1. sunde vane: Jagten på flere fuldkorn er gået ind

0
149
Foto: Brooke Lark, Unsplash

’10-kampen – sammen om et længere liv’. Hvad er nu det? Det er overskriften på en ny kampagne fra Kræftens Bekæmpelse, som på inspirerende vis skal få os til at ændre på vanerne ved at komme med 10 nemme råd over 10 uger.

Det er altså ikke en kur, men en nem måde at få indarbejdet nye gode vaner, der kan være med til at give sundere livsstil og forebygge kræft. Det er nemlig sådan, at 4 ud af 10 kræfttilfælde kan forebygges gennem kost og motion. Derudover bidrager de 10 gode råd til et længere liv.

Det er da en fantastisk mulighed for at se mit liv efter i sømmene i forhold til den daglige sundhed og de små vaner, der sniger sig ind.

Jeg har tilmeldt mig kampagnen og får hver uge en mail med en udfordring og inspiration, tips og tricks til at gennemføre dem. Jeg er allerede spændt! Læs hvordan ugerne går.

Uge 1: 75 gram fuldkorn om dagen

I uge 1 lander den første mail i min indbakke og udfordringen er at spise mindst 75 gr. fuldkorn om dagen. Godt så! Hvordan søren sikrer jeg mig det, når man nu ikke er uddannet kostekspert.

Det helt nemme starter, når der handles ind. Se efter det orange fuldkornslogo på madvarerne, så er du allerede godt på vej. Det betyder nemlig højt indhold af fuldkorn og lavt indhold af sukker, salt og fedt. Det er lidt grovere produkter med større mæthedsfølelse – så måske der også spises lidt mindre, hvilket er godt i forhold til at holde en sund vægt. Der er over 800 varer med fuldkornslogo på, så der er lidt for enhver.
Et af rådene er at skifte ostemaden ud om morgenen med en skål havregryn. Havregryn er 100 % fuldkorn. Lyder det kedeligt? Det behøver det ikke være. Inden sengetid sætter jeg havregryn i blød i mandelmælk og næste morgen toppes med bær, chiafrø og mandler. Det smager simpelthen himmelsk.

Det handler om livsstil

Jeg bliver desværre influenzaramt dag 2 i uge 1. Øv…. Min appetit forsvinder, så der bliver helt sikkert ikke indtaget den mængde fuldkorn, der skal til. Men det betyder ikke, at jeg har givet op.

Husk – det er jo en ikke en kur, men en ændring af vaner. Jeg spiser lidt havregrød, da appetitten vender tilbage og derudover ser jeg lidt på rådene med at skifte ris, pasta og mel ud med grovene/brune varianter. Hak ved det. Her i huset er det nu sjældent, vi spiser ris, pasta og brød, men når det sker, er det altid den grove variant.

Jeg er også i forvejen god til at hælde kerner og korn i salaterne, men havde egentlig ikke tænkt over, at det var godt i forhold til at få fuldkorn. Rigtig rart at blive bevidst om.

Hos mig er uge 1 nem, da jeg allerede har mange gode vaner når det gælder fuldkorn. Det er jo skønt at blive klar over, eftersom at 17 % af tarmkræfttilfælde kan undgås ved at indtage 75 gram fuldkorn (f.eks. en skål havregryn og 1 skive rugbrød dagligt). Jeg læner mig tilbage under dynerne og håber på at være frisk, når udfordringen for uge 2 snart lander.

10 uger – 10 gode vaner

Jeg følger i denne serie kampagnen ’10-kampen – sammen om et længere liv’ fra Kræftens Bekæmpelse. Jeg har bare set kampagnen og fik lyst til at tage udfordringen op. Hverken jeg er TOHUMAN har nogen aftale med Kræftens Bekæmpelse. Jeg vil dog gerne støtte kampagnens formål om at leve et sundt liv uden sygdom ved at skrive om den her – alt sammen krydret med mine egne erfaringer. Hop med på kampagnen. Del dine erfaringer her. Spørg mig gerne til råds.

DEL
Tidligere artikelBrystkræft: Lettelse! Første rigtige kontrol er positiv – del 3
Næste artikel2. sunde vane: Snup en aktiv pause på arbejdet
Mai-Britt Bækgaard interesserer sig for kroppen, sundhed og at leve godt med kronisk sygdom. Mai-Britt har været 28 år i den finansielle verden med fokus på tal og fakta. Men det alternative har stor interesse, da Mai-Britt selv prøver at leve medicinfrit. Mai-Britt er forhandler af LifeWave. Hun er desuden BARS-behandler og passioneret omkring anti-inflammatorisk kost. Ligesom de fleste af os elsker at anbefale noget godt, vi har oplevet (en by, en café osv.), så elsker Mai-Britt at dele erfaringer og hjælpe andre til et sundere liv. Kontaktinfo: maibodydk@gmail.com og Facebook-siden MaiBody.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here