Er du klar til forandring? Kickstart et sundt og aktivt liv

2
170
Foto: Artem Kovalev, Unsplash

Mennesket er en fantastisk og unik biologisk skabning. Gennem mio. af år er vores krop udviklingsmæssigt fra naturens hånd blevet skabt til at kunne håndtere alle nødvendige fysiologiske og biologiske funktioner, som er forudsætningen for en velfungerende – og som udgangspunkt, en rask krop. Kroppen er vores bedste ven; kroppen er smart, den gør det så godt, den kan, ud fra de givne betingelser og forhold. Behandles den godt, responderer den hensigtsmæssigt og rigtigt ud fra mange års selektion og udvikling.

Ser man på, hvordan naturen har skabt os, og hvor vi kommer fra, så er det ikke raketvidenskab, hvis man påstår, at hvis man spiser sundt, så er der gode chancer for, at man forbliver sund og rask mange år af sit liv. Sørger man for at få regelmæssig og mådelig motion og frisk luft, så har man optimale muligheder for at komme langt hen på livets bane og gode chancer for at undgå mange af de uønskede inflammationer, der giver de livsstilssygdomme, som vi mennesker kæmper med. Kort fortalt, handler det om, at man skal sørge for at forebygge i god tid – dette, hvis man er ung eller yngre. Er man mere moden eller oppe i årene, skal man ikke fortvivle. Der er masser af muligheder for at ”rette op”.

Begynd evt. med at læse Omega 6/3 balancen – nøglen til det sunde liv – Del 3

Et nyt år kan blive en ny start, hvis du ønsker det, og samtidig er motiveret for forandring. Er der noget, du gerne vil lave om i dit liv, kan årsskiftet være en god anledning til at skabe en varig forandring.

Jeg vil tage en række nye emner op, som måske kan inspirere og give mit bud på, hvordan du meget let kan nå det enkle og sunde liv, du måske ønsker dig.

Sund kost er kroppens bedste medicin

Har du fulgt og læst mine indlæg her på bloggen, er det ikke nogen hemmelighed, at jeg betragter mad som naturens medicin. Jeg er af den mening, at afbalanceret og sund kost – med økologisk grønt og med et reduceret indtag af kød af bedste økologiske kvalitet styrker kroppen.

 • Indtag masser af polyumættet fedt fra planter
 • Indtag godt med sunde olier fra oliven, hamp, rasp m.fl.
 • Sørg for et afbalanceret indtag fra nødder og frø
 • Spis en stor andel polyumættet fedt fra fed fisk og/eller andre marine kilder
 • Hav et et balanceret indtag af kvalitetsprotein, kulhydrater og fedt
 • Sluk din tørst i det bedste vand, man kan få; nemlig det fra vandhanen.
 • Sørg for som minimum at få et optimalt vitaminkompleks. Vil du være godt dækket ind, skal du have B-vitaminer, D-vitamin og magnesium – sidstnævnte helst i en kombination med calcium. Få gerne C-vitaminer fra friske citrusfrugter. Sørg for at få mineraler og sporstoffer samt et stort indtag af antioxidanter og polyfenoler fra især mørke bær. Dette spændende emne, skriver jeg om senere på året.

Ser man sig for, er det ikke meget dyrere at leve økologisk og dermed giftfrit. Det betyder også, at du er fritaget for de problematiske rester fra sprøjtemidler/pesticider og diverse tilsætningsstoffer. Det økologiske madsegment vil i de kommende år blive væsentligt udvidet og også billigere.

Læs eller genlæs mine og kollegers mange artikler omhandlende sund kost og levevis under rubrikken ”sundhed/ernæring”. Artiklerne i WinFit-serien kan måske også være til inspiration.

3 syndere du bør UNDGÅ

Vælger du i det daglige at være mådeholdende med nydelsesmidler som alkohol og rygning. Og har du fokus på at fjerne det tilsatte sukker fra din kost, som findes i næsten al konsum-mad (færdigvarer), har du helt fantastiske muligheder for at få et sundt og aktivt liv med mange raske år lige foran dig. Jeg betragter sukker – især det tilsatte ”skjulte” sukker som et stort sundhedsproblem og for den største enkeltfaktor for, at inflammationer opstår og dermed starten på evt. livsstilssygdomme.

