De 5 tibetanere – yogaøvelser til ungdom, vitalitet og sundhed

0
1843
Foto: Dave Contreras, Unsplash

Jeg har i mere end 20 år haft stort glæde af nogle yogalignende øvelser. Jeg får i hvert fald ofte at vide, at jeg ikke ligner en på 61 år. Jeg startede ud med baggrund i Peter Kelders bog De Fem “Tibetanere” fra 1937 (de 5 riter).

Yogaøvelser i Himalaya-bjergene

Den gamle hemmelighed om ungdommens kilde – de 5 tibetaner (de 5 riter) – kom til vesten ved hjælp af Peter Kelders lille bog. I bogen beretter han om den aldrende oberst Bradford, som i sin søgen efter ungdommens kilde drager ud i verden.

På sin færd ender Bradford i et tibetansk kloster, skjult i Himalaya-bjergene. Her slår han sig ned i nogle år og lærer, at enkel levevis og de fem yogaøvelser, som lamaerne udfører dagligt, er vejen til den legendariske ungdoms kilde, som mennesket har søgt i årtusinde, men egentlig altid har haft til rådighed inde i sig selv. Efter sin hjemkomst danner oberst Bradford ’Himalaya-klubben’, og Peter Kelder ser med begejstring, at ’de fem riter’ virker både foryngende og helbredende.

Nøglen til ungdommens kilde

I mange tusinde år har man arbejdet med kroppens energier, og man har for længe siden opdaget nogle særlige energicentre, som korresponderer til de syv endokrine kirtler. Du kender dem måske som chakra.

Medicinsk forskning har fundet overbevisende materiale, som viser, at aldringsprocessen er reguleret af hormonerne, som de endokrine kirtler producerer. Den hurtigste måde at genvinde ungdom, vitalitet og sundhed på er at hjælpe disse energicentre til at spinde normalt igen. De 5 tibetanere siges at kunne afbalancere al hormonal aktivitet og derfor at indeholde nøglen til ungdommens kilde.

Energistrømmene i kroppen

De fem tibetanere er lavet på baggrund af den kinesiske taoistiske tro, om at sygdom er et resultat af, at energistrømmen i kroppen er blokeret. Det vil ske, hvis de to modsatte energier; Yin og Yang, som sammen holder orden på den universelle livskraft, ikke er i harmoni med hinanden. Gennem de 5 tibetanere og andre naturmetoder vil disse blokeringer forsvinde, så livsenergien igen kan strømme frit. Det vil sætte kroppens egne helbredende kræfter i gang. I følge hinduistisk tænkning aktiverer og harmoniserer disse øvelser – de fem riter – kroppens energicentre, chakraerne og garanterer et langt og sundt liv.

5 gode yogalignende øvelser

Her kommer mine bedste råd, så du selv kan komme nemt i gang. Jeg underviser folk i at praktisere de 5 tibetanere. Se også de kompenserende tiltag, så du nemt kan komme i gang. De står under hver rite, under teksten ”Kom godt i gang”.

Start med at lave riterne med 3 gentagelser den første uge. Går det fint, så læg 2 ekstra gentagelser på i ugen efter. Den 3. uge du er i gang, maksimalt 7 gentagelser. Maksimalt 2 ekstra gentagelser på hver uge, indtil du når 21 gentagelser (mindst 10 uger). Brug gerne et underlag, f.eks. en yogamåtte til nogle af øvelserne.

Rite 1 – Jeg er i harmoni med mig selv

Stå oprejst, stræk armene vandret ud til siden. Drej rundt om dig selv i urets retning (fra venstre mod højre). Du bliver måske lidt svimmel. Drej kun så længe, som du kan holde det ud.

Rite 2 – Jeg lever bevidst ud fra mit centrum

Du skal ligge ned. Hæv hovedet og dernæst benene, som skal være strakte. Hold lænden og hænderne i gulvet. Lav en indånding, når du løfter hovedet og benene. Hold en lille pause på indåndingen, og hold vejret. Lav en udånding, når du sænker benene og hovedet.

Kom godt i gang: Bøj knæene, og støt dine ben med hænderne. Læg benene ned, og hold en lille pause inden næste gentagelse.

Rite 3 – Ubegrænset energi strømmer gennem min krop

Stå på knæene. Bøj hoved og hals bagover. Start med at presse hagen mod brystet, bøj bagover i en blød bue (indånding), pres hænderne mod balder eller lår. Hold en lille pause på indåndingen og hold vejret. Kom tilbage på udåndingen.

Kom godt i gang: En lille bøjning er fint til at starte med. Men begynd at udfordre dig selv, når du har været i gang et stykke tid. Læg oversiden af dine fødder på gulvet, i stedet for at stå på tæer.

Rite 4 – Jeg er levende og stærk

Sid ret op med strakte ben. Løft kroppen til en bro. Start med at strække nakken, og læg hagen mod brystet. Løft kroppen op på en indånding. Hold en lille pause på indåndingen, og hold vejret. Sænk kroppen på en udånding.

Kom godt i gang: Bøj gerne benene, og brug dine benmuskler til at komme op i broen. Se hvor højt, du kan komme. Et lille stykke er også godt. Hold en lille pause mellem hver gentagelse. Styrk gerne dine triceps muskler ekstra, da denne øvelse kan være svær for netop disse muskler – ”øvelse gør mester”.

Rite 5 – Min krop og mine tanker er fleksible

Lig på maven. Sæt hænderne i gulvet ud for skuldrene, og løft dig op. Kroppen hænger i en bue, du støtter på tæerne og hænderne. Bøj nakken bagover, og kig op i loftet. Løft nu bagdelen op på en indånding, så du står på dine håndflader og fødder. Hold en lille pause på indåndingen, og hold vejret. Sænk på udåndingen, så du står på hænder og fødder og maven tæt på gulvet.

Kom godt i gang: Støt dig på dine underarme i stedet for hænderne. Du kan også starte med at blive liggende på gulvet på maven og rejse dig derfra.

Bemærk, at du skal trække vejret ind på første halvdel af øvelsen, selvom du presser maven sammen.

Du kan finde masser af inspiration på YouTube – her er et godt eksempel:

DEL
Tidligere artikelBegyndende grå stær afhjulpet med LifeWave plaster
Næste artikelEr du klar til forandring? Kickstart et sundt og aktivt liv
Kim Brems har siden 2015 arbejdet med at finde ind bag stress og ind i den indre ro. Det er lykkedes ganske godt, så han nu udelukkende arbejder med mennesker/organisationer og guider dem i samme retning. Forud har Kim uddannelser som kinesiolog, stresskonsulent og NLP. Siden 2015 har Kim uddannet sig hos en række coaches, som er funderet i de såkaldte 3 principper. Læs mere på www.3pdk.org / www.3pgc.org. Kim Brems deler her på bloggen sine erfaringer – human to human. Kun på den måde kan vi alle opnå højere livskvalitet og større sundhed. Få mere at vide om Kim Brems på www.kimbrems.dk.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here