8. sunde vane: Sådan kan du snige NOK frugt og grønt ind i din kost

0
165
Foto: Unsplash

1. sunde vane: Jagten på flere fuldkorn er gået ind
2. sunde vane: Snup en aktiv pause på arbejdet
3. sunde vane: Drop forarbejdet kød
4. sunde vane: Bevæg dig 30 min. dagligt
5. sunde vane: Pas på vægten
6. sunde vane: Undgå rygning

7. sunde vane: Har du tjekket dine modermærker?

Den næste udfordring er en, vi alle kender: Spis 600 gram frugt og grønt om dagen.

Den har vi hørt rigtig mange gange. Den er så vigtig, da frugt og grønt med alle deres vitaminer og mineraler holder vores kroppe friske og raske og er med til at forebygge kræft i svælg, mund og strubehoved – en kræftform, som rammer ca. 750 mennesker om året i Danmark.

Mange af os synes måske vi gør det godt, når vi dykker ned i frugtskålen på arbejdspladsen eller derhjemme – og det er jo også en god start. Men minimum halvdelen af de 600 gram skal være grøntsager, OG det er vigtigt at variere typerne af frugt og grønt. Særligt grøntsager som kål, rodfrugter og bønner er gode … men (heldigvis for det) ALLE grøntsager tæller med – også de frosne og dem på dåse.

Det er derfor en rigtig god idé at få frugt og grønt sneget ind i alle dagens måltider og måske lade eftermiddagssnacken være gnavegrønt i stedet for frugt alene.

Frugt og grønt i ulvetimen

Da mine unger var yngre, og der var dømt ulvetime, så havde jeg om aftenen (eller allerede om søndagen) renset masser af gulerødder, agurker, cherrytomat, peberfrugt osv. og puttet dem i poser eller bøtter.

Når vi så kom hjem om eftermiddagen, var det nemt lige at fylde et fad med flotte farver og måske hummus til at dyppe i. Det forsvandt som dug for solen. Når det så var tid til aftensmad, så vidste jeg, at bunden var lagt med noget sundt og godt.

Nu er de unge blevet store og de klarer sig selv, men selvom teenagere snacker til tider, så er der stadig godt svind i grøntsags-bøtterne (ja ja, jeg snitter stadig – det er så nemt for mig selv også at få stillet den lille sult hurtigt på en god måde).

Foto:Unsplash

Små gode fif til mere grønt

I en af de tidligere uger handlede det om forarbejdet kød, og netop grøntsager og frugt er jo fantastisk til at erstatte det traditionelle pålæg. Det smager jo himmelsk med tomat, agurk, avocado, kartoffel, æble e.l. på lækkert fuldkornsbrød – ren win-win.

Prøv også at putte grøntsager i morgen-smoothie. Jeg har altid frugt og grønt i fryseren. Det er luksus at spise is til morgenmad blendet af f.eks. broccoli, banan, bær, peanut-butter og usødet mandel-mælk (eller hvad du nu foretrækker).

Eller udskift frugtyoghurten med natural og så frisk frugt på.

Og hvad med aftensmaden, hvor du måske skal lave pasta og kødsauce. Kan pastaen ændres til squash strimler, bønnepasta eller hvis almindelig, så i fuldkornsudgaven. Og kødsaucen – skal der være kød i? Eller kan køleskabet tømmes for de grøntsager, der måske har fået rynker (så mindsker vi også madspil). Kom dertil masser af friske krydderurter og et skvæt balsamico, salt, peber og gerne chili e.l. i.

Alle ”rynkerne” kan også koges og blendes til en skøn suppe. Smag til med krydderurter og top med en klat creme fraiche. Put evt. linser i for fylde.

Du gør noget godt for både krop og miljø ved at lave en kødfri dag i løbet af ugen.

Snup de lækre vegetarretter

Jeg elsker vegetarmad, men bestemt også en god steak. Skal jeg ud til stor fest, hvor man på forhånd skal angive særlige ønsker – så angiver jeg som oftest ”vegetar” uden at være det. Jeg synes bare at de fleste kan levere en bøf med tilbehør, men at vegetarretterne oftest er mere spændende og farverige – og jeg bliver ikke så tung i maven = mere frisk til dansegulvet.

Sådan sniger du mere grønt i børnene

De fleste danskere spiser ca. 450 gram frugt og grønt om dagen, men hos børnefamilierne halter det.

Jeg håber, at inspirationen kunne være at tage børn med i køkkenet, når der renses grøntsager til ugen – dejlig hyggestund om søndagen. Og inden I når dertil så er indkøbene også hyggelige – hvem kender de forskellige frugt og grønt og kan hente dem til indkøbsvognen. Og maden smager bare bedre, når man selv har været med til at finde den. Så ja – måske det tager lidt længere tid mætte helt små børn, men det er jo også en måde at være sammen på.

Da min søn for nyligt skulle til eksamen og præsentere sin projektopgave, så var produktet en 3-retters menu. Dejligt da han kom og bad om hjælp til at lave den som kødfri. Og skønt at følge hans Instagram-profil fra ferie med ven – mange vegetarvalg, når de spiste ude. Jeg bliver altså lidt glad, når jeg kan se at det har nyttet at stå og snitte hver søndag.

Nyd det grønne – alt hvad du kan

Selv glæder jeg mig over, når det danske forår sætter i gang, og vi vælter os i skønne bær, ærter, kartofler osv. i månederne frem. Der er bare super god smag i, og når grillen tændes, så er grøntsager oplagte at lægge på ved siden af kødet eller den klassiske pølse.

Mine favoritter er kartofler pakket i folie med gorgonzola og lidt smør, aubergine i skiver, svampe, forårsløg – og som det søde en banan flækket og fyldt med madler og/eller en skive pålægschokolade.

Husk at nyde det grønne! God fornøjelse

 

DEL
Tidligere artikelSådan passer du på din hud i solen – DEL 2
Næste artikelSådan undgår du kemi i sæbe og tandpasta (DEL 3)
Mai-Britt Bækgaard interesserer sig for kroppen, sundhed og at leve godt med kronisk sygdom. Mai-Britt har været 28 år i den finansielle verden med fokus på tal og fakta. Men det alternative har stor interesse, da Mai-Britt selv prøver at leve medicinfrit. Mai-Britt er forhandler af LifeWave. Hun er desuden BARS-behandler og passioneret omkring anti-inflammatorisk kost. Ligesom de fleste af os elsker at anbefale noget godt, vi har oplevet (en by, en café osv.), så elsker Mai-Britt at dele erfaringer og hjælpe andre til et sundere liv. Kontaktinfo: maibodydk@gmail.com og Facebook-siden MaiBody.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here