Din guide til en vegansk livsstil (Del 1)

0
306
Foto: Unsplash

Flere og flere vælger at leve mere plantebaseret. For en veganer er det utrolig dejligt at følge den udvikling og strømning, der er i samfundet i Danmark og i alle vestlige samfund.

Mange spørger mig hvad er en veganer i forhold til en vegetar, hvorfor jeg er veganer og hvordan man egentlig kommer i gang. Det har jeg sat fokus på i dette indlæg.

Hvad er forskellen på en vegetar og en veganer?

  • En vegetar spiser mælkeprodukter, æg og honning.
  • En veganer spiser ren plantekost. En veganer undgår mad og produkter lavet af dyr, samt al anden udnyttelse af dyr, når det er muligt.

Her er den officielle definition på veganisme

”Veganism is a way of living which seeks to exclude, as far as is possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose.”

~ The Vegan Society xxx + www.veganer.nu

Hvorfor blive veganer?

Der er 3 grunde, der gang på gang går igen, når folk bliver spurgt, hvorfor de er blevet veganere.

1) Veganerkost er godt for miljøet

Kødproduktion står for ca. 50 % af al CO2-udledningen, afhængig af kilde (Læs mere). Al anden snak om mindre transport, at spare på lyset, isolere husene bedre osv. batter ikke rigtigt, hvis der ikke gøres noget ved den egentlige årsag.

På nuværende tidspunkt bruges over halvdelen af alle afgrøder i verden på at fodre landbrugsdyr. Arealet til dyrkning af foder stiger stadig. I Danmark anvendes hele 80 % af landbrugsjorden til at producere foder. Da det kræver 7 kg korn at producere 1 kg oksekød er det tydeligt, at produktionen af kød er dybt ineffektiv.

Produktionen af kød, mælk og æg sluger knap halvdelen af verdens vandforbrug og er dermed årsag til global vandmangel og kilde til vandforurening. Derudover er det en væsentlig årsag til afskovning som har en stor rolle for udryddelse af dyre- og plantearter. Kilde

2) Veganerkost er godt for dyrevelfærden

Der er kommet flere dokumentarfilm frem, der viser, hvordan levevilkårene for produktionsdyr er i dag. Det har chokeret langt de fleste, der ser disse film. Mange er blevet veganere derefter.

Langt de fleste mennesker ser kun kød i supermarkederne i plastikbakker. De sammenholder ikke det fine billede af en “glad” ko, der står i solskin på en grøn græsmark med den kødbakke, de står med i hånden – men det er jo det samme.

Der er flere, der synes, de gør det godt, hvis de ved, at dyrene kommer på græs, og de har det godt i deres levetid. Hvis dyret selv skulle vælge, ville det nok ikke vælge at komme ud på en lang transport for at blive slagtet og ende i en plastikbakke.

3) Vegansk mad er godt for din sundhed

Den sidste grund er egen personlig sundhed. Flere der har været alvorligt syge vælger at leve vegetarisk eller vegansk, efter de er blevet erklæret raske igen. Også fra officiel side anbefales mindre kød – især af det røde kød som f.eks. oksekød.

Hvad bør du især tænke over som veganer?

Når du vælger at spise vegansk, er der enkelte områder, du må være specielt opmærksom på bl.a. dine proteinkilder. Nogle vælger også veganske færdigvarer, men her bør du passe på.

Gode proteinkilder

Her er en liste over gode proteinkilder, som du bør spise til mindst et måltid om dagen:

● Alle linser som f.eks. røde, sorte og grønne linser.
● Alle bønner. Der findes et utal af forskellige slags bønner, f.eks. butterbeans, sorte, brune og hvide bønner, kidney-,azuki-, pinto-, mung-, og borlottibønner, samt kikærter.
● Grønne friske bønner.
● Nødder, frø og kerner, især hampefrø er protein rige
● Friske spirer er proteinrige. Dem kan du dyrke selv.
● Der er protein i alle grøntsager i større og mindre mængde. Broccoli har et højt indhold.
● Så er der en del protein i soya (hvis man er til det), hirse, bulgur og brune ris. Få inspiration fra bogen “Naturens vitaminer og mineraler” af Lisbeth Hagerup.

Den gode veganermad er hjemmelavet

En vigtig pointe i vegansk madlavning er at spise mad fremstillet af friske råvarer, hvor du selv har forarbejdet den.

Al fabriksfremstillet vegansk mad er lige så usundt og tilsat tilsætningsstoffer som kødmad, så her er ingen sundhedsfaktor. Det kan dog være o.k. at starte ud med at købe veganske færdigretter i starten og i en overgangsperiode eller i en presset tid. Derefter anbefaler jeg, at du begynder at fremstille din egen mad.

Det er der flere gode grunde til. Du bestemmer du selv, hvilke råvarer der skal i, du kan købe ind efter sæson, og om det skal være økologisk. Jeg mener, økologi skal være en selvfølge i vegansk mad, da indtaget af sprøjtegifte er højt i flere almindelige grøntsager som f.eks. kartofler og løg. Hvis det bliver for dyrt for dig, så er det vigtigste dog at begynde at spise mere plantebaseret.

I kommende indlæg skriver jeg mere om f.eks. sammensætningen af et vegansk måltid, og der kommer enkelte opskrifter.

DEL
Tidligere artikel12 myter om søvn – kender du dem alle?
Næste artikelFace Yoga: Gi’ dit ansigt et løft på 10 minutter
Irene Lundbjerg Larsen er uddannet kok i 1990 og professionsbachelor i ernæring og sundhed i 2006. Siden januar 2015 har hun spist rå vegansk mad på grund af et brystkræft forløb. Gennem sin mad og undervisning - primært til virksomheder, videreformidler hun viden om vegansk mad for at så mange som muligt kan få kendskab til det og lyst til at få det ind i sit liv. Se bl.a. Vegan Volume og La Vida Verde på Facebook samt www.spirer.info. Råvarer af god kvalitet er særdeles vigtigt for Irene. Derfor arbejder hun altid med økologiske råvarer og så vidt muligt fremstiller hun al mad selv, så forarbejdet mad minimeres. Udover madlavning giver Irene også healingsmassage, se www.well-being.nu.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here