Du kan med fordel læse eller genlæse min artikel om sukker, som har fokus på, hvordan mere end 70 procent af alle varer i butikker er tilsat sukker i mindre eller større mængde – Sådan får du styr på det farlige sukker

Foto: Sarah Gray, Unsplash

Skab ro i kroppen

Stress er en afgørende faktor for at opnå optimal sundhed. Et aktivt liv med mange gøremål kan være godt og stimulerende. Men kan du reducere eller helt undgå negativ stress, og får du 7,5 timers søvn HVER nat, så er du fysiologisk, biologisk og ernæringsmæssigt godt på vej mod en optimal sundhed.

Andre måder at skabe ro i en måske travl hverdag er at lære at holde pauser. En pause kan være lille eller stor. Måske en kortere gåtur på 5-10 minutter i frisk luft, hvor du trækker vejret godt og dybt igennem, tømmer hovedet ved ikke at tænke på andet end din vejrtrækning.

Pauser kan også være, at sidde stille nogle minutter med gode og dybe vejrtrækninger. Du kan også tage en aktiv lyspause, hvor du går en rask tur på dage, hvor solen skinner. Jo mere klart dagslys, du får ind gennem øjet, desto bedre balance bliver der mellem de hormoner, der styrer søvnen.

Nyt år med ny krop

Det nye års artikler fra min hånd skal dedikeres til de af jer læsere, der ønsker at lave om – f.eks.:

 • At opnå et varigt vægttab
 • Få styr på ubalancer
 • At komme i gang med motion
 • Få ændret uønskede kostvaner
 • Få indfriet ønsket om en sundere og mere tonet krop
 • Få elimineret din sukkertrang
 • At opnå en bedre og sundere hud, smukkere hår
 • At opnå bedre søvn
 • Få reguleret stress
 • At lindre/komme af med smerter
 • At regulere hormonbalancen i forbindelse med overgangsalder.

Selv om vi lever sundt og har gode kostvaner, så trænger vi indimellem til et lille skub i den rigtige retning. Selv om man får de rigtige byggesten, kan en ubalance i kroppen blokere for, at disse bliver udnyttet optimalt og en dysfunktion opstår. Her er det, at vi med fordel kan hjælpe og støtte lidt til kroppens egne processer.

Næste indlæg: ”Farvel til hedeture og uregelmæssig menstruation”.

DEL
Tidligere artikelDe 5 tibetanere – yogaøvelser til ungdom, vitalitet og sundhed
Næste artikelSådan hjælper du din hund til en rolig nytårsaften
Det moderne menneske kæmper med mange fysiske og mentale udfordringer. Her er det vigtigere end nogensinde at tænke sundhed helt ud i hjørnerne. Det gælder om at være i balance - mentalt og fysisk. Det er Kim Hodys fokus. Kim er uddannet fysioterapeut og idrætslærer og har en mangeårig erfaring med behandling samt rådgivning inden for sport på motionsplan, kost og ernæring. Kim Hody er qua sin store interesse for sundhed og erfaren forhandler af LifeWaves produkter (Lifewave.com), Zinzino Omega-3 balanceolie og en Vegansk algebaserede omega-3 olie (Zinzino.com) Han er hertil forhandler af de essentielle æteriske olie fra dōTERRA (dōTerra.com). Kontaktinfo: +45 51901271 eller kontakt@kimhody.dk

2 KOMMENTARER

 1. Hej Kim
  Skønt skriv du har bedrevet der
  Kunne ikke være mere enig…. har netop brugt januar som afsæt til at komme godt tilbage på sporet ift. Antiinflamatorisk kost

  Det gør verden til forskel!

  Skøn søndag

 2. Tak Mai-Britt,
  Dejligt, at du er med på, at vi skal ha’ fokus på “det sunde liv” – Og hvad er mere naturligt end at bruge de første måneder af året på at opnå nye gode vaner for, at komme derhen hvor vi ønsker os!
  Antiinflammatorisk kost er vejen frem for alle og ikke spor svært at gå til. Og man får det hurtigt meget bedre på alle parametre.
  Nyd foråret!
  Knus ❤️

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here