et højere omega-3 indhold end den konventionelle vare. Vitaminer og mineraler er også et issue: Mange veganere mangler vitamin A, og B12 som kun findes i animalske fødeemner. Også selen og jod ses også ofte nedsat.
Vælger man en vegansk kost og dermed en ubalanceret livsstil, fravælger man i stor udstrækning, hvad den menneskelige organisme gennem millioner af år er designet til at få som byggesten – nemlig et balanceret indtag i kosten af omega-3 (DHA+EPA) fedtsyrer fra havet. Ur-stadiet er en balance på 1:1.
Lever man vegansk og ikke sørger for at få sin kost balanceret med et stort tilskud af de sundhedsmæssige vigtige omega-3 fedtsyrer, så grundlægger man en inflammatorisk/ubalanceret livsstil tidligt og høster resultatet i en mere moden alder eller sent i livet. En mulig konsekvens kan blive indsættelse af kroniske inflammationer og deraf livsstilssygdomme.
Derfor bliver underskuddet af omega-3 så stort hos veganeren
Den gennemsnitlige veganer har en omega-6/omega-3 ubalance på op til 20:1(!). Altså et omega-6 indtag, der er 20 gange højere end omega-3. Det bør være på 3:1 eller bedre. En ubalance på 20:1 indikerer derfor en livsstil og et kostvalg, man vil betegne som stærkt pro-inflammatorisk. Vælger man af etiske eller andre årsager et vegansk kostvalg, dette gælder også for vegetarer, så kommer de fleste derfor til at få for lidt omega-3 fedtsyrer, kommende fra omega-3 fedtsyrekæden; alpha-linolensyre (ALA).
Forklaring er for omfattende her, men kort fortalt er stofskifte- og enzymprocesserne i kroppen endda meget lidt effektive til at danne de eftertragtede omega-3 fedtsyrer EPA/DHA direkte fra netop ALA, og som vi her kan kalde ”den grønne” omega-3 kilde.
Forskningsresultater viser, at kun ganske få procent af de grønne kilder danner det, som veganeren behøver og dermed mangler i sin kost; nemlig det vigtige tilskud af omega-3. Dette betyder, at selv om veganeren spiser grønt og indtager endog bjerge af sunde frø og olier fra f.eks. hampefrø, chia, hørfrø, kæmpenatlys m.fl., så nytter det ikke meget, da omdannelsen fra første trin i ALA-kæden – til omega-3 – EPA/DHA er yderst ringe.
Det grønne dilemma
Som veganer – og til dels også vegetar – tror man sig kostmæssigt dækket af det sunde grønne, bønner, nødder, frø og de anpriste ”sunde olier”. Disse sunde kostemner kan på den ene side i virkeligheden ikke udnyttes effektivt til dannelsen af en tilstrækkeligt høj omega-3 fedtsyre mængde. På den anden side vil den grønne kost i sidste ende bidrage til et alt for højt omega-6 niveau.
Dette er det egentlige dilemma. Har du derfor en permanent ubalance for omega-6/3, gennem en vegansk/vegetarisk livsstil, er du faktisk lige så udsat for at få del i de mange livsstilssygdomme som alle andre mennesker.
En vegansk og/eller vegetarisk livsstil giver derfor problemer på sigt: Mange spiser grønt og tror sig sikret. Sandheden er blot at man sagtens – på grund af de muligt opståede inflammationer – kan være på vej ind i sygdom. Man har valgt en ”sund livsstil”, men man får ikke, hvad man udviklingsmæssigt er ”designet” til at skulle spise, nemlig fra havet. Her ligger selve kernen for forståelsen for, hvorfor det er sundhedsmæssigt livsnødvendigt at holde et højt omega-3 niveau i sin kost – livet igennem!
Tænk på at sundhedsskader på kroppen er mange år om at opstå, og at det er bedst at indføre de gode vaner i god tid – ikke når skaden på kroppen allerede er sket.
Omega-3 tilskud genskaber balancen
Vælger man at leve vegansk – og dette gælder som nævnt i stor udstrækning også for vegetarer – har man altså indtil nu kun kunnet få en lille del af sit omega-3 tilskud dækket fra den meget begrænsede kilde, som de vegetabilske kilder udgør.
Hertil har særligt veganeren ALT for længe været henvist til et snævert sortiment af algeolie-kapsler. Problemet er blot, at de stort set alle i deres anprisning/dosering giver et alt for lille indhold af det sundhedsmæssigt nødvendige DHA/EPA – og i et forhold, hvor det vigtige EPA samtidigt er højt.
Generelt anviser næsten alle disse kapsel-produkter en meget lav dosis for et anbefalet dagligt tilskud – og her ligger problemet. Er dosis for lav – især for EPA – fører det ikke til nogen sundhedsgevinst med hensyn til at eliminere en eventuelt kronisk inflammation. En optimal dosis, som skal beskytte, hvis man lever vegansk, bør indeholde 500-1.000 mg DHA og 700-1.000 mg EPA eller mere.
