Har dine KERNE-overbevisninger taget magten i dit liv?

0
486
Foto: Mikail Duran, Unsplash

En overbevisning er ”bare” en tanke, som du bliver ved med at gentage… En tanke bliver til en følelse, som kommer til udtryk i din væremåde og dine handlinger.

Overbevisninger er en opfattelse af virkeligheden

Overbevisninger fungerer som et filter for vores opfattelse af virkeligheden. De er ikke kendsgerninger, men vi agerer, som om de var.

En overbevisning er en ”model” af verden, en generalisering, baseret på fortidens oplevelser, f.eks;

 • Jeg er alene / jeg er en del af et fællesskab
 • Jeg skal yde, før jeg kan nyde / jeg må gerne nyde, før jeg kan yde
 • Jeg er altid uheldig / jeg er heldig
 • Jeg er forkert / jeg er ”rigtig”- føler mig godt tilpas
 • o.s.v. o.s.v.

Der findes et utal af overbevisninger, som ”kører” igen og igen i dig – både bevidst og ubevidst.

Overbevisninger former din identitet

Vores overbevisninger er både med- og modspillere. De kan fungere som stærke bekræftelser på vores muligheder, evner og mål, men de kan også begrænse vores tanker og handlinger. De er på mange måder selvforstærkende i opbygningen af vores identitet og selvopfattelse …

Overbevisninger påvirker dit forhold til dig selv, din familie, dine venner, dit arbejde og verden … Overbevisninger kan endda påvirke din biologi og sundhed. De er ikke hele sandheden/virkeligheden.

Overbevisninger stammer fra oplevelser

Overbevisninger kan komme fra dine forældre, venner, skole, samfund, film o.s.v. De stammer ofte fra nogle konkrete oplevelser – eller mere præcist – fra DIN fortolkning af bestemte oplevelser.

HVAD ENTEN DU TROR AT DU KAN ELLER IKKE KAN, HAR DU SANDSYNLIGVIS RET.

– Henry Ford

Hvis du f.eks. tror, at du har talent for skak, må du have haft oplevelser, som har givet dig den overbevisning. Måske du i virkeligheden ikke er særlig god til skak, men som barn lod din morfar dig vinde og roste dig for dit gode spil. Senere i skolen vandt du måske nogle gange over klassekammerater, som knap nok kendte spillet. De oplevelser har til sammen givet dig den overbevisning, at du har talent for skak.

Selvkritiske overbevisninger, som f.eks. ”jeg er dårlig til tal”, kommer typisk fra negative oplevelser f.eks. med forældre og lærere. De hæmmende overbevisninger kan være en del af en psykisk forsvarsmekanisme, som gør dem ekstra svære at slippe af med.

Hvis du f.eks. har haft en streng matematiklærer, eller dine forældre havde store krav til dine matematiske færdigheder, kan der være en lettelse og beskyttelse i overbevisningen: ”Jeg er dårlig til tal.” Du har allerede indstillet dig på kritik, og derfor vil du ikke opleve smerten ved manglende anerkendelse. Herved gør du dine udfordringer med tal til noget uløseligt – det bliver et faktum, som du alligevel ikke kan gøre noget ved og derfor ikke længere skal forsøge at overkomme.

For mit eget vedkommende handlede: ”Jeg er dårlig til tal” måske mere om, at jeg som et super sensitivt menneske havde meget angst og derfor slet ikke kunne modtage undervisning ordentlig, Måske det havde hjulpet, hvis der havde været et for for mig trygt læringsmiljø og eventuelt en anden læringsstil, hvem ved. Senere i livet har jeg opdaget, at jeg rent faktisk har et talent for tal i forskellige sammenhænge.

Hvilke overbevisninger har du?

Spørg dig selv:

 • Hvor kommer den overbevisning fra?
 • Hvad er de tidligste minder jeg har, som er knyttet til den overbevisning?
 • Hvilke områder af mit liv hæmmes af overbevisninger?
 • Hvilke situationer ville være anderledes, hvis jeg ikke havde den overbevisning?
 • Hvordan kan jeg vide, at min overbevisning er sand?
 • Er jeg villig til at ændre min overbevisning? Tør jeg?

Dine overbevisninger er din grundtone

Vores KERNE-overbevisninger eller ”grundtonen” i os, er i bund og grund det vi energetisk tiltrækker fra – ”sender” fra – næsten som en radiostation – BEVIDST eller UBEVIDST.

Min egen grundtone/overbevisning har fra jeg var helt lille UBEVIDST været: ”Må jeg være her? / må jeg ikke være her?”. Ingen af delene er gode.

I dag er min bevidste balancerede grundtone/overbevisning ”JEG ER HER”. Hvilket for mig, har været en meget stor proces igennem livet bevidst at transformere via utallige uddannelser og personlig udvikling og ved at SE fra forskellige perspektiver.

Jeg skulle altid være meget tryg, tillidsfuld – inden jeg åbnede mig. Det er nu blevet en af mine spidskompetencer i mine terapier og livet som sådan at skabe TRYGHED, TILLID og RO til at SE på det, vi hver især står i, med NYE øjne og guide til næste skridt: ”LYSE, hvor der er mørkest”…

Et problem kan ikke løses på samme niveau som det er opstået!