Fremtidens algebaserede vegetabilske omega-3 olie
Mange algeolier har et alt for lille EPA-indhold, da de alger, man har benyttet indtil nu, danner for lidt EPA – helt ned til omkring 10 pct. af DHA-indhold, hvilket er alt for lavt.
Dette problem har Zinzino løst gennem fem års forskningsindsats med den helt nye 2. generations vegansk omega-3 olie, en algeolie i en kombination med en vegetabilsk olie fra planten Echium vulgaris – dansk navn: ”Slangehoved” – en plante, som er ganske udbredt i naturen i mange lande, som endda findes i den danske natur, og som nu dyrkes i større skala.
Olien fra frøene indeholder den specielle og eftertragtede omega-3 fedtsyre Stearidonic-Acid (SDA) – en omega-3 fedtsyre, der særdeles nemt omdannes til EPA i kroppen. Ved at kombinere algeolien med echium olie fås en særdeles potent vegansk omega-3 olie. Det er et fantastisk gennembrud i forskningen og har ført til, at der er patentansøgt for dette nye produkt, lanceret i oktober 2017. Se på zinzino.com – se produktinformation.
Med denne helt nye flydende algeolie, som har en dosis på 0,1 ml. pr. kg kropsvægt – 7 ml. daglig for en 70 kg person, kommer veganeren helt tæt på sit behov for vegansk omega-3. Forskningen indikerer, at et relativt stort EPA-niveau skal være tilstede i produktet for en optimal balance for DHA+EPA. Dette kan meget let opnås nu.
Forebyg med et højt omega-3 niveau
Zinzino Vegan giver ved fuld dosis 1.632 mg DHA og 944 mg EPA. Hertil kommer yderligere bidrag af EPA fra den tilsatte echiumolie – denne udløses ved omsætning i kroppen.
En tilsætning af olivenolie med et særligt stort indhold af polyfenoler leverer stærke og beskyttende antioxidanter – disse beskytter blodfedtsyrerne mod uønsket iltning i blodet. Herudover er tilsat vegetabilsk D-3 vitamin kommende fra alger.
Ud over de fordele konventionel omega-3 olie giver ved at afbalancere omega-6, så opnår man med VEGAN-olien en optimal balance af DHA/EPA – med følgende fordele:
Et højt EPA+DHA-niveau giver følgende fordele:
- styrker hjerte og forbedrer kredsløb – og man kan undgå åreforkalkning og blodprop
- regulerer blodtrykket
- modvirker et for højt VLDL og LDL-kolesterol (det ”lede” kolesterol)
- indlejrer sig i nerveskeder og nervesystem OBS: gravide eller kvinder der påtænker børn, bør sørge for at få en rigelig tilførsel af EPA/DHA ved tilskud af omega-3 olie – både til sig selv, men især til en sund opbygning af barnets hjerne og nervesystem.
- giver optimale kognitive funktioner – fokus, hukommelse, humør, ADHD
- afbalancerer stress, nedstemthed og har god indvirkning på en lettere depression
- forbedrer kvaliteten af søvn, søvnlængde og søvndybde
- styrker immunforsvaret markant, øger modstandskraft
- forbedret status for hår og hud/tør hud, kløe, eksem, psoriasis m.v.
- styrker øjets nethinde, vedligeholder et normalt syn.
Test dig selv
Det er ikke alle, der lever vegansk – eller vegetarisk, som er i ”farezonen”. Det beror på den enkeltes biokemi, og som tidligere nævnt er særligt alderen en faktor. Nogle kan håndtere enzymprocesser og omdannelser bedre end andre. Men kæmper man med tilbagevendende problemer og har småskavanker – f.eks. uspecificeret ondt i ryggen, hovedpine, migræne, mave-tarmproblemer, dårlig søvn, hudproblemer, lavt immunforsvar, udfordringer med hjerte og kar, blodtryk m.m., så anbefaler jeg en simpel hjemmetest, der nemt kan vise om man er i ubalance eller ej.
Vil man forebygge og sørge for, at man fremadrettet altid er i omga-6 og 3 balance, er det et sikkert valg at supplere sin veganske – eller vegetariske kost med VEGAN omega-3. Her har det vist sig ved test, at 95 procent, som tager VEGAN omega-3 opnår en perfekt balance på bare 120 dage. Dette viser test nr. 2 – som tilsendes med 4. måneds levering. Hvis du vil i gang med denne nye algebaserede omega-3 olie, så kan du få den her.
Følg med her på bloggen hvor jeg inden længe tager dette emne et skridt længere. Jeg er som altid, tilgængelig, se kontaktinfo nederst eller i kommentarfeltet herunder – for spørgsmål, valg af produkter – vejledning i test og tolkning og analysering af denne.
Kilder:
For fakta og dokumentation, henviser jeg til hjemmesiden zinzino.com. Gå ind på produktet, klik på VEGAN-olien – og/eller øvrige produkter, og læs under produktet eller på videnskab/science på zinzino.com. Her har man relevante artikler.
For dokumentationer/artikler i øvrigt, se EU-Registeret over ernærings-og sundhedsanprisninger på: www.ec.europa.eu/nuhclaims og WHO’s artikler om omega-3