– Albert Einstein

Typiske negative overbevisninger

”Alle skal elske og værdsætte mig”…
Hvis du tror det, kan du ikke handle frit og spontant. Du bliver nødt til at lade som om, du er en anden, nemlig den, du tror, de andre gerne vil se. Men ingen kan lide en uærlig person, så overbevisningen gør dig faktisk mindre elskelig og værdsat! Prøv at vise en ærlig side af dig selv, og du vil opleve, at du faktisk kommer tættere på menneskerne omkring dig …

”Min lykke afhænger af verden omkring mig”
Dette er en klassisk overbevisning, men sandheden er, at lykken kun kan findes i dig selv. Jo mere du leder efter lykken i verden omkring dig, desto mindre vil du faktisk opleve den.

Overbevisningen stammer fra de tidligste oplevelser af separation fra moren. For det lille barn er moren ALT i tryghed, varme og liv. Her lægges fundamentet for overbevisningen om, at lykken kommer udefra …

”Jeg må ikke fejle”
Denne overbevisning stammer fra følelsen af, at du er dine handlinger. Det giver selvfølgelig ikke mening. Når du identificerer dig med dine handlinger, føler du dig dybest set værdiløs, hvis du ikke præsterer, så vil ingen elske dig. Hvad er det værste, der kan ske, hvis du fejler? Dør du? Bliver du fyret? Vil din mand/kone skilles? Start med at erkende små fejl og se hvad der sker…… DER ER MEGA LÆRING I FEJL – TRIN

”Hvis jeg er forsigtig, kan jeg undgå smerter og problemer”
Smerter og problemer er en del af livet, som er umulig at undgå. Hvis du tror, at du altid finder en vej udenom smerte, bliver du handlingslammet. De største problemer opstår ofte, når du forsøger at undgå konflikter, udfordringer og ubehagelige følelser.

Hvis du f.eks. er i et dårligt parforhold, nytter det ikke at udsætte de svære samtaler. Det gør det kun værre. Jo før, du aktivt forholder dig til udfordringer i dit liv, desto bedre.

”Jeg er, som jeg er – jeg kan ikke forandre mig”
Alle lider af denne overbevisning i et eller andet omfang. Årsagen er, at ego-personligheden søger stabilitet. Der er altid et element af noget utrygt i forandring. Sandheden er, at du træffer valg hver dag, og fremtiden skabes af disse (bevidste/ubevidste) valg.

For at forandre dig skal du blot træffe anderledes valg. I stedet for at være afhængig af det trygge og kendte, så øv dig i at hilse forandringer velkomne. GØR NOGET NYT. Du er IKKE slave af fortiden – det handler om BEVIDSTE valg.

Her kan det hjælpe med støttende overbevisninger…. F.eks.:

 • Det eneste der betyder noget, er at jeg har det godt med mig selv
 • Alt sker af en grund – universet har en plan
 • Udfordringer får mig til at vokse.
 • Fiasko er en mulighed for at starte igen, men fra et bedre udgangspunkt
 • Når jeg er forvirret, er jeg ved at lære noget nyt
 • Jeg kan hvad jeg vil
 • Der er altid mørkest lige før daggry.

Hvilke tanker og historier fortæller du dig selv?

 • Taler du ordentligt til dig selv indeni?
 • Kender DU dine KERNE – overbevisninger? Din ”grund-tone”….? Den ENERGI som du lever dit liv ud fra? Tiltrækker fra?
 • Bliver du styret af dine kerne-overbevisninger eller styrer du dem?

Tag ansvar og lederskab i dit liv og lev ud fra essensen – kernen af HVEM DU ER.

Få ”renset” ud på det psykiske og fysiske niveau. Slip alt det, der ikke gavner dig mere af gamle overbevisninger og tanker, som bremser dig i at være den bedste udgave af dig.

Jeg tilbyder et individuelt kerneforløb, tilpasset DIG. I behandlingerne transformerer vi via bl.a. tankefelt terapi og kinesiologi test, de kerneoverbevisninger, der ikke længere gavner dig, og du får redskaber til dit næste skridt: At integrere /”eje” de kerne – overbevisninger du gerne vil have. Et kerneforløb er 10 x behandling, hvor vi mødes i min klinik eller via Skype.

DEL
Tidligere artikelFace Yoga: Gi’ dit ansigt et løft på 10 minutter
Næste artikel10. sunde vane: Ta’ cyklen i kampen mod kræft
Mit fokus er via mine intuitive behandlinger at guide andre til at udfolde deres potentiale, den inderste kerne – essensen af hvem vi hver især virkelig er ….. specielt med øget opmærksomhed på BEVIDSTHED. Selvudvikling er for mig det ultimative, vi kan gøre her i livet! Vikle os ud af alt det, vi har viklet os ind i. Det giver ENERGI og LIVSGLÆDE til at rumme alt det, livet giver os i NUET. Uddannet psykoterapeut, Tankefelt terapeut, Kranio Sakral terapeut, healer og begejstret bruger af LIfewaves lysterapi/plastre, både i min klinik og privat med fantastiske resultater. Adr. Frydendalvej 1 Fårhus, 6330 Padborg Tlf.nr. 21 70 46 46 Mail: rosamynthe@ikernen.dk www.ikernen.dk

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here